Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Adet Döneminde Kan Pıhtısı Gelmesi Nedenleri

Adet Döneminde Kan Pıhtısı Gelmesi Nedenleri

Adet döneminde gelen kan pıhtısının altında yatan pek çok neden bulunmaktadır. Kadınların regl döneminde karşılaştıkları bir durum olan kan pıhtısının nedenleri ve altta yatan sebepleri makalemizin devamında sizlerle paylaşıldı.

Adet döneminde birçok kadından kan pıhtısı geldiği için, bu durum hemen sizi endişelendirmemelidir. Endişelenmeniz gereken durumlar nelerdir makalemizin devamını okuyarak öğrenin. Adet döneminde kan pıhtısı gelmesi çok sık rastlanır bir durum değilse, korkulacak bir şey de yok demektir. Kadınlardan adet döneminde gelen kan pıhtısının sebepleri bakın neler.

Adet döneminde kan pıhtısı görülmesi durumunda endişe edilmemelidir. Böyle bir süreç çoğu kadında görülür ve adet döneminin bir parçasıdır. Adet döneminde rahimin kalınlaşmış astarı ile birlikte kan da vajina yolu ile vücut dışına atılır. Adet döneminde anormal kan pıhtısı oluşması bazı ciddi tıbbi hastalıkların göstergesi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Adet Döneminde Normal Kan pıhtısı
Kadınlardaki bu özel dönem her kadında aynı değildir. Adet kanıyla regl sırasında geçirilen bir kan pıhtısının rengi kırmızı veya mor bir jelatinimsi kütle şeklindedir. Zaman yetersizliği nedeni ile vücutta yeterli oranda antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyen maddeler) üretilemediği zaman kan pıhtısı oluşur; dolayısıyla, hızlı veya ağır bir adet akışı olan bir kadında kan pıhtısının görülmesi çok normaldir. Böyle bir durum, hafif veya orta şekilde geçiren kadınlardan ziyade ağır adet döngüsü geçiren kadınlar arasında daha çok yaygındır.

Adet Döneminde Anormal Kan Pıhtısı

Birincil Belirtiler
• Geçen kan pıhtısı kanın dörtte birinden daha büyüktür
• Geçen kan pıhtısının miktarı büyüktür
• Pıhtılaşma adet sonrası ya da aybaşı arasında meydana gelir
• Büyük kan pıhtısının atılması sırasında ağrı yaşanması görülür
• Gebelik süresinde herhangi bir kan pıhtısı (özellikle de büyük miktarda ise) gelmesi anormaldir. İster ağrı olsun isterse de olmasın bu anormaldir.
İlişkili Oluşan Belirtiler
• Normal faaliyetlerini yapmakla dahi kötüleşen alışılmadık yorgunluk
• Baş dönmesi
• Cilt solgunluğu
• Tırnak yataklarında solukluk ve pembe olmayan görüntü
• Düzensiz adet yada iki döngü arasında kanama

NEDENLERİ NELERDİR?

Adet Kanının Tıkanması. Rahim dışına adet kanının geçişini engelleyen herhangi bir durum kan pıhtısı oluşumuna yol açabilir. Kan akışı, iyi huylu uterus polipleri nedeni ile yada östrojen seviyesinin azalması nedeni ile servikal kanalın daralması sonucu menopoz döneminde yavaşlayabilir.
Kilo Değişimi. Son zamanlarda ani şekilde kilo değişiklikleri (kilo alma yada verme) yaşamışsanız adet döneminizde kanda pıhtı görebilirsiniz. Kilonuzdaki değişim, hormonal değişiklikler nedeni ile meydana gelebilir.

Menopoz. Kadınlarda menopoz başlangıcı hormonal değişiklikler ile ilişkilidir. Bir kadının bütün üreme yıllarında östrojen ve progesteron arasındaki hassas bir denge korunur. Bu denge, menopoz sırasında sağlanamaz ve uterus duvarında kalınlaşmasına yol açar. Bu kalınlaşma kadınların kan pıhtılaşması gelişimine katkı sağlar.
İlaçların Yan Etkileri. Bazı ilaçlar, vücutta hormonal değişikliklere neden olabilir. Bu hormonal değişimler rahim astarı kalınlaşmasına yol açabilir. Bu kalınlaşmış astar, normalden daha ağır kanamaya yol açar. Bu astar aynı zamanda regl sırasında pıhtı oluşumunu da sağlar.

Düşük. Düşük yapan kadında normal pıhtıdan daha büyük boyutlarda pıhtı veya doku büyük topaklar fark edilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız derhal bir doktora görününüz.

Genişlemiş rahim. Gebelik sırasında aşırı gerginleşen rahim kalıcı olarak genişleyerek eski boyutlarına geri dönemez. Bu gibi durumlarda, bebek vücut dışına çıkmadan önce adet kanı koyu ve kalın (yoğun) gelebilir, bu daha sonrasında ise vajina dışına dışına pıhtı şeklinde çıkabilir.

Uterin Myomları. Miyomlar rahimdeki kanserli olmayan tümörlerdir. Onlar her zaman belirti vermez. Ancak, miyomlu kadınlarda adet kanaması miktarı artar ve kanda pıhtı oluşumu görülebilir.

Adenomyozis veya Endometriozis. Bu iki durum, rahim astarından başka bir yerde uterus dokusunun büyümesidir. Endometrioziste uterus dokusu uterusun dışında, oysa ki adenomiyoziste ise doku rahim kasının içinde gelişir. Anormal kanama ve kan pıhtısının görüldüğü anormallikler bu iki koşulda da meydana gelir.
Polikistik Over Sendromu. Polikistik over hormon seviyelerindeki düzensizliklerden kaynaklanan bir durumdur. Bu hastalıkta adet düzensizlikleri, uzun yada ağır geçirilen kanama dönemi, adet döneminde kan pıhtısı oluşumu, kilo alma ve anormal kıl büyümesi görülmektedir.

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*