Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

kızamık

İlkbahar mevsiminde ve kışın son zamanlarda görülen, virüsün sebep olduğu, ateş ve deride dökünme ile kendisini belli eden bulaşıcı bir rahatsızlıktır.
Kızamık, insanların iş ya da okul yaşamına engel olabilir. İnsan, kendisini oldukça yorgun hisseder ve ateşinde yükselme olur. Tehlikeli bir rahatsızlık olan kızamık, bir takım yan etkiler sonucunda başka rahatsızlıklara sebep olur. Bu rahatsızlıkların görülme sıklığı yaklaşık % 10 civarındadır.
Kızamık sorunu hamile ve bebeklerde tehlikeli olabilir. Bununla birlikte bu rahatsızlık ölüme bile yol açabilir. Aşının kullanılmadığı bölgelerde salgın olabilir.

Kızamık Nasıl Bulaşır
Kızamığa sebep olan mikrop, hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşmektedir. Yerleşmesinden sonra bir hafta içerisinde rahatsızlık bulaşabilir. Bu süre, döküntünün başlamadan önce ve başlamasından sonraki dönemdir.
Bulaşma konuşma, hapşırmak ya da öksürmeyle tükürük damarcıklarının yayılması ile gerçekleşir. Kızamık virüsü, havada 2 saat civarında canlı kalabilir. Çocukluk dönemi rahatsızlığı olarak görülüyor olsa bile bu dönemde rahatsızlığa yakalan yetişkinlerde meydana gelebilir.
Kızamık Nasıl Ortaya Çıkar
Kızamık virüsüne dokunmadan ve rahatsızlığa karşı vücudun bağışık olmaması rahatsızlığın meydana gelmesine yol açar. Hastanın, ağız ya da burun boşluğuna yerleşmiş olan mikrop, bu bölgede çoğalır ve vücudun bütün bölgelerine yayılmaya başlar. Mikrop, kana karışmasından ortalama 10 gün sonra rahatsızlığın belirtileri görülür. Bu durum rahatsızlığın 15. gününe denk gelmektedir. Bundan sonra kızamık virüsü bulaşmasında azalma olur. Döküntü ile beraber mikrobun ürümesi de azalır.
Kızamık Belirtileri Nelerdir
Kızamık virüsü girdikten sonra 10.günde döküntüden önce dönemin belirtileri meydana gelir ve en az 3 gün devam eder. İnsanın ateşi yükselir, titreme olur ve ağız içerisinde ufak beyaz lekeler meydana gelir. Öksürme kuru ve inatçı olur ve yine bu dönemde meydana gelir. Gözler kızarır ve ışıktan rahatsız olunur.
Döküntülü dönemde, döküntü kırmızılaşır ve büyür. Az miktarda kabarır ve sayısı artar. Boyun ve yüzde meydana gelen döküntü sonra gövdeye, bacak ve kollara yayılır. Hasta sürekli yorgun olur ve ateşi yükselir. Soğuk algınlığı bu dönemde görülmektedir ve bademciklerde şişme olur. Bundan sonra iyileşme dönemine geçilir.
Kızamık Tanısı Nasıl Konur
Kızamık rahatsızlığında meydana gelen belirtiler, bu rahatsızlığa özgü bir durum değildir. Bazı enfeksiyonların ardından bu belirtiler görülebilir. Ancak döküntü ve dökünün meydana geldikten sonraki seyri rahatsızlığın tanısının konulabilmesi için büyük önem taşır. Döküntü başlamadan rahatsızlığın tanısının konması çok zordur.
Kızamık sorununda meydana gelen lekeler insandan insana değişiklik gösterebilir. Ayrıca ağız içerisinde meydana gelen beyaz lekeler başka bir rahatsızlıkta meydana gelen belirtiler değildir. Bu durum da tanı için önemli bir faktördür
Kızamık Nasıl Tedavi Edilir
Kızamık hastalığı tedavisinde genel amaç, rahatsızlığın belirtilerini yok etmektir. Kızamık için özel geliştirilmiş bir ilaç yoktur. Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Öksürmeyi geçirebilmek için öksürük şurupları alınabilir.
Bu nedenle evde yapılacak olan tedavi büyük önem taşır. Hastanın kalmış olduğu yer tedbir için ayrılması gerekir. Bununla beraber oda sürekli havalandırılmalı ve gün ışığı görmelidir. Oda sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır. Beslenme, kızamık hastaları için çok önemlidir. Sıvı besin ve meyve sularıyla hasta beslenebilir. C vitamini alımı gereklidir. Et suyu, süt ve süt ürünleri alınması gerekir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*