Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Glütensiz hayat daha sağlıklı

Glütensiz hayat daha sağlıklı

Glüteni hayatından çıkaran kişilerde alerji ve artrit gibi sorunlarda düzelme görülmüştür.

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Bütün ekmekten poğaçaya, pastadan makarnaya bütün unlu gıdalarda bulunur. Son yıllarda buğdayın genetiği ile oynanarak içindeki glüten miktarı artırılmıştır. 100 yıl öncesindeki buğdayın içindeki glüten miktarıyla şu anda tükettiğimiz buğdayın içindeki glüten miktarında dağlar kadar fark var. Yani günümüz buğdayı, atalarımızın günlük ekmekleri için öğüttükleri tahılla aynı şey değil. Özellikle son 50 yılda kuraklık gibi iklim koşullarına ya da mantar gibi zararlılara karşı dayanıklı olması için buğday türleri melezleştirildi, çapraz döllendi ve aşılandı. Daha fazla ürün almak için genetik değişimlere uğratıldı. Böylece buğday üretimi ve işlenmesi yaygınlaştı, ucuzladı ve en çok kar marjı sağlayan ürünlerin başında gelmeye başladı. Ayrıca bağımlılık yaratıcı etkisinden dolayı da market raflarındaki gıda ürünlerinin %80’inde kullanılıyor.

Glüteni hayatından çıkaran kişilerde alerji ve artrit gibi sorunlarda düzelme görülmüştür. Son yıllarda sık rastlanan ‘çocuklarda baş ağrısı’ nın ise glüten hassasiyetinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yanlış olan hayatımızda karbonhidratların büyük yer tutması. Buna rağmen sebzelere, faydalı yağ asitlerine ve kaliteli proteinlere yer vermememiz.

Buradan sonuç çıkartacak olursak glüten içermeyen besinlerin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Peki nedir bu besinler? Tüm yeşil yapraklı ve çiğ yenebilen sebzeler, meyveler (az şekerli olanlar), çiğ kuruyemişler, baklagiller, tavuk ve yumurta (organik olanları), serbest dolaşan kuzu eti yani fabrikasyon değil, köylerde yetişen, çayırlarda otlayan kuzunun eti ve balık gibi protein kaynakları sağlıklı besinlerdir. Bu besinler dengeli bir şekilde tüketildiğinde içerdikleri vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar ile tok kalmayı, metabolizmanın hızlanmasını, hormonların çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarlar.

Bir de glüten hassasiyeti olan kişiler var ki bunlar tamamiyle glütensiz beslenmeli. Tahılların tümü glüten içerirken yulaf glüten içermez. Fakat yulaf da buğday ürünleriyle aynı fabrikada üretildikleri için eser miktarda glüten karışabilir. Market raflarındaki glütensiz ürünleri de iyi sorgulamak gerekir çünkü bazıları mısır ya da pirinç nişastası ve şeker içerebilmektedir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*