Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı vücudun her yerini etkileyebilen bir hastalıktır. En başta ağız ve kasık bölgesinde aft olarak adlandırılan yaralar olmak üzere, kalp damarlarında, eklemlerde, beyin, gözde tekrarlayan iltihaba sebep olur. Behçet hastalığı bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalıktır.

Behçet Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Behçet hastalığının nedeni bilinmemektedir. Fakat bazı mikropların ve kalıtsal faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğu düşünülmektedir. Kalıtsal faktörler arasında birtakım genleri taşımanın bu hastalığa eğilimi arttırdığı da düşünülmektedir. Ağız bölgesine yerleşen bazı mikroplar ile uçuk virüsünün bu hastalıkta etkili olduğundan şüphelenilmektedir. Bu mikropların iltihaba sebep olduğu için hastalığın bulguların görülmesine neden olmaktadırlar. Ancak henüz bu faktörler kesin olarak ispatlanamamıştır.

Behçet Hastalığının Tedavisi

Behçet hastalığında, tedavi hastalığı tamamen ortadan kaldırmak yerine şikâyetleri en aza indirmeye yöneliktir. Tedavi şekli belirtilerin görüldüğü organa göre değişmektedir. Behçet hastalığının tedavisi henüz yoktur.

Bulguları yok etmek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kortikosteroid, kolsişin, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar iltihapların çoğalmasını engelleyicidir. Bu tür ilaçlar hastalığın belirtilerinin tekrarlanmasına engel olur. Bu ilaçlar tedavi edici değildir.

Behçet hastalığı tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli olarak kan tetkikleri, göz muayenesi yapılarak bu hastalığa sebep olan durumlar araştırılabilir. Sonuçlara göre tedaviye yön verilir.

Behçet hastalığı düzenli ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabilir. Ancak kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Behçet Hastasının Hayatını Kolaylaştıracak Öneriler

Devamlı bir doktor ya da merkez seçin ve sürekli olarak doktor değiştirmeyin. Kontrol zamanlarınızı asla aksatmayın. Kendinizi iyi hissetseniz dahi kontrol zamanınız geldiği zaman kontrole gidin. Her kontrolde tekrar düzenlenen tedavinizin ve reçetenizin bir daha ki kontrole kadar geçerli olduğunu unutmayın. Tedavide kendi kendinize değişiklik yapmayın. Doktorunuzun onayı olmadan ilaçlarınızı kendi kendinize kesmeyin. Kullandığınız her ilacın neye yaradığını öğrenin. Hastalığın yatışma ve alevlenmeler ile seyrettiğini bilin. Zaman zaman olabilecek alevlenmelere hazırlıklı olun.

Bu hastalıkta mikropların ve de mikrobiyal ürünlerin giriş yollarından birinin ağız bölgesi olduğu düşünülmektedir. Bu sayede bağışıklık sisteminde anormal bir yanıt oraya çıkabilir. Bu sebep ile ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*