Candan bezdiren adet ağrıları ve stres
Kadınların ayda bir görükleri kabus olan adet ağrıları (dismenore), bununla beraber kendisini ve çevresindeki herkesi hırpalayan adet öncesi stres (premenstrüel sendrom; PMS) tedavisi için bütün dünyada öyle çok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır
Konu ile ilgili gelinen nokta ise hormon içerikli doğum kontrol hapları ve ağrı kesicilerden öteye bir şey yok. Bu tedaviler belirtileri geçici olarak ortadan kaldırır. Alınan bu kimyasalların (ilaç) vücuda yaptığı tabi etkiler de kişinin sağlığını negatif etkiler.
O vakit da doktora hastası minik yaştaysa ”büyüyünce geçer’‘, genç ve bekârsa ”evlenince geçer”, evliyse ”doğurunca geçer”, evli ve çocuklu ise ”menopozda geçer” demekten başka bir şey kalmaz. Hekim bu cevapların içten olmadığını bilse de hastasını bir değişiklik hipnozla etkilemeye çalışır. Bu problemlere karşısında geliştirilen alternatif tedaviler:
Aerobik-çalışma
Adet ağrısı ve ön sıkıntılarının nedenlerinin ne olduğu konusunda dağıtılmış teoriler vardır. Bunların en yaygın olanı adet öncesinde vücudun salgıladığı doğal analjezik hormonların (endorfin, enkefalin) azalmasıdır.
Bu hormonlar günlük hayatta kendimizi iyi hissettirir. Bu hormonların azalmasıyla asabiyet, fazla duyarlık ve depresyon başlar. Ağrılar artar.
Dikkat edin sevgilinizle, eşinizle, çocuklarınızla, iş arkadaşlarınızla azami tartışma edip küstüğünüz dönem budur. Telefon ahizesini elinize alıp karşı tarafa daha sonra pişman olacağınız sözler söylemeden önce biraz düşünün.Âdetinize kaç gün var?
Güvenli ve kolay bir çare olan aerobik alıştırma vücudun mutluluk hormonları salgılamasını sağlayarak ağrıları ve hassasiyeti giderir. Kabızlık, sık idrara çıkma, yemek yemek ve özellikle tatlıya olan fazla istek sorunları azalır. Çalışma esnasında kendinizi aç hissetmezsiniz.Eğer daha önce hiç egzersiz yapmadıysanız önce yürüyüşle başlayın. Sonradan temponuzu çabuk adımlara çevirebilirsiniz.
Bir süre sonra vücudunuz bu egzersize alışınca koşmaya başlayabilirsiniz. Bu egzersizleri haftada en düşük üç kere 20-30 dakikalık sürelerde düzenli yaparsanız sizde yarattığı mucizeleri görüp inanamayacaksınız. Egzersizin saatini kendiniz belirleyin. Sabah en devingen olduğunuz dönem ya da halsiz bir günün sonunda zihinsel dinlenmeye gereklilik duyduğunuzda. Yanınıza müziğinizi de alın.
Unutmayın önemli olan sizin eğlenmenizdir. Koşu veya yürüyüş sonunda salgılanan mutluluk hormonları doğruca kendinizi yorgun fakat enerji dolu, uyarılmış ve gevşemiş hissedeceksiniz.
Su terapisi
Pek fazla iyileştirici özelliğe sahip olan su, sinir sistemi, kaslar dâhil elde etmek üzere tüm vücutta tedavi edici etkiler yaratabilir. Adet ağrıları için en etkin su tedavisi tekniği küvet banyosudur. Yaklaşık 40 derece sıcaklıktaki su ile küvet doldurulur. Küvetin içine su göbek hizasına gelecek şekilde oturulur. Gevşeyip rahatlayıncaya değin beklenir.
Masaj
Masaj zihinle cisim arasında denge sağlayarak gevşeme ve rahatlamayı sağlar. Tüm vücuttaki dolaşımı hızlandırır. Şehvetli gerilimi azaltır. Omurganın en daha alçak bölgesi sakral bölgedir. Bu bölgedeki sinirler üreme organlarına bağlıdır. Bunlar rahatsız olduğunda adet ağrıları başlar. Bu bölgeye basınç uygulayarak yapılan masaj rahatsızlığı azaltacaktır.
Ağrı döneminde masaj yapacak kişi bir eliyle karnınızın daha alçak kısmını tutarken öteki eliyle kuyruk sokumu bölgenize daireler çizerek ovuştursun.
On dakika sonradan yüzüstü uzanın. Yardımcınız bel omurganızın iki yanında başparmağı ile daireler çizerek iki dakika daha ovuştursun. Bu oldukça tez etki belirten ağrıları geçirici tekniği gebelerimizde doğum ağrıları sırasında da uyguluyoruz. Son olarak her yerde yüzüstü uzanın yardımcınız teker teker ayağınızı yukarı doğru kaldırsın. İki dakika süren bu hareketten sonra karnınızdaki stres azalacaktır.
Yoga-meditasyon
Rahatlamayı, huzurlu ve sakin olmayı sağladığından işe fayda. Bu konudaki merkezlere gidip destek alabilirsiniz
Hayallere dalma
Hayal kurma terapisi stresle mücadeleyi sağlar. Adet ağrısı çekerken rahatlayacağınız pozisyonu seçin. Gözlerinizi kapayın. Derin nefesler alıp vererek parmak ucunuzu hissetmeye çalışın. Başardıysanız parmak ucundan yukarılara içten çıkarak bütün uzuvlarınızı ve organlarınızı hissedin. Saç diplerine geldiğinize açılmış olacaksınız. Sonra gözünüzün önüne karın alt bölgenizi ve içinde duran rahminizi getirin. Sıkışmış ve kaskatı olmuş bu rahmin gevşeyerek açıldığını, içindeki kanın zahmetsizce akıp çıktığını hayal edin. İşe yarayacaktır.
Psikoterapi
Yoğun gerginlik adet ağrılarını ve öncesi gerginliği tetikler. Bu şehvetli durum adet geçtikten sonra da devam ediyorsa bir psikoterapiste gitmek yardımsever olur.
Beslenme şekli
Adet öncesi yenen fazla tuz şekerli ve unlu gıdalar bu sorunların oluşumunda önemli etkendir. Abur cuburla beslenen, eksik sebze ve meyve bitiren kadınlarda sorun şiddetli olur. Adet öncesi yenen süt ve süt ürünleri aşırı tüketildiğinde aşırı kalsiyum alımı sebebiyle vücuttan magnezyum denen madde eksilir.
Bu madde eksikliğinde güçsüzlük, ağrılara duyarlılıkta büyüme olur. Yeniden kalsiyum fazlalığında vücutta ağrıya sebep olan fena prostoglandin denen maddeler artar. B6 vitamini magnezyum emilimini arttırır. Göğüsleri hassaslaştıran prolaktin denen hormonun salınımına engel olur. Vücuttaki suyun atılmasını sağlayarak şişkinliği azaltır.
Özetle adet öncesi fazla tuzlu, tatlı, unlu gıdalardan kaçınmalı, fazla süt ve süt ürünü tüketiminden uzakta durulmalıdır. Magnezyum içeriği varlıklı elma, muz, bezelye, maden suları tüketimini arttırılmalı, B6 vitamininden varlıklı balık, sığır eti, özellikle ciğer, ham sebzelerle beslenilmelidir.