Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Adet gecikmesi yaşıyorsanız dikkat!

Adet gecikmesi yaşıyorsanız dikkat!

Genellikle gözardı edilen adet gecikmesi problemu birçok hastalık riskini birlikteinde getiriyor.

Sık sık göz ardı edilen adet gecikmelerine dikkat. Uzmanlar bilhassa 30 yaş altı kadınlarda adet gecikmesinin “polistik over sendromunun” bir göstergesi olabileceğine dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Her 20 kadından biri polistik over sendromuyla karşı karşıya. Adet gecikmeleri yedi günü geçiyorsa dikkate alınmalı. Gebe kalma zorluğuna yol açabilen bu hastalık, kalp hastalıkları ve rahim kanseri riskini de artırır” dedi.

Polikistik over sendromu, üreme çağındaki 30 yaş altı kadınların yüzde 3 ile 7’si arasında görülüyor. En sık rastlanan bulgunun adet gecikmeleri olduğu sendromun diğer belirtileri arasında tüylenme, sivilcelenme, ciltte yağlanma, erkek tipi saç dökülmesi ve kilo artışı yer alıyor. Her 20 kadından birinin bu rahatsızlığı yaşadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç “Hastalık her zaman aynı bulgularla seyretmeyebilir. Belirtiler, zamanla artıp azalabilir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin yanı sıra, kan testleri ve ultrasonografi kullanılarak sendromun tanısı konulur” dedi.

Gebe kalmakta zorluk yaşanabilir
Polikistik over sendromu görülen ve bu hastalık sebebiyle kilo artışı yaşayan kadınların gebe kalmakta zorluk yaşayabileceğini belirten Dr. Cüneyt Genç; şöyle dedi:
“Bu rahatsızlıkta yakın dönemde adet düzensizlikleri, gebe kalmakta zorluk, tüylenme, sivilcelenme problemleri yaşanırken; uzun dönemde diabet (insülin gerektirmeyen şeker hastalığı), kiloya bağlı tansiyon, kolestrole bağlı kalp hastalıkları ve rahim çeperindeki kalınlaşma sebebiyle rahim kanseri riski artar. Sendromun net sebebi bilinmiyor yalnız erken tanı ve tedavisi uzun dönemde görülebilecek problemleri azaltıyor. ”

Kilonun yüzde 5 düşmesi düzelme sağlar
Polikistik over sendromu tanısı için iki ölçütün olmasının yeterli olduğunu söyleyen Dr. Genç; “Tanı koymak için tüm ölçütlerin aynı hastada olmasına gerek yok. Unutulmamalı ki, her hastada sendromun farklı özellikleri ön planda olabilir. Poli kistik görünümlü yumurtalıklar ile birlikte adet gecikmeleri veya adet olamama (sayıların 35 günden çok olması, yılda 8’den az adet olmak,4 aydan uzun süre adet olamamak gibi), kanda erkeklik hormonu androjenlerin yüksek bulunması veya bu fazlalığın göstergesi olan adolesan tipi akneler (sivilcelenme), yağlı cilt, erkek tipi tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi gibi bulgularından ikisinin olması tanı için yeterli olabiliyor” dedi.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*