Alzheimer hastalığı, demans yani bunama rahatsızlıklarının en yaygın görülenlerinden bir tanesidir. Bu hastalık daha çok beyin hücrelerinde meydana gelen harabiyet ve kayba neden olması ile bilinir. Genellikle ileri yaşlarda, yaşlılık ve yaşlılık öncesi devresinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Alzheimer hastalığında erken teşhis, hasta açısından büyük önem taşımaktadır. Hasta veya hasta yakınları tarafından fark edilen belirtiler önemsenmeli ve en kısa zamanda bir uzmana başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılık öncesindeki dönemde, ortalama 60 yaş öncesinde, başlayanalzheimer hastalığı oldukça hızlı bir ilerleme kaydeder.
Alzheimer Belirtileri
- Alzheimer hastalarında en sık görülen belirti hafıza kaybıdır. Hasta özellikle yakın geçmişi hatırlamakta zorlanır.
- Ayrıca bu hastalarda kişilik ve davranış değişikliklerine de rastlanır. Çabuk sinirlenebilir, ani reaksiyonlar verebilir ve içe kapanıklık görülebilir.
- Hastanın düşünme ve yorumlamasında bozukluklar ve değişiklikler de dikkat çeker. Herhangi bir şeye kara verirken oldukça zorlanabilir.
- Konuşurken kelimeleri hatırlamada ve doğru kelimeyi bulmada güçlükler görülür.
- Bazı hastalarda depresyon görülebilir.
- Alzheimer hastaları zaman ve mekan kavramlarını hatırlamada zorluk yaşayabilir. Örneğin; hasta önceden bildiği bir mekanda kaybolabilir.
- Alzheimer hastalığının son evrelerinde ise, hasta günlük rutin işlerini doğru yapamaz ve yakınlarına bağımlı bir hale gelebilir. Yakın geçmişin yanı sıra uzak geçmişi de hatırlayamaz. Konuşmakta ve söylenenleri anlamakta çok zorlanır. Ve sonunda yardım almadan hiç bir şey yapamaz hale gelir.
Alzheimer Nedenleri
- Alzheimer hastalığının nedenleri tam olarak bilinememekle beraber, birkaç farklı teori üzerinde durulmaktadır. Bunlardan ilki genetik faktörlerdir. Bu yöndeki araştırmalar sonucunda, beyindeki amiloid proteinin veya tau proteinin hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir.
- Kafa travması rahatsızlığı geçiren kişilerde, Alzheimer hastası olma ihtimali, diğer sağlıklı kişilerden daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.
- Tam ve kesin bir sonuç olmamakla birlikte, bir takım psikososyal durumlarda hastalık nedeni olabileceği düşünülmektedir.
- Bir takım kimyasal ve zehirli maddelerin de Alzheimer’e yol açabileceği tahmin edilmektedir.
Bilindiği üzere şifalı bitkiler, yalnızca hastalıkları bitkisel tedavi amacı için kullanılmamaktadır. Bunun yanı sıra, hastalıkları önleyici ve koruyucu nitelikte olmakla birlikte, birçok hastalığın başlamasını ve ilerlemesini önlemektedirler. Biberiye, bakla, karahindiba, söğüt, ısırgan otu, çemen otu ve adaçayı gibi bitkileri bir uzman denetiminde kullanmak, alzheimer bitkisel tedaviyöntemleri arasında yer alır ve oldukça olumlu neticeler elde edilebilir.