Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kabakulak, parotitis epidemica

Kabakulak, parotitis epidemica

kaba

 

Kabakulak, parotitis epidemica

Kabakulak?a virüsler sebep olur vede bu virüsler damalcık enfeksiyondur. Tükrükteki damalların öpme, konuşma, hapşırma gibi etkenlerle yayılması ile başkalarına, özeliklede 15 yaşından küçüklerde görülen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonda tükrük bezelerinin özeliklede kulakaltı bezesinin şişmesi ile kendini beli eder. Bu nedenlede kabkulak ismi ile anılır. Büyük şehirlerde hastalık çok hızlı yayılabilir. Kabakulağı tehlikeli yapan başka organlarında bu enfeksiyondan etkilenerek pankreas ve husye (testit) iltihapalanmasıda görülebilir. Buda ileride kısırlık veya ikdidarsızlığa sebep olur.

Virüsün 17-21 günlük bir enkübasyon (mirobun vücuda girip ortaya çıkışına kadar süren zaman , kuluçka devresi) vardır. Hastalanan çocuğun boynunda sertleşme ve tutulma, isteksizlik, bulantı ve kusma görülürse mutlaka doktora görünmek gerekir. Şayet bu belirtiler olursa beyin zarı iltihaplanması (menenjit) var demektir, buda çok tehlikeli olup hemen çok hızlı yayılabilir. Çocuğn iyileşmesi için doğru teşhis ve doğru tedavi şarttır.

Kabakulağın belirtileri (semptom):
1-) İştahsızlık, yorğunluk, mideağrısı, hafif ateş ve hafif başağrısı
2-) 24 Saat içinde kulağın birinde ağrılar dörülür. Ağız açıp, kapama, çiğneme ve yutkunmada ağrı olur. Önce bir kulakaltı sonra diğeri şişer.
3-) Şişkinlik sınırlı değildir, bu nedenle diğer bezelerde şişebilir.
4-) Ağrılar 6-7 gün içinde geçer ve bazı çocuklarda hiç ateşlenme görülmez.
5-) 7. günden sonra iyileşme başlar ve 2 hafa sürebilir.

Kabakulağın teşhisi:
Çocuk kabakulak enfeksiyonu olan çocuklardan 2-3 hafta önceden birlikte olmuşsa enfeksiyona yakalanabilir. Kan muayenesiyle ve kulakaltı bezelerinin şişmesinden teşhis konabilir.

Kabakulağın sebep olabileceği komlikasyonlar:
1-) Kabakulak virüsü vücudun başka organ veya dokularına yayılabilir.
2-) Ağır başağrısı, ateş, kusma, boyun tutulması, dokununca aşırı duyarlılık menejite işarttir.
3-) Hastalık erkek çocuklarda ve yetişkinlerde % 20 oranında husye iltihaplanmasına(testitis) sebep olur. Bu 3-4 gün sürer ve husyelerde ağrıya sebep olur. Husyelerin ikisinde birden görülen iltihaplanma kısırlığa sebep olur.
4-) Pankreas -, eklem-, sinir-, ve nadirende böbrek iltihaplanmasına sebep olabilir
5-) Göz yaşı bezelerindeki şişkinlik görme bozukluklarına sebep olabilir.

Kabakulağın tedavisi:
1-) Kabakulağa yakalanan çocukların çoğu evde tedaviedilir ve genelikle problemsiz geçer.
2-) Çocuğun kol ve bacakları sıcaksa sirke sarğısı yapılır (hidroterapi) .Yüksek ateş nedeniyle ayrıca ekstra sık giyindirmekte iyi değildir.
3-) Bazı çocuklar ateş nedeniyle yatmak isterken, bazıları oynamak ister
4-) Çocukalrın mümkün oldukca hayvansl besin yememeleri ve hafif yememeleri vede bol su içmeleri gerekir.
5-) Asitli içecekler (cola,fanta) ve portaka suyu iyi değildir, çünkü aşırı tükrük salgılamasına neden olur.
6-) İmmün sistemini kuvetlendirmek için Gökçek İksiri iyi gelir. Böylece vücudun virüslere karşı direnci artar.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler. 

Akut gidişli bulaşıcı bir hastalıktır ve bütün dünyada yaygın olarak görülür. Kış sonunda ya da ilk baharda küçük bölgesel salgınlar halin de ortaya çıkar. En çok 5-10 yaşlarında ki çocuklarda görülür. Hastalık en çok tükürük bezlerine, özellikle boynun iki yanında kulakmemesinin hemen altın daki iki büyük beze (kulakaltı tükürük bezleri; parotis) yerleşir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*