Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Alzaymıra yakalanmamak için neler yapmalı?

Alzaymıra yakalanmamak için neler yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu, alzaymırdan korunmak için diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterole karşı önlem alınması, B12 eksikliğinin giderilmesi ve düzenli egzersizler yapılarak beyni geliştirecek yaratıcı yeni bilgiler öğrenilmesi gerektiğini bildirdi.   Köseoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, daha çok gelişmiş ülkelerin hastalığı olarak görülen alzaymırın, gelecek yıllarda gelişmekte olan ülkelere de yük getireceği öngörüsü bulunduğunu belirtti.

Alzaymırda hafıza, konuşma, dikkat, algılama, tanıma, hesaplama, karar verme, plan yapma, problem çözme, kişilik, davranış ve tavır gibi işlevlerin en az ikisinde değişiklik olduğunu ifade eden Köseoğlu, bu hastalıkta unutkanlığın, kişinin hayatını etkileyecek düzeyde ve sürekli olduğunu vurguladı.   “Alzaymır hastalığı her 5 yılda 2 katına çıkmaktadır” Alzaymır görülme sıklığının yaşla arttığına işaret eden Köseoğlu, “Alzaymır hastalığının görülme sıklığı 65 yaş civarında yüzde 5’tir. Sonra bu oran her 5 yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yani 80 yaşındaki bir kişi yüzde 30-50 alzaymır hastasıdır. Genel olarak gelişmiş ülkelerde 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 10’u alzaymır hastasıdır. Bu hastalıkta hasta ve yakınlarının yaşam kalitesi düşer. Hastanın yaşam süresi etkilenir, ölüm riski artar. Alzaymır hastalarının bakımı için harcanan para, şeker hastalığı ve sigaraya bağlı harcanandan fazladır” ifadelerini kullandı.   Köseoğlu, alzaymırın, kalp hastalığı ve kanserden sonra en maliyetli üçüncü hastalık olduğuna dikkati çekerek, hastaya, aileye ve topluma ciddi bir sosyal, ekonomik yük getirdiğini belirtti.

Alzaymırdan korunma yollarıyla ilgili de bilgiler aktaran Köseoğlu, şunları kaydetti:   “Alzaymır hastalığına yakalanmamak için öncelikle sağlık durumumuzu gözden geçirerek diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi damarsal hastalıklarımızı tedavi ettirerek B12 vitamin eksikliğimiz varsa bunu gidermeliyiz. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak iyi beslenip, iyi uyarak stresten kaçınmalıyız. Düzenli egzersizler yaparak beynimizi geliştirecek yaratıcı yeni bilgiler öğrenmeliyiz. Aynı zamanda alzaymır hastalığının erken tanısı tedavi açısından önemli bir faktör oluşturuyor.”

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*