Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Kurban Bayramı’nda etleri nasıl tüketmeli ve saklamalı?

Kurban Bayramı’nda etleri nasıl tüketmeli ve saklamalı?

Yağ oranı yüksek etler doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengindirler ve kalp-damar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları mümkün olduğu kadar etin yağsız kısımlarını tercih etmeli, haşlama veya ızgara şeklinde pişirmeli ve tüketim miktarında ölçülü olmalıdırlar.

Öncelikle bayramlar tatlı gıda tüketiminin arttığı günlerdir. Bununla beraber Kurban Bayramı’nda et tüketimi dolayısıyla doymuş katı yağ ve kolesterolce de zengin besleniyoruz. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide, şeker hastalığı olan kişiler bugünlerde biraz daha dikkatli ve iradeli olmalı, beslenmelerine dikkat etmelilerdir.

Yeni kesilmiş hayvan etleri daha sert olur ve pişirmesi de daha zordur. Dolayısıyla sindirimi de özellikle mide-barsak hastalığı olan kişiler için daha zor olacaktır. Sindirim zorluğu çeken kişiler kurban etlerini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmelidirler.

Yağ oranı yüksek etler doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengindirler ve kalp-damar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları mümkün olduğu kadar etin yağsız kısımlarını tercih etmeli, haşlama veya ızgara şeklinde pişirmeli ve tüketim miktarında ölçülü olmalıdırlar.

Peki nasıl pişirmeli ve saklamalıyız?

Kızartmalardan uzak durulmalı mümkün olduğu kadar haşlama ya da ızgara yöntemi tercih edilmeli

Sebzelerle birlikte pişirilmeli

Etler kendi yağında pişirilmeli, ilave yağ eklenmemeli özellikle kuyruk yağı ve tereyağının et yemeklerinde kullanılmaması gerekir.

Izgarada pişirilen etle ateş arasındaki mesafeye dikkat edilmeli, et yakılmamalı ve kömürleşme önlenmeli

Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Etleri saklarken de büyük parçalar halinde değil küçük parçalar halinde birer yemeklik poşet veya yağlı kağıt içinde muhafaza edilmeli.

-2 derecede buzlukta birkaç hafta, -18 derecede derin dondurucuda ise daha uzun süreler saklanabilir.

Etler mikroorganizma üremesi için uygun ortamlardır ve çözünen etlerin hemen pişirilmesi gerekir ayrıca tekrar dondurulmamalıdır.

Bir önemli nokta ise etlerin çözündürülmesiyle ilgilidir ki oda sıcaklığında açıkta değil buzdolabının alt bölmesinde sebzeliğin üstünde bekleterek çözündürülmesi gerekir. Aksi halde insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*