Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Lösemi, Lösemi Nedir?, Löseminin Belirtileri Nelerdir?, Lösemi Tedavisi

Lösemi, Lösemi Nedir?, Löseminin Belirtileri Nelerdir?, Lösemi Tedavisi

 

Lösemi

Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalmasıyla kendisini gösteren bir kanserdir.

Lösemiler vücuttaki kan üretim sistemini etkileyen kanser türündendir. Böylece kronik ve akut olarak ve tümörün gelişim ve yayılım özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Genellikle akut lösemiler çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Kronik lösemiler ise daha çok yetişkinlerde görülmektedir.

Kan kanserinin hücre tipine göre ve hastalığın süresine göre çeşitleri vardır. Bazı tipleri daha hızlı ve kötü gidişat gösterir.

Akut Lösemiler

Sürekli kan hücresi artışı yaşanmaktadır. Sonuç olarak normal-sağlıklı kan hücrelerinden sayıca daha fazla hale gelmektedir. Normal hücreler diğer organlara da yayılma göstererek organı fonksiyonlarını yapamaz hale getirir. Akut lösemililerin sınıflandırılması olgunlaşmayan hücrelerin tipleri esas alınarak yapılmaktadır.

Kronik Lösemiler

Görünüşte olgun fakat normal olgun kan hücrelerinin yaptıklarını yapamayan kan hücrelerinin aşırı üretimiyle karakterizedir. Bu lösemi türü daha yavaş ilerler. Sonuçları ise daha az dramatiktir.

Löseminin Belirtileri

Anormal hücrelerin kan yapıcı organlarda normal hücrelerin yapımını engellemesi ile ortaya çıkar. Normal olan alyuvarların yapımındaki azalmayla anemi; normal akyuvarların yapımındaki azalma sonucunda enfeksiyona yatkınlık, ateş ve mikrobik hastalıklar; kan pıhtılaşmasında rol alan trombositler yapımındaki azalmayla çeşitli kanamalar meydana gelir. Cilt üzerinde sıklıkla çürükler oluşur. Ciltte kesilme oluşması ile kanama güçlükle durdurulur.

Hastalarda genelde dalak büyümüştür. Lenf düğümlerinde de şişlikle görülür. Karında şişlik hissi vardır. Genellikle erken döneme ait belirtiler gözden kaçmaktadır. Çünkü bu dönemdeki şikâyetler nezle gibi diğer sık görülen rahatsızlıkların şikâyetlerine benzemektedir. Halsizlik, baş ağrısı, kemik ve eklemlerde ağrılar, saç dökülmesi, deride kızarıklık gibi. Ateş görülebilir.

Lösemi Tanısı Nasıl Konulur?

İlk başta hasta şikâyetlerinden ve muayene sonuçlarından şüphe edilmesi gerekmektedir. Kan testleri ile tanı kesinleşir. Daha sonra kemik iliği biyopsisi ve özel kan testleri yapılabilir. Günümüzde lösemiden korunmanın kesin bir yöntemi ne yazık ki bulunmamaktadır.

Lösemi Tedavisi

Löseminin tedavisinde son yıllarda oldukça önemli adımlar atılmış olsa da nedenler bilinemediği için nedene yönelik tedavi uygulanamamaktadır. Günümüzde uygulanan tedavilerin temel amacı habis hücreleri ortadan yok etmektir. Tedavi şemaları hastalığın tipine ve safhasına göre değişiklik göstermektedir. Radyasyon tedavisi, çeşitli kanser ilaçlarının tatbiki, bağışıklama tedaisi veya kemik iliği nakli başlıca tedavi şekilleridir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*