Alkol tüketiminin sıhhat risklerine ilişkin 2015-2016 yıllarına dair verilerin baz alındığı bakanlık raporu yayımlandı. İtalya Ulusal Istatistik Enstitüsü (ISTAT) verilerine göre, 2016’da 11 yaşından büyüklerin yüzde 64,7’sinin minimum bir alkollü içecek tükettiğinin bilgisinin paylaşıldığı raporda, bunun 35 milyon 171 bin kişiye tekabül ettiği belirtildi.
Bunların yüzde 21,4’ünün alkolü günlük olarak tükettiği ifade edilen raporda, ‘ara sıra’ tüketenlerin yüzde 43,3, yemek yemek haricinde içki tüketenlerin yüzde 29,2 olduğu kaydedildi.
Alkollü içeceklerin yemek yemek haricinde kimsesiz tüketiminin giderek arttığına muhabere edilen raporda, bunun da rahatsızlık ve benzer sıhhat sorunları için daha da güvenli olmayan bir koşul oluşturduğu belirtildi.
800 BİN ÇOCUK BAĞIMLI
Raporda, şunlar kaydedildi: “2016 yılı için 11 yaşından büyük erkeklerin yüzde 23,2’si, kadınların ise yüzde 9,1’i risk aşağıda bulunuyor. Bu da 6,1 milyonu erkek ve 2,5 milyonu kadın olmak üzere toplamda 8,6 milyon kişinin risk aşağıda olduğu anlamına geliyor. Her iki cinsiyet için de en yüksek risk aşağı bulunanlar, içki tüketmemesi gereken 16-17 yaş grubu ile 65-75 yaş aralığındakiler. Bu bağlamda, alkolün sağlığa zararlarının haberdar ya da bilincinde olunmaması nedeniyle yaklaşık 800 bin çocuk ile 2,7 milyon 65 yaş üzerindeki birey, alkolle bağlantılı hastalık ve sorunlarla ilgili olarak yoğun tehlike aşağıda bulunuyor.”
11-24 YAŞ ARASINDA ALKOL, ALIŞKANLIK SEVİYESİNDE
Raporda, “11-24 yaş grubunda, yemek dıştan içki tüketme alışkanlığının, haftada asgari bir kere almak üzere, bir hayli yaygın olduğu görülmektedir. Bu da alışılmışlık ve alkol tüketiminde potansiyel riskli davranışlar olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla gençler arasındaki alkol tüketimi fazla itinalı olunması gereken kritik bir durum arz ediyor” ifadelerine yer verildi.
Özellikle gençler arasında fazla alkol tüketiminin ‘yaygın ve belirlenmiş bir alışkanlığa dönüştüğü’ uyarısında bulunulan raporda, 18-24 yaş aralığında fazla içki bitiren şahısların oranının 2015 yılında yüzde 15,6 iken 2016’da yüzde 17’ye çıktığı bildirildi.
Keza raporda, alkol tüketiminin yüzdelik oranlara bakıldığında erkeklerin çocukluk hariç tüm yaş gruplarında kadınlardan daha pozitif risk aşağı olduğuna uyarı çekildi.
öte taraftan raporda, millet sağlığı için alkollü içeceklerin tüketimi için herhangi bir ‘güvenli’ tedarik veya eşik bulunmadığı da vurgulandı.