Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Apandist Nedir ? Belirti ve Bulguları Nedir ?

Apandist Nedir ? Belirti ve Bulguları Nedir ?

apan

 

Apandist Nedir?  

Apandis (appendix vermiformis) karın sağ alt kadranda, kalın bağırsak başlangıç kısmında, kör bağırsağın ucunda parmak şeklinde bir organdır. Uzunluğu genellikle 6-9 cm arasındadır.

İnsan vücudunda görevi tam olarak aydınlatılmamış olmakla birlikte bağışıklık sistemiyle ilgili bazı maddeler salgıladığı bilinmektedir. Alınması durumunda vücutta çok bariz bir fonksiyon kaybı görülmemektedir.

Apandisit; apandisin iltihabı demektir. Çoğu zaman bu parmaksı organın kökünde oluşan tıkanmaya bağlı olarak meydana gelir. Tüm yaşlarda görülebilmesine karşın en çok 10 ile 30 yaşları arasında görülür.

Apandistin Belirti ve Bulguları Nelerdir ?

Şikayetler SON BİR veya BİRKAÇ GÜN içerisinde ortaya çıkmıştır;

  • KARIN AĞRISI en önemli yakınmadır.

GÖBEK ÇEVRESİNDE yavaş yavaş BAŞLAR.
Başlangıçta künt vasıfta belli belirsiz bir ağrı şeklindedir.
İlk saatlerde ağrının neye benzediği tam olarak tarif edilemez.

Saatler sonra ağrı göç eder.
Göbek çevresinden kaybolur ve KARIN SAĞ ALT TARAFA YERLEŞİR.
Hareketle, öksürmekle, gülmekle, SARSILMAKLA AĞRI ARTAR.
Sonuçta hiç ara vermeyen, SABİT ve SÜREKLİ BİR AĞRI HALİNİ ALIR.

-Ağrının özellikleri ağrı kesici alanlarda, şeker hastalarında, çocuklarda ve yaşlılarda burada tarif edilen tipik biçiminden farklı olabilir.
-Doktora başvurmakta geciken hastaların bir kısmında apandisit patlaması olabilir. Bu durumda ağrı birkaç saatliğine rahatlar. Ama daha sonra ATEŞ ile birlikte daha yaygın olarak  geri döner.

  • İŞTAHSIZLIK (Hastaların %90′ından fazlasında görülür. Hastalar aç oldukları halde en çok sevdikleri yemeği bile yemek istemezler.)
  • BULANTI, bazen kusma (Genellikle ağrı başladıktan saatler sonra ortaya çıkar)

    Ameliyat Sonrası Takip Nasıldır ?

Standart apandisit ameliyatından sonra hastalar aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilir ve ağızdan gıda alabilir. Önemli bir ağrı problemi yaşanmaz. Hastaların çoğu sadece ameliyat gecesi hastanede kalır. Ertesi sabah  ağrı kesici ve antibiyotik reçetesi ile taburcu olur. Patlama (perforasyon), apse ve sarılmış apandisit (plastron) gelişen hastaların daha uzun süreler hastanede yatmaları gerekebilir.

Ameliyattan sonra yaraların 2-3 gün kapalı kalması yeterlidir. Üçüncü gün pansuman sökülüp, atılıp banyo yapılabilir. Yara açık bırakılabilir. Kızarıklık akıntı vb. bir sorun yoksa tekrar pansuman gerekmez. Yara kendiliğinden eriyen gizli dikişlerle yaklaştırılmış ise dikiş alınması gerekmez. Görünür dikişler konulmuşsa ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınmalıdır.

Ameliyattan sonra vücuttan apadisin eksilmesi nedeniyle bedensel işeyişte bir bozukluk veya noksanlık olmaz. Bir ay kadar 8-10 kilodan fazla ağırlıkların kaldırılmasından sakınılmalıdır. Ağır sporlardan ve fiziki egzersizlerden kaçınılması önerilir. Uzun dönem takip ve kontrollere gerek yoktur.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*