Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesi

adet

Adet gecikmesinde 1 – 2 günlük gecikmeler normal kabul edilmektedir. Ancak daha uzun süreli gecikmelerde şayet hamilelik yok ise hormonal problemler incelenmelidir. Adet gecikmesi kadınları kaygılandıran kadın hastalıklarındandır. Adeti düzenli devam eden bir kadında adet döngüsü fizyolojik bir şekilde 21 – 35 arasında değişkenlik gösterir.

Adet döngüsünün 35 günden fazla sürmesi söz konusu ise bu durum adet gecikmesi olarak adlandırılabilir. Fakat birkaç günlük gecikmeler problem olarak yorumlanmamalıdır. Yılda birkaç defa adet gecikmesi olabilir. Ancak bu durum birkaç ay devam ediyor ise mutlaka üzerinde durulmalıdır.

Adet gecikmesinin sebepleri

Adet gecikmesinin en sık görülen sebebi yumurtanın içinde bulunduğu folliküllerin çatlamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Kadınların büyük bir kısmı yılda bir kez olsun adet döngüsünde yumurtanın çatlamaması ile karşı karşıya kalırlar. Bu durum fizyolojik olarak geliştiğinden dolayı birkaç günlük adet gecikmesi kadınlar tarafından pek fark edilmez. Adet gecikmesinde akla gelen ilk neden gebelik olmalıdır. Gebelik dışında adet gecikmesi, yumurtalıklarda kist, endometriozis kistleri gibi faktörlerden dolayı da gerçekleşebilir.

Adet gecikmesinde nasıl tanı konuyor?

Jinekoloji uzmanları muayene ve beraberinde ultrasonografi yöntemi ile kolaylıkla tanı koyabilir. Ayrıca detaylı bir şekilde incelenmesi gereken hormon analizleri de tanı koymada en önemli etkenlerdendir. Hormonal olarak gelişen bazı bozukluklardan dolayı hekim ek olarak bazı tahlillere ve testlere ihtiyaç duyabilir. Bazı durumlarda röntgen ve bilgisayar tomografi de tanı için kullanılabilir.

Adet gecikmesinde tedavi nasıl yapılır?

Tedavi yöntemi bulunan soruna göre değişir. Adet gecikmesi eğer tiroid hormonunun yetersizliğinden kaynaklanıyor ise hastaya tiroid hormonu takviye edilir. Ancak prolaktin hormonunun fazla üretilmesinden dolayı adet gecikmesi oluşmuş ise hastaya hormonun salgılanmasını kesecek ilaçlar verilir.

Eğer polistik over sendromu tespit edilmiş, ise bazen yalnızca hastanın zayıflaması ile adet düzene girebilir. Çoğu zaman progeston hormonu ve doğum kontrol hapları ile de adet gecikmesi tedavi edilebilir.

Adet gecikmesi tedavi edilmediği takdirde ne gibi problemlere yol açar?

Endometrium tabakasının her ay düzenli bir şekilde yalnızca adet kanaması ile dökülür. Adet kanaması olmadığı için endometrium tabakası kalınlaşır. İlerleyen yıllarda bu sorun rahim kanseri gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Adet gecikmesi rahatsızlığı olan bayan takipçilerimize şifalı bitkiler önerileri yerine öncelikle doktorlarına danışmalarını ardından yardımcı tedavi olarak şifalı bitkileri tercih etmelerini öneririz, çünkü adet gecikmesinin arkasında herhangi bir hastalık(polikistik over, hormonal bozukluklar)olabilir, eğer başka bir rahatsızlık var ise bunu teşhis edecek ve tedavi uygulayacak tek yetkili kişiler doktorlarımızdır. Sağlıklı günler dileriz.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*