Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Ense Ağrısı

Ense Ağrısı

Ense

 

Ense ağrısı genelikle boyun kaslarındaki gerilme veya kramplar nedeniyle ortaya çıkar ve bu rahatsızlığa çoğu zaman boyun ve omuz rahatsızlıklarınında karışması ile daha karmaşık bir hal alması mümkündür. Boyun ve omuz hareket edince ağrı veriyorsa ve başı sağa sola çevirince, öne eğince veya yukarı kaldırınca hareketlerde sınırlama oluyorsa o zaman ense tutulmasından bahsedilir. Ense ağrısı ve tutlması 3 ayda fazla sürerse o zaman kronik bir rahatsızlıktan bahsedilir. Ense ağrısı bayanlarda erkeklere göre daha çok görülür.

Ense ağrısının sebepleri?
Ense ağrısının birçok faktörü vardır, fakat asıl faktörlerini şöyle sıralıyabiliriz.
1-) Hava ceryanı ve üşütme
2-) Kasların gerilmesi
3-) Korku ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar
4-) Yanlış oturma veya yatma
5-) Boyun disklerdeki iltihaplanma veya disk hernisi
6-) Herhangi bir kaza sonucu omurların yaralanması
7-) Kemik erimesi, kas romatizması, menejit veya omurların eğilmesi
8-)Enseye aşırı yüklenme
9-) Kaza nedeniyle omurların zedelenmesi
10-) Sinirlerin sıkışması veya yıpranması

Ense ağrısının belirtileri:
Ense ağrısı enseden omuzlara ve göğüslere kadar uzanır ve hatta kollar, eller vede başın arkasına ağrı yayılır. Ense ve boyun kasları gerilir ve tutulur. Kas tutulması boyun omurlarının tek yanlı olarak eğilmesine neden olur. Bu eğiklik uzun süre devamederse omurlar arsındaki disk yıpranır ve bu yıpranma nedeniyle aradan çıkan sinirler sıkışır. Buda dayanılması zor ağrılara neden olur. Kaza sonucu ortaya çıkan boyun tutulması omurların tahrip olmasından dolayı olabilir. Menenjitin en belirğin özeliği ise kişi çenesini göğsüne kor ve kaldıramaz, bu nedenle farklılıklara dikkat edip ve inceleyip ne olduğu anlaşılmalıdır.

Kişi ne yapabilir?
1-) Ense masaj yağı ile ovalanır
2-) Omuz, ense ve boyun kaslarını jimnastik yaptırmalı
3-) Çalışma yerinde sağlıklı oturma imkanı oluşturulmalı
4-)Arada bir rahatlama molaları verilmeli
5-) Yastık secerken dikkat edilmeli çok yumşak yastıklar seçilmemeli
6-) Ani hareketlerden kaçınılmalı önce kasları gevşetici hareketler yapılmalıdır.

Ense ağrısını teşhis:
Uzman doktorun hastağı dinliyerek ve doğru teşhis gerekir. Şayet üşütme, yastıktan düşme, çalışırken sürekli boynunu eğmenedeniyle değilse doktorun aşağıdaki kriterlere bakması gerekir.
1-) Boyun omurlarının hareketi
2-) Boyun kaslarının hareketi
3-) Sinirlerin sıkışıp sıkışmadığı
4-) Kaslarin foksiyonu
5-) Kan testi
6-) Ayrıca rahatsızlık kroniklemişse röntgen veya komputertomografi ile incelenmelidir.

Ense ağrı ve tutulmasının tedavisi :
Yıllar önce ense tutulması ve ağrısından dolayı ev doktoruna gittim. Doktorum bana buyot?a (tuluk) sıcak su doldurarak enseme komamı tavsiyeetti. Ben ona sıcak suyun iltihaplanmayı dahada azdıracağını söyledim. O?da birde böyle deneyelim zira ağrı kesiciler (procain) fayda vermiyor dedi. Bende belki doktorum doğru söylüyor diye sıcak sulu buyotu enseme kodum. Bir kaç saat sonra ensemdeki ağrılar omuzlarıma ve hatta kollarıma kadar yayıldı vede başımı dahi kaldıramaz oldum. Durumum çok kötüleşince ailem Üniversitenin kliniğine gitmemi söyledi. Bende ona bir poşette buz doldurmasını ve bir başörtüsüne sararak bana vermesini söyledim. Buzlu sarğıyı boynuma bağladıktan 15-20 dakika sonra tekrar boynumu oynatabildim.

Soğuksu ve buzla tedavi bayanların adet rhatsızlıkları ve göğüs ağrılarında (bronşit, astım, nefes darlığı vb.) kulanılmaz. Bunun haricinde ense, sırt, bel, kalça, baldır, ayak, bilek, dirsek, kol, el, yüz vb. Organ eklem ve kas rahatsızlıklarında buzlu veya soğuk sarğı iyi gelir. Geniş bilgi için hidroterapiye bakın. Şayet ense ağrıları ve tutlması aradabir tekrar ortaya çıkyorsa bu immün zafiyeti nedeniyle bakteri, virüs ve mantarların iltihaplanmaya sebep olduğuna işarettir. Bu gibi durumlarda immün sistemini kuvvetlendirmek gerekir ve buda ancak harpa preparatları veya ZYE preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri ile mümkündür.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*