Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Göz Üzerinde Çıkan Arpacık Nedir ?

Göz Üzerinde Çıkan Arpacık Nedir ?

Herkesin başına gelebilecek, tetiklenen bir rahatsızlıktır. Arpacık 2’ye ayrılır. Göz üzerinde çıkan ve göz içerisinde çıkan. Arpacık stres,sıkıntı sonucu meydana gelebilmektedir. Ayrıca göz içerisinde bulunan yağ kanallarının tıkanması da göz…

Herkesin başına gelebilecek, tetiklenen bir rahatsızlıktır. Arpacık 2’ye ayrılır. Göz üzerinde çıkan ve göz içerisinde çıkan. Arpacık stres,sıkıntı sonucu meydana gelebilmektedir. Ayrıca göz içerisinde bulunan yağ kanallarının tıkanması da göz üzerinde yada göz içerisinde arpacık oluşumuna olanak sağlamaktadır. Göz kapaklarınızı kapatıp açarken, herhangibir rahatsızlık yada acı hissediyorsanız, gözünüzün üzerinde yada iç kısmında şişlik ve kızarıklık meydana geldiyse  arpacığa merhaba diyorsunuz. Eğer hemen müdahalede bulunursanız, çıkmadan önleyebilirsiniz. Arpacık nedir? Arpacık nasıl tedavi edilir? Sorularınızın tümüne Sagliksiteniz.com yanıt veriyor.

Doğa’da her rahatsızlığın ilacı bulunduğu gibi arpacık tedavisi içinde bir çok yol bulunmakta. Eğer doktora gidip, ilaç kullanmak istemiyorsanız, evinizde uygulayacağınız en etkili yöntem, sıcak pansuman. İltihabın dağılarak daha hızlı bir süreçte küçülmesini sağlayacaktır.

Sıcak pansumanla arpacık birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşir. Göz kapağının içinde ya da dışında ortaya çıkabilen ve halk arasında arpacık dediğimiz bu şişlik tıp dilinde hordeolum olarak adlandırılır. Arpacık iyileşemeyip ilerler ve kiste dönüşürse, şalazyon adını alır. Arpacık kiste dönüştüğünde iyileşmesi daha zorlaşır ve acil bir durum olmamakla birlikte, cerrahi müdahale gerekebilir.

Arpacık Nedir?

Arpacık göz kapağında görülen, genellikle kirpik diplerindeki bir enfeksiyonun yol açtığı, sivilce benzeri şişliktir. Bu şişlik aslında irin dolu bir apsedir ve çoğu kişide stafilokok adlı bakterinin yol açtığı göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Gözde ağrı, acı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık benzeri belirtileri vardır. Göz ışığa karşı hassaslaşabilir. Arpacık çoğunlukla göz kapağında, dışarıdan görülecek şekilde yer alır ama bazı kişilerde göz kapağının derinlerinde oluşması da mümkündür.

Arpacık Nedenleri

Göz kapağındaki yağ bezlerinde enfeksiyon: Yağ bezlerinin tıkanmasıyla enfeksiyon oluşur ve bu enfeksiyon arpacığa yol açabilir. Kandaki yağ oranı yüksek olan kişilerde yağ bezlerinin tıkanma riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Stafilokok bakteri: Stalifokok bakterisi başlıca arpacık nedenidir. Arpacıkların % 90’ı bu bakteri nedeniyle oluşur. Çoğunlukla burunda bulunan bu bakteri kolayca göze bulaşabilir. Burnunuzu silip göz veya göz çevresine dokunursanız, istemeden bakterinin göze geçişine yardımcı olmuş olursunuz. Bu durum gözde enfeksiyona, kirpik diplerinde tıkanma ve iltihap oluşumuna neden olur.
Blefarit (göz kapakları iltihabı): Eğer kronik blefarit şikayetiniz varsa, göz kapağı bezlerinin bakteriler nedeniyle sık sık tıkanması, gözünüzde arpacık oluşması riskini arttırır.
Vitamin eksikliği: Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin vücudu etkili bir şekilde koruyabilmesinde önemli bir rol oynar. Zaman zaman vücudunuzda beslenme ya da farklı bir sebep nedeniyle görülebilecek vitamin eksikliği vücudu zayıf düşürerek gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. A, C ve E vitaminleri bu bakterilere karşı savaşta bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminlerdir.
Makyajın iyi silinmemesi:Başkalarıyla makyaj malzemelerinin paylaşılması veya ağır göz makyajı yapılması ya da yatmadan önce makyajın iyice temizlenmemesi gözde arpacık nedenleri arasındadır.

Diğer Arpacık Nedenleri

Ergenlik döneminde olma
Fiziksel yatkınlık
Bahar alerjisi, gözde kullanılan kozmetik ürünlere karşı alerji vb.
Göz temizliğine özen göstermeme
Akne rozasea adlı, yağ bezlerini ilgilendiren bir cilt hastalığı
Stres
Seboreik dermatit (yaygın bir cilt hastalığı)
Yağlı beslenme
Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçların kullanımı

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*