Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kulak çınlaması, tinnitus, kulak uğultusu, kulak tıkanması, kulak uğuldaması

Kulak çınlaması, tinnitus, kulak uğultusu, kulak tıkanması, kulak uğuldaması

kulak_311

 

Kulak çınlaması, tinnitus:
Kulak çınlamasının tıptaki ismi tinnitustur, tinnitus herhangi bir akustik uyarı olmadan dışarıdan sürekli veya ara ara sesler duymaya kulak çınlaması denir. Sesler sürekli duyulur tıbbi olarak tinnitus bir hastalık sayılmayıp, hastalığın belirtisi sayılmaktadır. Kulak çınlaması ıslık, gürültü, kuş ötmesi, veya arı vızırtısı gibi çeşitli şekillerde sesler duyulur. Bu çınlama başta ve kulakta duyulur. Bu sesler sadece hasta tarfından duyulur. Bu nedenlede buna subjektif tinnitus denir. Rahatsızlıksadece hasta tarafından duyulduğundan teşhiside yapılamaz. Yetişkinlerin %5-10?u az veya çok tinnitus rahatsızlığı çekmektedir. Günümüz diskoteklerde dinledikleri yüksek müzik sesli müzik veya kulaklıkla dinledikleri yüksek müzik nedeniyle % 5?i tinnitus?e yakalanmıştır.

Rahatsızlığın sebepleri:
Kulak çınlamasına sebep olun faktörler kulakta veya beyindedir. Hastalığın sebepleri arasında ortakulak iltihaplanması, ani sağırlık, yaşlılık nedeniyle hücrelerin yıpranması veya başka organlardaki hastalıkları sayabiliriz. Ayrıca buna ilavetten tansiyonun aşırı düşmesi nedeniyle iç kulakta yeterince kan dolaşımının olmamasıda tinnitusa sebep olur.
Bazı önemli faktörler:
1-) Kanallarda fonksiyon bozuklukları
2-) Kulak zarının zedelenmesi
3-) Aşırı ve ani gürültü (bomba patlaması vb.) nedeniyle oluşan duyma problemleri
4-) Kulak girişine giren yabancı madde nedeniyle kulak rahatsızlıkları
5-) Yüksek veya alçak tansiyon
6-) Psikolojik hastalıkların sebep olduğu tinnitus

Ani sağırlıkla birlikte aynı anda kulak çınlamasıda başlar. Ayrıca beyin zarı iltihaplanması, yüksek veya alçak tansiyon, kansızlık ve stresde önemli faktördür. Kulak çınlamasının ana sebebi bu yukarıdaki faktörlerden dolayı tüysü duyma hücrelerinin (narin tüysü hücreler, hairy-cell, auditory nerve) tahrip olmasıdır. Kulağa gelen sesler değerlendirildiklerinden sonra tüysü hücrelere iletilir ve buradan beyindeki duyma merkezine iletişim yapılır. Beyinin haberleri yanlış alması veya yanlış değerlendirmesi nedeniyle kulak çınlaması olur.

Komplikasyonlar: 
Tinnitus zamanında tedavi edilmezse uyku rahatsızlıkları, korkular, depresyon, işgüçü kayıbı, ve hatta intihara dahi sebep olabilir. Tinnitusün hemen tedavisi gerekir, aksi halde ortaya çıkan şeytan üçgeni nedeniyle sürekli kötüleşme devameder.

Teşhis:
Vücuttaki her hastalık tinnituse sebep olabilir, çünkü bu nedenle hastalığın sebebi araştırılmalı ve doğru teşhis konduktan sonra ancak tedavi yapılabilir. Bu nedenlede uzman doktorlara görünüp çok detaylı teşhis gerekir. Buna ilavetten KBB doktorunun bazı testler yapması gerekir.
1-) Kulak kemiğinin fonksiyonları testedilir.
2-) Düzen çatalı (diyapazon) ile duyma testleri yapılır.
3-) Duyma frekanslarına uygun tesler yapılır ve ??audiogram?? yapılır. Testlerle kulak çınlaması sırasında duyulan seslere yakın sesler dinlenerek örtüşmeli diagram eldeedilir.
4-) KBB muayenesi
5-) Tansiyonun hergün ölçülmesi
6-) Hastanın hastalık hikayesinin (anemnez) iyi bilinmesi gerekir.
7-) Kulak çınlamasının % 20?sinde dengede kalamama gibi rahatsızlıkta görülebilir, bu nedenle hastanın dengede kalıp kalamadığı ölçülür.
8-) Boyun omurlarının konturol edilmesi gerekir, çünkü omurdaki anaormalikler kulak sinirlerini etkiliyebilir.

Tedavi:
Şayet herhangi bir organik rahatsızlık tinnituse sebep olmuyorsa bu doğru teşhisle ve zamanında yapılan müdahele ile tedaviedilebilir, fakat genelikle tinnituse organik rahatsızlıklar sebep olmamaktadır. Tinnitus tek bir kulakta ortaya çıkabileceği gibi ikisindede aynı anda görülebilir, şayet rahatsızlık zamanında teşhis edilirse tedaviedilebilir. Zedelenen tüysü hücreleri o bölgedeki kan dolaşımını düzenlemek gerekir, buda doğal ilaçlarla mümkündür. Ortadoks tıbba göre klukokortikoitler (kortizonlu ilaçlar) kulanılmakta, fakat bunların yantesiri oldukca fazladır. Doğal ilaçlardan ZYE, ginkgo-, alıç-, ve sarımsak preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri kulanılır. Yüksek sesli müzik dinlenmemeside çok önemlidir. 

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*