Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Faranjit, Faranjit Nedir?, Faranjitin Nedenleri, Faranjitin Belirtileri, Faranjitin Tedavisi

Faranjit, Faranjit Nedir?, Faranjitin Nedenleri, Faranjitin Belirtileri, Faranjitin Tedavisi

 

 

FARANJİT

 

Faranjit, boğazın arka duvarı ve burnu birleştiren boşluğa yutak (farenks ) denir. Boğazın arka duvarındaki enfeksiyonlara ise faranjit denir. Genellikle, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında oluşan  boğaz ağrısı, ateş ve yutkunma güçlüğü gibi semptomlarla kendini belli eden bir hastalıktır. Çok sık görülen ve her üst solunum yolu enfeksiyonuna eşlik eden bir hastalıktır.

Faranjitin nedenleri

Faranjitin nedenlerinin birçoğu,  farklı viral enfeksiyonlarla  ortaya çıkar. Sigara içmek ya da sigara içilen ortamda bulunmak, klimaya çok sık maruz kalmak, ağız açık uyumak, tozlu ortamlarda bulunmak  gibi nedenler kronik faranjitin başlıca nedenlerindendir. Sürekli acı, ekşi ve asitli yiyeceklerin tüketilmesi de faranjit oluşmasını tetikler. 

Faranjitin belirtileri

Semptomatik belirtileri hastalığın nedenine göre değişmektedir. Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, kaşınma, gerilme, batma, yutkunmada güçlük, yorgunluk, halsizlik, burun akıntısı, nefes kokusu görülmektedir. Kronik faranjit belirtisi ise, sabah saatlerinde daha fazla hissedilir. Kronik faranjit birtakım nedenlere bağlı olarak gelişir. Ağzı açık uyumak ya da alerji durumu yaratan gıdalar tüketmekle de boğazın arka duvarında gerilme, batma, yanma söz konusudur. Akut faranjit ateşe neden olabilir. Özellikle akut faranjitin ilk günlerinde hastada ses kısıklığı görülebilir.

Faranjit Tedavisi

Bir haftayı geçen akut faranjitli kişilerin K.B.B hekimi  gözetiminde tedavi uygulanması ve tanının konulması gerekir. Bazı durumlarda ise boğaz kültürünün  yapılması da söz konusu olabilir.  Genellikle basit semptomatik tedavilerle akut faranjit iyileşebilir. Ancak iyileşmeyen yani kronik faranjitte ise, neden olan alarjen madde kesilmelidir. Sigara içimi, çok sıcak ya da soğuk gıda tüketimi, acı, ekşi ve asitli gıdalar, tahriş edici gıdalardan uzak durmak gerekir. Faranjitin iyileşmesinde bu gıdalardan uzak durmak oldukça yardımcı olacaktır. Çoğu akut faranjit durumunda antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Akut faranjitlerin birçoğu viral kaynaklıdır ve basit semptomatik tedaviyle hastanın iyileşmesi sağlanır. Eğer kronik faranjitte ateş durumu varsa, ya da bakteriyel enfeksiyon boğaz kültürüyle saptandığı taktirde antibiyotik tedavisine gerek duyulabilir.  Boğaz pastilleri, ılık tuzlu suyla gargara yapmak hastanın kısa süreli rahatlamasını sağlayacaktır. Ayrıca faranjitli hastaların iyi nemlendirilmiş bir odada uyumaları da iyileşme sürecini hızlandırır.

 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*