Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Lenfoma, Lenfomanın Belirtileri, Lenfoma Tedavisi

Lenfoma, Lenfomanın Belirtileri, Lenfoma Tedavisi

Lenfoma 

 

 

Lenfoma

 

Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan bir onkolojik hastalıktır. Lenf bezlerinde bulunan lenfoid dokular, vücudun bağışıklık sisteminde rol üstlenen dokulardır.

Bu lenfoid dokular boyun, bademcikler, iki ciğerin arasındaki boşluk, koltuk altı, karın içi, kasıklar, dalak, kemik iliği, mide bağırsak kanalı gibi bölgelerdeki zengin lenf bezleridir.

Buralardaki lenfoid içerikli hücrelerde gelişen gensel değişikliğin, kontrolsüzce kanseröz nitelikte üremesiyle oluşan hastalık grubuna lenfoma denir.

Lenf düğümlerinde oluşan, bağışıklık sisteminin urları da denebilir. Özellikle 15-35 yaş arasında ve 55 yaş üstü yetişkinlerde görülür.

Lenfomanın nedeni tam olarak bilinememektedir. Bulaşıcı olmayan lenfoma iki gruba ayrılır. 1.Hodgkin dışı lenfoma : Hastaların çoğunluğu bu gruptadır. 2. Hodgkin hastalığı : Lenfomalar içinde yer alan bir alt gruptur.

 

Lenfomanın belirtileri

 

Lenf bezlerinde ağrısız bezeler oluşur. Boyunda, koltuk altında ve kasık bölgesinde görülebilir.

Lenf düğümlerinde şişme en sık görülen belirtidir. Ateş, gece terlemesi, titreme, kilo kaybı, yorgunluk, kaşıntı, öksürük ve göğüs ağrısı gözlenir.

Lenfoma hastalığında risk faktörleri olarak, uzun süren kronik enfeksiyon hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılması, bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar ve bazı kimyasal ilaçlara maruz kalma gibi faktörler sıralanabilir.

Lenfoma olduğu düşünülen hastaya uygulanan tanı yöntemleri ise, fiziki muayene ve hastanın öyküsü dinlenir.

Uygulanan tam kan sayımı ve biyokimyasal tetkiklerle, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısı ölçülür. Akciğer filmiyle lenf bezleri ve gögüs kafesindeki büyümüş diğer bulgular saptanır. Ayrıca hastaya, lenf bezlerinden biyopsi uygulanır. Özellikle kesin teşhis konulabilmesi için biyopsi şarttır.

Kemik iliği biyopsisi, lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilerek hastalığın evresi saptanır.

 

Lenfoma Tedavisi

 

Lenfoma hastalarında tedavi kendine özgü bir tabloda devam eder.

Hastalığın evresi, hücre tipi ve hastanın yaşı lenfoma hastalığında uygulanacak şekli belirler.

Tedavi genellikle hastaneye yatış gerçekleşmeden bazı ilaçlar ve kemoterapi eşliğinde uygulanır.

Kürler halinde kemoterapi uygulanarak kanserli hücrelerin seviyesi düşürülür.

Radyoterapi tedavisiyle de lenfoma hücrelerinin toplandığı yerler işaretlenerek ve o bölgelere odaklanılarak radyoterapi uygulanır.

Tedavi sonrası hastanın belli aralıklarla takibi gerekir. Fiziki muayenenin yanında birtakım tetkikler yapılarak, hastalığın nüks etme ihtimali araştırılmalıdır.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*