Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kulak Zarı Yırtılması (Delinmesi) Belirtisi ve Tedavisi

Kulak Zarı Yırtılması (Delinmesi) Belirtisi ve Tedavisi

kulakzarı-528x300

Kulak zarı kulak kanalının içinde bulunan dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince bir dokudur. Kulak zarı delinmesi (yırtılması) genellikle travma ya da enfeksiyona bağlıdır. Kulağa darbe gelmesi, tokat atılması, kafa kemiği kırıkları, ani basınç değişiklikleri, toka pamuklu çubuk, kürdan gibi cisimlerin dış kulak yolundan fazla içeri sokulması, kulağa zararlı sıvıların kulaktan içeri girmesi sonucunda oluşabilir. Bunların dışında nadiren orta kulak iltihapları da kulak zarında delinmeye (yırtılma) sebep olabilir.

Kulak Zarının Delindiği (Yırtıldığı) Nasıl Anlaşılır?

Kulak zarında oluşan deliğin (yırtığın) yeri ve büyüklüğü işitmeyi doğrudan etkiler. Eğer kulağa alınan ciddi darbe ya da travma sonucu orta kulaktaki kemikçikler birbirinden ayrıldıysa işitme kaybı da ciddi olacaktır. Aynı şekilde alınan darbeden ya da geçirilen travmadan iç kulak zedelendiyse yine ciddi işitme kayıplarına neden olabilir. Hastalar işitme kaybı, kulaklarda uğultu ve çınlama, bazen uğultuyla birlikte kulaklarda akıntı, baş dönmesi şikayetleriyle kulak zarının delindiğini (yırtıldığını) anlayabilirler. Beklenenin aksine genellikle ağrı olmaz.

Delik (Yırtık) Kulak Zarı Tedavi Edilir mi?

Aslında kulak zarı delinmelerinin (yırtılmalarının) bir çoğu birkaç hafta içerisinde kendi kendine iyileşir. Bir kısmında ise iyileşme süreci aylarca sürebilir.

Ancak sonuç olarak en fazla 6 hafta içerisinde kendiliğinden kapanmayan deliklere (yırtıklara) cerrahi operasyon gerekebilir.

Kulak zarında delik (yırtık) olan hastalarımız bu durumu önemsemez, yıllarca akıntı devam eder ve kulağını korumazsa daha ciddi problemlere yol açabilir.

Özellikle bahsedilen olaydaki gibi kulağa ani bir darbe sonucu oluşan kulak zarı delinmesinde (yırtılmasında) herhangi bir enfeksiyon eklenmezse büyük oranda kendi kendine iyileşir ancak bir KBB uzmanının desteği alınarak iyileşme sürecinin doğru ve hızlı olması sağlanmalıdır.

>>

Kulak Zarı Delinmesi (Yırtılması) Şikayetiyle Gelen Hastalarınıza Yaptığınız İlk Uygulamalar Nelerdir?

Öncelikle bu şikayetlerle gelen hastalarımıza işitme testi yaparız. Zardaki deliği kapatmanın, banyo ve yüzme sırasında orta kulağa su kaçmasını engellemek (Aksi takdirde kulak enfeksiyonları oluşabilir), iyileşmede düzelme ve çınlamada azalma sağlamak gibi çeşitli yararları vardır. Zardaki delik (yırtılma) çoğu zaman deliğin kenarına mikroskop altında iyileştirici ilaçlar ve kağıt kapama ile yama yapma yöntemi uygulanır. İlaçlarla akıntı çoğu zaman durdurulabilir. Deliğin tamamen kapanması için birkaç defa (3-4 defa) yama uygulaması gerekebilir. Ancak bu uygulamalardan sonra kapanmayan delikler (yırtıklar) için cerrahi müdahale uygulanması gerekir.

Nasıl Cerrahi Müdahale Uygulanır?

Delik (yırtık) kulak zarı için değişik cerrahi teknikler vardır. Ancak uygulanan tüm tekniklerde iyileşmesi amacıyla zar bir doku ile kapatılır. Timpanoplasti dediğimiz müdahale de deliğin kapatılması ve işitmenin düzeltilmesinde tam başarı sağlanabilir. İşitme kaybının fazla olduğu durumlarda orta kulak kemikçiklerinin tamiri ya da orta kulak ve çevresinde yerleşen iltihabın temizlenmesi operasyonları gerekebilir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*