Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Böbrek Taşı Nedir?, Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?, Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır? | Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Taşı Nedir?, Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?, Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır? | Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı; böbreğin toplayıcı sistemlerinde bulunan, bazen de ana kanallarda bulunan ve çoğunlukla ağrıya neden olan ve idrar akımını engelleyen üriner sistem taşlarına denilmektedir. Böbrek taşı oluşumunda en önemli faktörler arasında aile faktörü görülmektedir. Ailede ya da yakın akrabalarda böbrek taşı hastalığı  varsa, çocuklarda da böbrek taşı görülme olasılığı yüksektir. Bir diğer faktörde genetik yatkınlık diyebiliriz. Bunun nedeni ise, tam olarak bilinememektedir. Çevresel faktörlerle de özellikle iklim şartları, yaşanılan ortamlar ve alınan besinler nedeniyle de ilişkili bir durumdur. Küçük bir çekirdek halinde oluşan böbrek taşlarının yapısı birbirinden farklıdır. Beş altı çeşit böbrek taşı yapısı mevcuttur. Esas ana grubu, kalsiyum taşları oluşturmaktadır. Dolayısıyla, bir kum tanesi ya da bir çekirdek parçası olarak ortaya çıkmaktadır. Öte yandan alınan sıvıların yetersizliği, üriner sistem anatomisinin bozukluğu neticesinde de taşın bir şekilde böbreğin içinde veya böbreğin dışındaki kanalda  hapsolmasına neden olabilmektedir. Böylece, böbrek taşı giderek alınan besinler ve çevresel nedenlerden etkilenerek, bir de genetik yatkınlık varsa büyüyebilmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Taşı Belirtileri; İdrarda kanama ve şiddetli ağrıyla kendini belli eder. Bilhassa, taşın bulunduğu yere bağlı olarak ağrının şiddeti bazen az, bazen de çok yoğun olabilir. Aynı zamanda, taşın hareketiyle birlikte idrarda kanama görülebilmektedir. Ayrıca, taşın kanala düşmesi söz konusu olduğunda böbrekte genişleme oluşmaktadır. Buna bağlı olarak da, böbrekte çok şiddetli bir zonklama şeklinde bir ağrı olmaktadır. Böbreğin içindeki taşlar, tıkanıklığa neden olmasa bile hafif ağrı şeklinde kendini belli edebilmektedir. Genellikle, hastalarda kasık ağrısı, yan ağrısı, idrarda yanma, sık sık idrar yapma, ateş, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır? | Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Taşı Tedavisi; Özellikle taşın tipi burada önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü taşın tipi belirlendiği takdirde, buna yönelik bir eksiklik ya da fazlalık belirlenerek düzeltilirse hastada tekrar böbrek taşı oluşumunun önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Böbrek taşı tekrarlayan ve ömür boyu sürebilecek bir rahatsızlıktır. Eğer, böbrekte ciddi bir tıkanıklık yoksa ve böbrek fonksiyonlarını tehdit edecek kadar  yoğunlukta değilse böyle hastalara ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle, 10-15 gün hasta takibe alınmaktadır. Ancak taş; böbrek yollarını tıkamışsa, ateş oluşmuşsa, böbrek iltihabına yol açmışsa mutlaka tedavi geciktirilmeden yapılmalıdır. Öncelikle, endoskopik yöntemlerle hasta tedavi edilir. İdrar kanalından girerek  taşın görülmesi sağlanır. Lazer ya da başka bir taş kırma kaynağıyla taşın kırılması amaçlanır. Eğer, endoskopik operasyonla taş alınamayacak durumdaysa açık ameliyat tercih edilmektedir. Bir diğer yöntem de, vücut dışından şok dalgalarıyla ve ses dalgalarıyla taşın kırılması yöntemidir. Narkozsuz olan bu yöntemi bazı hasta gruplarında diğer tedaviye geçmeden uygulanması tercih edilmektedir. 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*