Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / İshal Nedir?, İshalin Belirtileri Nelerdir?, İshalin Nedenleri Nelerdir?, İshal Nasıl Oluşur?, İshalin Tedavisi

İshal Nedir?, İshalin Belirtileri Nelerdir?, İshalin Nedenleri Nelerdir?, İshal Nasıl Oluşur?, İshalin Tedavisi

 

İshal Nedir?

Sık sık tuvalete gitmek zorunda kalmak be bununla beraber dışkının normalden sulu ya da yumuşak, yağlı, kanlı ya da sümüklü bir şekil alması halidir.

İshalin Belirtileri Nelerdir?

Günde üç defadan fazla sık sık idrara çıkma

Dışkının sulu olması

Kusma

Bazı durumlarda ağrı yapabilir.

İshal vücudun fazla miktarda mineral ve su kaybetmesine sebep olur. Özellikle yaz aylarında ishal daha fazla görülür.

Çocuklarda ishal çok daha fazla tehlikelidir. Çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ishaldir. 0-5 yaşları arasındaki çocuklarda sıklık ile görülür.

İshalin Nedenleri Nelerdir?

İshalin en başlıca nedeni; virüs, parazit ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Antibiyotik kullanımı da ishale neden olan etkenler arasında yer almaktadır.

Yiyeceklerin bozuk olması, üşütme, akciğer hastalıkları, tifo, nefrit, isteri, yiyecek çeşitlerinin değişikliği, kolera, kalp hastalıkları, dizanteri, karaciğer hastalıkları ishal nedenleri arasında sayılabilmektedir. Alkol tüketimi vücudun suyu emme yeteneğini azalması nedeni ile ishale de neden olabilmektedir.

İshal Nasıl Oluşur?

Mikropların vücuda girmesi ile beraber bir kısmı bağırsak duvarında iltihap oluşturarak hem bağırsak hareketlerini arttırır hem de bağırsağa su ve iltihabın geçişine sebep olur. Bir kısmı da bağırsakta iltihap yapmadan salgıladıkları toksin olarak adlandırılan zehirli maddelerin etkisi ile tuz ve su geçişimi arttırarak ishale sebep olur. En önemli belirti dışkılama sayısının artışı, ışkı kıvamı ve içeriğinin değişmesidir. Dışkı bazen çok sulu ve bol bazen de yumuşak kıvamdadır. Kanlı ise bu tür ishallere dizanteri denir. İshallere kusma ile beraber ateş de eşlik edebilmektedir.

İshalin Tedavisi

İshalin tedavisinde yapılacak ilk şey, vücudun kaybettiği sıvıyı tekrar geri almasını sağlamaktır. Bu yüzden hastaya normalden daha fazla su verilmesi gerekmektedir.

İshalin hafif olduğu kusmanın fazla olmadığı hastalarda genelde ağızdan sulu gıdaları bol bol alınması gerekir. İshal düzelene kadar mide ve bağırsakları rahatsız etmeyecek posasız gıdalar ve ishali azaltacak gıdalar tercih edilmelidir.

Pirinç pilavı, haşlanmış et ya da tavuk, haşlanmış patates, muz, elma, beyaz peynir, yoğurt, ayran, galeta, havuç, kraker, az yağlı makarna, tost ve bol bol su verilmelidir. İshallerin çok az bir kısmında antibiyotik gerekmektedir. Mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.

 

 

 

 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*