Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Ani ödem, quick oedema, quick edema

Ani ödem, quick oedema, quick edema

Ani ödem, quick oedema, quick edema:

Ödem deri altında oluşan şişkinliktir. Bu genelikle göz kapakları, dudaklar, boğaz, dil, eller, ayaklar, bacaklar ce bağırsaklarda görülür. Boğaz görülen ödem hemen tedavi edilmezse nefes darlığından ölüme sebep olur. Burada elle aldığımız ödeme türkce ani ödemde denir. Son zamanlarda daha çok görülen bu ödemden bahsedeceğiz.

Ani ödemimin bilinen iki alttürü mevcuttur ve bunlardan ilkin doğuştan olup buna angio-ödem denir ve ikincisi ise en yaygın olanak görülen allerjik ödemdir. Ani ödemin haricinde karaciger,- kalp- ve böbrek hastalıkları ile hormon anaormalikleri vede damar tıkanıklıklarıda ödeme sebep olur. Biz burada aniden ortaya çıkan ani (quick) ödemden bahsedeceğiz, çünkü andüstri ülkelerinde allerjinin yaygın bir hastalık haline gelmesi ile birlikte insanların % 20?sinin hayatında en az bir defa görülen hastalık haline gelmiştir.

Ani ödem nasıl oluşur?
a-) Ango-ödem:
Doğuştan bazı kişilerin vücudu bazı proteinları yeterince üretemez, çünkü proteinların oluşmasında ve dengede kalmasında önemli rol oynayan C1-Estreaz enziminin etkisini kaybetmesi şişkinliğe sebep olur. Nadirende tiroid bezesindeki fonksiyon bozuklukları vede lenf bezelerindeki kötü huylu şişkinliklerde (lenfom, lenf kanseri) protein yetersizliğine sebep olur.

b-) Allerjik ödem:
Protein içeren bazı besinler, bazı kimyasal ilaçlar, besinlerdeki katkı mddeleri ve böcek sokmasına (arı ve üzüm arsı gibi), karşı immün sistemi aşırı duyarlılık göstermesi sonucu ani ödem oluşur. Her türlü allerjinin arkasında bana göre mantarlar vardır. Mantarların salğıladığı toksik maddeler proteinların oluşmasını engeller, hormon dengelerini bozar. (Geniş bilgi için Mantarlara bak) özelikle boğazda görülen allerjik ödem çok çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora gidilmelidir.

Ani ödemin teşhisi:
Allerjik ödem bir kaç saat içinde boğaz, dil, göz kapağı, eller, ayaklar, bacaklar ve bağırsaklarda soluk ve hamur gibi şişkinlikler olur. Buradaki şişkinlik kurdeşene (ürtiker) benzemez. Kurdeşen kaşıntı yaparken, allerjik ödemde ödem olan bölgede büyük basınc oluşur. Allerjik ödem bir kaç saat içinde nadierende bir kaç günde yeniden normal durumuna döner, yani şişkinlik geçer. Hasta ağzındaki yaralanmalar ağızda hastalıkların oluşmasına neden olur. Hastanın rahatsızlığının ne tür rahatsızlık olduğunun analşılması için akut şişkinlik varken kan testi yapılır. Böylece rahatsızlığın sebebinin angio-ödemi yoksa allerjik ödem olduğu analşılır.

Ani ödeme karşı alınabilecek tetbirler:
Şayet hastanın angio-ödemi varsa, bunu doktoruna bildirmelidir, böylece doktoruda duruma uygun ilaçlar kulanır. Diş çekilmesi veya bademcik amaliyatı gibi durumlarda boğaz aniden şişebilir. Bu ise amaliyatta tehlikeli olabilir. Bazı kimyasal ilaçlar ani ödeme sebep olabilir, bu nedenle ilaç alamdan önce doktora danışılmalıdır. Allerjisi olanların allerji testi yaptırmaları ve allergen oldukları besinleri yememeleri gerekir.

Ani ödemin tedavisi:
Allerjik ödemde ilk başvurulacak ilaç kortizon ve antihisaminikadır. Ancak böyle akut durumlarda mutlaka kortizon kulanılır. Allerjisi olanların allerji testi yaptırmaları gerekir. Kortizonlu ve antihistaminik ilaçlarla tedavi akut hallerde başvurulacak yoldur. Allerjik ödemin tamamen tedavisi ise ancak ZYE preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri ile mümkündür.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*