Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / El soğukluğu ve Raynaud Hastalığı

El soğukluğu ve Raynaud Hastalığı

raynad-528x300

Bazılarımızın kış aylarında ortak bir derdi vardır. Elleri , diğer insanlara göre daha kolay üşümeye başlar ve daha geç ısınır. Buel soğukluğunun bir kaç nedeni vardır. Bunlardan ilk akla gelecek olanı kansızlık yani anemi olsa da , kansızlık vücut geneli yaygın bir durum olduğu için sadece ellerimizde ve ya ayaklarımızda üşümeye sebep olmaz. Genel bir üşümehali söz konusudur. Bu durumun temel sebebi kan içerisinde yeterki bir miktarda oksijen taşınamadığı için dokular yeterli ve dengeli bir şekilde oksijenlenemez. Bu durumda da gerekli oksijeni alamayan doku , metabolik faaliyetlerini gerçekleştiremeyerek yeterli ısıyı açığa çıkaramaz. Böylece üşüdüğümüzü hissederiz.
Raynaud hastalığı ve ya raynaud fenomeni (sendromu) ayrı iki hastalıktır. İlk olarak raynaud hastalığı ve raynaud fenomeni arasındaki farklı belirtmek gerekirse , raynaud hastalığı sadece ellerinizde üşümeyle seyreden bir bulgu verirken raynaud fenomeni skleroderman , sistemik lupus eritamatozis gibi hastalıkların bir bulgusu olarak ortaya çıkar ve şiddetli bir şekilde seyreder.

Raynaud hastalığının patofizyolojisinden kısaca bahsetmek gerekirse soğuk ve ya heyecan-stres gibi bir faktör varlığında ellerde veya ayaklarda ilk olarak bu organlara kan getiren damarlarda daralma gözlenir. Sağlıklı normal bir insanda gözlenen bu daralma raynaud hastalığı olan insanlarda daha şiddetli bir şekilde meydana geldiği için , bu organa olan kan akımı şiddetli bir derecede azalır. İlk olarak bu organda bir beyazlaşma gözlenir daha sonra bu organın damarlarının daralmış olması nedeniyle bu organda biriken kan toplardamarlar aracılığıyla tam olarak kalbe geri dönemediği için burada göllenme gözlenir ve morarmış bir renk görürsünüz. Tabi kan akımı sürekliliğini yitirdiği için bu organda üşüme de kaçınılmaz bir hal alır.

Tedavi kısmından bahsetmek gerekirse malesef bu hastalığın doğrudan bir tedavisi yoktur. Hastalık , hastanın herhangi bir kalıcı patoloji yaşamasına neden olmasa da , hastanın yaşamını olumsuz derecede etkileyebilmektedir. Kim ister ki ellerinde sürekli bir üşüme hissenin mevcudiyetini???
Ellerin sürekli sıcak ortamlarda tutulması , eldiven takılması , kış aylarında su ile çok fazla temas halinde olunmaması bir takım fiziksel önlemler olarak önerilebilinir. Beslenme açısından , kan yapıcı ürünlerin , özellikle üzüm pekmez domates gibi doğrudan kan yapımına etkisi olan besinleri sık tüketilmesi hastalığın seyrinin hafiflemesi açısından yararlı görülmüştür.
Bazı kaynaklar akupunktur lazer ve ya fitoterapi gibi yöntemleri önerse de , tıbbi literatürde bu yöntemler henüz yer edinememiştir.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*