Depresyon, davranışlarınızı, ruh sağlığınızı, hislerinizi, ruh halinizi etkileyen bir hastalıktır. En az 2 hafta boyunca süren durum ve duygu çökmeleri depresyon olarak isimlendirilir. Duygusal çöküş yaşayan hasta karamsar düşünmeye ve zihinsel olarak kendisine zarar verme de dâhil olmak üzere kötü düşünceler ile meşgul olmaya başlar. Düşünce içeriği negatifleşir. Negatifleşen duygu içeriğinden dolayı daha da olumsuzluğa gider.
Depresyonun Belirtileri
- Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, enerji kaybı hissi,
- Cinsel isteksizlik,
- Aklınızda intihar düşünceler ya da intihar planları,
- Zihninizi karmakarışık hissetmeniz,
- Vücudunuzda nedeni bilinmeyen ağrılar, baş dönmesi, gaz hissi, mide bulantıları, ishal-kabızlık dönemleri yakınmalarınız varsa,
- Kendini beğenmeme, değersizlik ya da suçluluk duyguları yaşıyorsanız,
- Etkinliklere başlamakta, karar vermekte ve sürdürmekte zorluk çekiyorsanız,
- Hemen her zaman uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız,
- Çevrenizde olup bitenlere ilginiz azaldıysa,
- Çoğunlukla üzüntülü, çökkün, kederli durumdaysanız,
- Belli bir konuda düşüncelerinizi yoğunlaştırmada zorluk çekiyorsanız,
- Ölsem de kurtulsam diye düşünüyorsanız.
Depresyon Türleri Nelerdir?
- Maskeli Depresyon: Klasik depresyon belirtilerinin sanki maskelenmiş gibi görüldüğü depresyondur.
- Atipik Depresyon: Depresif duygu durum görülmesine rağmen tanı koymakta kullanılan tipik belirtilerin görülemediği depresyon türüdür.
- Postpartum Depresyon (Doğum Sonrası Görülen Depresyon): Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde annede görülen duygu durumunda çökme, yorgunluk, bitkinlik, unutkanlık, sinirlilik, iştah bozukluğu, değersizlik düşüncesi, umutsuzluk, kendisine zarar verme biçiminde olumsuz düşüncelerin olduğu depresyon türüdür.
- Distimik Bozukluk: En az 2 yıl süre ile genellikle her gün ağır olmayan düzeyde depresyon belirtileridir.
- Organik Kökenli Depresyon: Fiziksel bir hastalığa bağlı olarak çıkan bir depresyon türüdür.
- Psikotik Belirtili Depresyon: Normal depresyon belirtilerine halüsinasyon ve hezeyan eklenmesidir.
- Mevsimsel Depresyon: Minimum 2 yıl üst üste olmak kaydı ile yılın belli zamanlarında ortaya çıkan neden olarak herhangi bir hayat olayının gösterilemediği duygu çökmelerine denilir.
Depresyon Tedavisi
Noradrenalin ve seratonin adlı kimyasal maddelerinin miktarlarını düzenleyen antidepresanlar bu hastalığın tedavisinde sıklık ile kullanılmaktadır. Bazı olaylarda kaygı gidericiler yani anksiyolitik, antipsikotik, troid hormonu ve lityum kullanılabilir. Bazı ağır vakalar yatarak tedai edilmektedir. Ayrıca bu terapi yöntemi tek seçenek değildir. Uygun olan vakalarda diğer terapiler de tercih edilmektedir. Kişinin keyif aldığı ve işlevselliğinin arttığı uğraşlar da tedavide yarar sağlamaktadır.