Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kabızlık tedavisi için doğal yöntemler

Kabızlık tedavisi için doğal yöntemler

Ülkemizde her 5 kişiden birinde görülen kabızlık,kadınlarda,erkeklere oranla daha sık görülmekte.Kabızlık sorunu yaşayan kadınlar için,aşağıdaki doğal yöntemler yardımcı olabilir.Öncesinde uzman bir hekime başvurup,onun önereceği tedavileri uygulamanız,hastalıktan kurtulmanız için en iyi yoldur.Burada yazdıklarımız,tedavinize yardımcı olacak tavsiyelerden oluşmaktadır.

Kabızlık nedir?

Dışkılama hissi ve isteği olduğu halde dışkılayamama durumuna kabızlık adı verilir.

Kabızlık nedenleri nelerdir ?

-İlaç kullanımı(bir kısım antidepresanlar,ağrı kesiciler,demir ilaçları,vitaminler,kas gevşeticiler)

-Beslenme alışkanlıkları (fast food,kızartma,kola,kahve,sulu yemek yememek,pirinç,lifli gıda tüketmemek,yeteri miktarda su içmemek)

-Psikolojik nedenler (gerginlik,endişe,korku,panik,stres,heyecan)

-Tıbbi nedenler (hormon seviyeleri,barsak operasyonu geçirmiş olmak,kolon disfonskiyonu,tiroid bezi sorunları,pelvik taban disfonksiyonu)

-Yaşam tarzı (yeterince yürümemek,masa başı iş yapmak)

Kabızlık sorununa neden olan başka etkenler de mevcut ama,en sık karşılaşılan kabızlık nedenleri yukarıdaki gibi.

Kabızlık için yardımcı doğal tedaviler nelerdir ?

-Lifli gıdalar:

Kabızlık tedavisinde en büyük yardımcı elbette bitkisel tedaviler ! Kabızlık sorununuz var ise,lifli gıdalar tüketmeniz ve bu tüketime bağlı olarak sıvı alımını artırmanız kaçınılmaz…Lifli gıdalara örnek olarak;Yulaf,arpa,tam buğday ekmeği,müsli,kuru erik,narenciye,armut,tüm baklagiller verilebilir.Lifli gıdalar hakkında daha detaylı bilgi almak için,yine bu sayfada bulunan ‘Lifli gıdaları sofranızdan eksik etmeyin’ yazısını okuyabilirsiniz.

-Sıvı alımını artırmak:

Kabızlık sorunu olan kadınların,canları istese de,istemese de sıvı alımı için kendilerini zorlamaları gerek.Özellikle: Su,erik ve kayısı kompostosu düzenli olarak tüketilmesi gereken sıvılar.Evinizde komposto kaynatmayı ve yemeklerden önce 1 bardak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz,hem barsak hareketleriniz hızlanır,hem de sağlıklı beslenmenize yardımı olur.

-Bazı bitki çayları :

Her bitki çayı kabızlığa iyi gelmeyebilir.Bu nedenle doktorunuzun önerdiği bitki çaylarını kullanmanız gerekir.Kabızlığa iyi gelen bazı bitki çayları;Akdiken otu,aloe,sinemaki otu.Bu tür bitkisel çayların etkisi geçicidir.Ayrıca,bitki çayları bir haftadan fazla kullanılmamalıdır.uzun süreli kullanım barsak tembelliğine yol açar ve daha ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

-Biofeedback :

Biofeedback,Türkçe’de ,beynin ve zihnin,vücut üzerinde yarattığı etki olarak tanımlanabilir.Bu işi biyofeedback uzmanları yaparlar.Kabızlık tedavisinde bu yöntem yeni olsa da sonuçları umut vericidir.Yapılan bir çalışmada,bu yöntemle,kabızlık sorunu çeken insanların %70’lik belirtilerin düzeldiği görülmüş.Biofeedback konusunda detaylı bilgiyihekiminizden alabilirsiniz.

-Probiyotikler:

Barsak ortamında da doğal olarak bulunan probiyotikleri dışarıdan almak laksatif(yumuşatıcı )etki yapar.Probiyotikler,zararlı bakterilerin ortamdan uzaklaştırılması,barsak içidengenin korunması,K vitamini üretimini teşvik etmesi bakımından önemlidirler.Probiyotiklerin bazı hastalarda kabızlığı artırdığına dair veriler olsa da,eğer doktorunuz önerdiyse kullanmanızda yarar var.

-Magnezyum:

Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olabilir.Magnezyum,karın içi kaslar dahil olmak üzere,tüm kasların sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar.3835 kabızlık sorunu çeken kadının magnezyum alımları incelenmiş ve kabızlık sorunu ile düşük magnezyum alımı arasında kesin ilişki tespit edilmiştir.Magnezyum alabileceğiniz meyve sebzeler;Yeşil yapraklı sebzeler,fındık,tüm işlenmemiş veya yarı işlenmiş tahıllar.

-Düzenli spor ve egzersiz :

Özelikle yürüyüş başta olmak üzere,düzenli egzersiz yapmanız barsak hareketlerinizi artıracaktır.Her gün yapacağınız 20-30 dakika yürüyüş,kabızlık sorununu hafifletmenizde yardımcı olur.

Güzelimgüzel.com

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*