Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Deri Döküntüsü Nedir? Deri Döküntüsünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Deri Döküntüsü Nedir? Deri Döküntüsünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

deri

Deri Hastalıkları Ve Tedavi Yolları

Döküntü

Deride geçici olarak ortaya çıkan oluşumlar ve renk değişiklikleri “döküntü” olarak bilinir. Döküntüler çeşitli biçimler alabilirler…
Bir hastalığın başlangıcında ortaya çıkan döküntüye birincil döküntü denir. Hastalığın doğal seyri sırasında ya da tedaviye yanıt olarak görünüş ve özelliği değişir. Yeni döküntülere ya da ilk döküntünün görünümündeki bu değişmelerle aldığı yeni biçime ikincil döküntü adı verilir.

Nedenleri

Döküntüler çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Döküntü bedenin tümünü etkileyen bir durumun dış belirtisi olabilir. Ateşli hastalıklar duygusal rahatsızlıklar ya da alerji döküntü yapabilir. Ancak döküntüler “dermatit” denilen bir çeşit iltihap olan bir deri rahatsızlığının da belirtisi olabilir. Mantar hastalığı egzama ve isilik bu tür iltihaplardır.

Belirtiler

Birincil döküntülerin en yaygını doktorların “makül” dedikleri kırmızı lekeler ya da alanlardır. Sınırlı bir alanda derinin rengindeki herhangi bir anormal değişme “maküler döküntü” olarak nitelendirilir; kırmızılığın kendisine ise “eritem” adı verilir. Bazen kızamığın başlangıç evresinde olduğu gibi döküntüler birbirinden ayrı yüzlerce küçük lekeden oluşur.
Bazen de lekeler büyüyüp birbirleriyle birleşir ve böylece büyük lekeler oluşur. Döküntünün üstüne parmakla bastırıldığında solmaz ama bazen geçici bir beyaz alan kalır. Bu tifo gibi birkaç hastalığın ayırt edici özelliği olduğundan teşhis için önemlidir.

Tedavi

Döküntülerde asıl nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ancak kaşıntı çok rahatsızlık veriyorsa ucuz ve etkili kalamin merhemi kullanılabilir. Kalamin de yeterli olmazsa doktorantihistaminli tablet ya da şurup verebilir. Ancak her kaşıntıda antihistaminli kremler kullanılmamalıdır. Antihistaminin de alerjiye yol açabildiği ortaya çıkmıştır.
Sivilce ya da püstüller patlarsa ya da ülserler varsa enfeksiyonu önlemek için mikrop öldürücü kremler ya da losyonlar gerekli olabilir. Tedaviye karşın geçmeyen yineleyen ya da belirgin bir neden yokken ortaya çıkan döküntüler ayrıntılı bir incelemeyi gerektirir. Testlerde nedenin ya da altta yatan bir hastalığın tanılanması mümkündür. Bu konuda önemli bir nokta da başkasına verilmiş olan ilacın döküntüler birbirine benzese de kullanılmamasıdır.

Deri Döküntüsünün Sebepleri

Deri döküntüleri yaygın görülür ve farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Deri döküntülerinin çoğu tehlikeli değildir, kendi kendine iyileşebilirler. Hayatı tehdit eden deri döküntüleri nadir görülür ama bu tür döküntüler söz konusuysa mutlaka tespit edilmeli ve zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Döküntünün kendi kendine iyileşmemesi vakit kaybetmeden doktora gitmek için bir sebeptir.
Kaynağına bağlı olarak çeşitli türde döküntüler bulunur. En yaygın döküntü türü çocuklarda görülen egzamadır. Bu döküntü türünün diğer adı atopik dermatittir. Egzama dirsek ve diz çevresindeki deride kuruluğa, çatlağa ve şişliğe neden olur. Daha ciddi egzama vakalarındaysa tüm vücutta kızarıklık, şişlik ve pullanmalar oluşur.
Bazı döküntüler kimyasal, sabun ya da deterjan gibi maddelerle temasın yol açtığı tahrişten kaynaklanır. Kızarıklık, şişlik, kaşıntı görülür ve tahriş edici kontakt dermatit olarak adlandırılır. Güneş yanığı bile tahriş edici dermatit türü olabilir. Çünkü güneş yanığı kırmızıdır ve iyileşirken kaşıntıya neden olur.
Alerjik kontakt dermatit, herhangi bir alerjenle temastan kaynaklanan deri döküntüsüdür. Alerjen lastik, saç boyası ya da bazı mücevherlerin içinde bulunan bir metal olan nikel gibi maddeler olabilir. Zehirli sarmaşık, meşe ağacı ve sunmakta bulunan bir yağ ya da uruşyol da bu tür döküntüye neden olur.
Bazı deri döküntüleri bulaşıcı hastalık, alerjik reaksiyon, otoimmün hastalıklar, beslenme bozuklukları ve kanser gibi bir dizi rahatsızlıkla birlikte görülür.
Çocuklar ve bebeklerde en yaygın tür pişiktir. Pişik sürekli bez kullanımı, derinin idrar ya da dışkıyla teması ve sürekli ıslaklıktan kaynaklanır. Bu döküntü türü bebek kremi ve çocuklar için özel olarak üretilmiş cilt bakım losyonları kullanımı, derinin temiz ve kuru tutulmasıyla kolayca kontrol edilebilir. Bebekte ya da çocuktaki döküntüyü kontrol altında tutulamıyorsa canının daha fazla yanmaması için bir an önce doktora götürülmelidir.
Bütün deri döküntülerinin aynı olduğu düşünülmemelidir, her birinin kaynağı farklıdır ve farklı yöntemlerle tedavi edilirler.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*