Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Vajinismus, Vajinismus Nedir?, Vajinismus Belirtileri, Vajinismus Nedenleri, Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, Vajinismus Nedir?, Vajinismus Belirtileri, Vajinismus Nedenleri, Vajinismus Tedavisi

 

VAJİNİSMUS

 

Vajinismus, kadının tamamen idaresi dışında istemsiz, elinde olmadan kasılması, cinsel ilişkiye girememesi durumudur. Ön sevişmede problem yaşamayan kadının, cinsel ilişki sırasında panik,  korku, titreme ve  kasılma nedeniyle birleşememesidir. Cinsel birleşme anı geldiğinde kadınların istemsiz kasılması sonucunda, penisin vajina içine girememesi ya da, ağrılı, zor bir şekilde  girmesiyle ortaya çıkan cinsel bir problemdir. Kadının, ilişki sırasında kendini kasmasıyla sonuçlanan refleks durumu da denebilir. Bu bir hastalık değildir, bir problemdir.  Psikolojide vajinismus hastalığına, "kaygı bozukluğu" ya da "cinsel ilişki fobisi" olarak da adlandırılmaktadır.

Vajinismus nedenleri 

Vajinismusa neden olan etkenlerin %95" i psikolojik kaynaklıdır.  %5 i  ise anatomik kaynaklıdır. Psikolojik kaynaklı nedenlerde, kadının  cinsellikle ilgili beynine giden yanlış mesajlarla, bilinçaltını etkileyerek, bu  tablonun oluşmasına neden olur. Örnek verecek olursak,  kızlık zarının evleninceye dek korunması, abartılı gerdek gecesi hikayeleri, katı ahlak kuralları, cinsel bilgi eksikliği  gibi, bilinçaltına giden  yanlış mesajlar sonucu, bu kısır döngü durumu yaşanmaktadır. Anatomik kaynaklı nedenlerde  ise, kızlık zarının esnek olmaması, yüksek kenarlı olması, vajinada yapışıklıklar bulunması gibi nedenlerle bu tablo oluşabilir.

Vajinismus belirtileri 

En temel belirtisi,  kadının cinsel birleşme  sırasında panik ve korku yaşamasıdır. Penisin vajinaya girişinin ağrılı ve zor olması, cinsel ilişki sırasında yanma, batma hissi, jinekolojik muayene sırasında zorlanma ve izin vermeme durumu, ağrı ve acı nedeniyle oluşan cinsel isteksizlik vajinismus belirtileri arasında sıralanabilir.

Vajinusmus Tedavisi

Her kadının sorunları farklı olduğundan tedavi de kişiye özel uygulanmalıdır.  Tedavi, vajinismus tespit edildiği an zaman kaybetmeden başlanılmalıdır. Kişinin yanlış olan düşünce kalıbının yerine, doğru düşünce kalıplarının yanı sıra, egzersiz programları uygulanmalıdır. Beynine, doğru mesajların gönderilmesi  sağlanmalıdır. Kişinin hikayesi, korku ve endişelerine yönelik program hazırlanmalıdır. Vajinismus tanısı konulan hastaya, uygulanan tedavi yöntemi kişiye özel tedavidir. Psikolojik kaynaklı vajinismus olduğu düşünülen kadınlarda, kişiye özel terapi ve egzersizler yapılmaktadır.  Davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilmelidir. Anatomik nedenlerde ise, cinsel ilişkide sorun yaratan  yapısal nedenler jinekolog tarafından cerrahi yöntemlerle  çözülmektedir. Jinekolojik muayeneden geçmek oldukça  önemlidir. Böylece, kızlık zarının kalınlığı ve vajinal yapışıklıklar hekim kontrolüyle tedavi edilebilir. Bu problemi çözmek istiyorsanız, tedaviye de istekli olmalısınız. Bilinçaltı tarafından yanlış telkinlerle yaşanan kısır döngüdeki engelleri ancak siz çözebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*