Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Horlama Nedir?, Horlamanın Nedenleri Nelerdir?, Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama Nedir?, Horlamanın Nedenleri Nelerdir?, Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

 

Horlama Nedir?

Horlama, burnunuzdan ya da ağzınızdan akciğerlerinize giden hava akımı boğazdaki dokulardan geçerken titreşmesi ile olur. Bu titreşim genellikle kulak tırmalayıcı ve yüksek seslidir. Yüksek ses ile horlamak sizin için ya da eşiniz için gece boyunca iyi ve rahat uyku almanızı engeller. Kendinizin horlayıp horlamadığınızı bilmeyebilirsiniz ancak eşiniz horladığınızı ağzınızın açık bir biçimde uyuduğunuzu fak edebilir. Horlamak sizi ya da eşinizi güzel bir uyku almayı engelliyor ise birinizi ya da ikinizi ertesi gün yorgun hissetmenize sebep olacaktır.

Horlama uyku apnesi gibi tıbbi hastalıkların da işaretçisi olabilmektedir. Uyku apnesi de ciddi bir sorundur. Çünkü uyku apnesinde uyuduğunuz süre boyunca nefes almayı kesersiniz. Bu nedenle eğer sıklık ile horluyorsanız mutlaka doktorunuza bu konu ile ilgili danışınız. Horlama sorunu bayanlara oran ile erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Uykuya daldığınız zaman ağzınızın arka tepesinde bulunan yumuşak dil, boğaz ve damağınız gevşer. Dinlenme durumuna geçer. Eğer ki fazla gevşer ise bu yapılar havayolunu daraltabilir. Hatta komple engelleyebilirler. Nefes alırken yumuşak damağınız ve küçük diliniz titrer, boğazınızın akasına tıklatırcasına vurur. Bu nedenle horladığınız zaman duyulmakta olan ses buradan açığa çıkar. Lenf bezleri ve bademcikler de ayrıca titreşebilir. Hava yolu ne kadar dar ise dokular o kadar fazla titrer. Bu nedenle de çıkan ses o kadar yüksektir.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Fazla kilonuz var ise kilo vermelisiniz.

Sigara kullanmayı bırakmalısınız. Sigaranın dumanı burun ve boğazdaki zarları tahriş ederek nefes borusunun tıkanmasına sebep olur.

Sırt üstü pozisyonda yatmak erine solunuza ya da sağınıza yatmalısınız.

Burnunuz tıkalı ise horlamanızı daha da kötü bir hale getirir. Nazal kortikosteroid spreyler, burun şeritleri ya da dekonjestanlar kullanarak burnunuzun rahat bir nefes almasını sağlamalısınız.

Alkol kullanmayı bırakmalısınız. Yatmadan önce sedatif grubu ilaçlar kullanmayı sınırlandırmalısınız. 

Eğer tüm bu tedaviler işe yaramaz ise rahat nefes almanızı sağlayabilecek makineler kullanabilirsiniz. Bu tedavi yöntemine “Devamlı Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP)” denilmektedir. Nadiren de olsa doktorunuz hava yolunuzu açmak için size ameliyat da önerebilir. 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*