Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Menopoz sonrası depresyon nedeni!

Menopoz sonrası depresyon nedeni!

Menopoza giren kadınlar kendini eksik ve yetersiz hissederken toplum tarafından da bu olumsuz düşünce dikte edilir.

Toplum genelinde menopozun bir hastalık olarak nitelendirilmesi yaygındır. Oysa kadınların belli bir yaşa geldikten sonra adet görmeleri, vücutlarında gebelik oluşumu ve doğum yapabilmesi doğal bir süreç ise menopoz da doğal bir süreçtir. Sağlıklı kadınlarda 45 ile 55 yaşları arasında görülmektedir.

Eski toplumlarda yaşam süresi daha kısa olduğu için kadınların ölüme yaklaştıkları zamanı menopoza girmesiyle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle geçmişte menopoz, kadınlar için ölümü çağrıştırmaktadır. Yaşam süresinin uzaması, bilimsel çalışmalar sonucu menopozun ölüm sebebi olmadığı anlaşılmıştır. Menopoz algısı toplumlara göre değişse de eğitim seviyesi yüksek olan toplumlarda menopoz ve yaşlanma olağan bir durum olarak karşılanmaktadır.

Menopoz Belirtileri:
• Sıcak basmaları, terleme, halsizlik, uykusuzluk,
• Tüylenme,
• Vajinal enfeksiyonlar ve kuruluk,
• Cilt derisinde incelme, memede küçülme,
• Osteoperoz (kemik erimesi), eklem ağrıları,
• Sık idrara çıkma,
• Cinsel isteksizlik

Yukarıda sıralanan sebeplerin çoğu kadınlık hormonu diye bilinen östrojenin azalmasına bağlıdır. Menopoz son adet anlamına gelmektedir, doğurganlığın artık devam etmeyeceği kadın yaşamının bir dönemidir. Doğurganlığın bitmesi bir kadın için hayatın sonu demek değildir. Menopozu depresyon için geçerli bir sebep olarak görünmese de depresyona girmede alt yapı oluşturacak durumlar göz ardı edilemez. Hormonların etkisiyle depresyon ve menopoz ilişkilendirilmektedir.
Menopoz kadınların hayatında bir geçiş dönemidir. Hayat kalitesinin daha az etkilenebilmesi için kadınlar bu dönem hakkında bilinçlendirilmeli ve endişe ve kaygıları azaltılmalıdır. Menopoz ile ilgili yanlış inanışlar konusunda kadınlarda strese sebep olmaktadır. Erken yaşta menopoz görülmesi normal dönemde görülmesine göre kadınların daha çok duygusal sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır. Daha çok çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, geçmişinde depresyon öyküsü olanlar, menopoz ile ilgili olumsuz yargıları olan kişiler menopoz sonrası depresyon yaşamada risk grubunu oluşturmaktadır.

Ruhsal durum değişiklikleri her yaştan kişileri etkilemektedir. Özellikle günlük yaşamında stresli ortamlarda bulunan kişiler için depresyon bir tehdit yaratırken mutlu olan kişilerin olumsuz olaylarla baş edebilmeleri daha kolaydır. Daha olumlu düşünen, hayattan beklentileri ve hedefleri olan kişilerde depresyon daha az gözlenmektedir.

Menopozda cinsellik
Menopoz ile cinsel yaşamda bir takım sıkıntılar gelişebilir. Bu sıkıntıların sebebi ruhsal açıdan, uyku problemleri, duygusal ve bilişsel dağınıklık, cinsel isteksizlik olarak sayılabilir. Biyolojik açıdan ise; östrojen hormonunun azalması ile vajinal kuruluk, ilişkide ağrı şikayetleri, haz duymama olarak belirtilmektedir.

Cinsellik beden ile ilgili olsa bile daha çok duygu ve düşünceler ile yaşanan bir durumdur. Her kadın düzenli cinsel hayatına istediği dönemde devam edebilir. Cinsel birlikteliği menopoz ile bitirmek doğru değildir. Aksine artık hamile kalma riski ve her ay âdet görme telaşı olmadığı için menopozda daha aktif olan kadınlar da bulunmaktadır. Önemli olan koşulları pozitife çevirmek ve her zaman bardağın dolu tarafından bakabilmektir. Menopozu bir yıkım olarak karşılayan kadınlar kadar özgürlük ve rahatlama olarak karşılayan kadınlar azımsanmayacak kadar çoktur.

Menopoz sonrası depresyon sebebi: Östrojen

Kadın vücudunun çoğunlukla doğal seyirlerinden biri olduğu halde toplumda yaygın olarak olumsuz karşılanan menopoz, yalnızca âdet kanamalarının (menstrüasyan) sona ermesidir. Menopoza giren kadınlar kendini eksik ve yetersiz hissederken toplum tarafından artık yarım kadın olarak yorumlanır. Oysa yalnızca üreme sona ermiştir. Evet menopoz sonrası fiziksel, zihinsel ve cinsel değişiklikler olduğu doğrudur ancak bunlar “kötüye gidiş” olarak nitelenemezler.
Gelişen tıp çeşitli ilaç ve bitkisel takviyeler ile kadınların menopoz dönemi yaşam kalitesini artırmayı başarmıştır. Tüm bunlara rağmen görenekler nedeniyle menopoz çoğu zaman depresyon sebebi olabilmektedir.
Menopoz direkt depresyona sebep olmamakla birlikte, menopoz döneminde kadınlarda görülen duygu durum değişikliklerinin bilinen iki sebebi olduğu düşünülüyor;
1-Menopoz ile ilgili olumsuz düşünceler ve önyargılarına bağlı olduğu
2-Östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak vücudun gösterdiği tepkiler

Menopozun bir hastalık olarak nitelendirilmesi ve algılanmaması gerekir. Nasıl kadınların belli bir yaşa geldikten sonra adet görmeleri, vücutlarında gebelik oluşumu ve doğum yapabilmesi doğal bir süreç ise menopoz da bunun gibi doğal bir süreçtir. Genellikle 45 – 55 yaşları arasında başlayan menopozun ortalama yaşı 50 olarak kabul edilir. Bazı durumlarda 40 yaşından ya da 50’li yaşların sonlarına sarktığı görülebilir. Menopozun kişide erken ya da geç başlaması, muhtemelen kalıtımsal olmakla birlikte, iyi beslenme ve sağlıklı bir yaşam ile de ilintili olabilir. Bazı kadınlarda da (Kadınların yüzde %8’inde) menopoz 40 yaşından önce başlar. Bu duruma prematüre (erken) menopoz denir. Yumurtalıkların cerrahi operasyon ile alınması veya X ışınları ya da radyum ile yok edilmesi ile suni menopoz başlatılabilir.

Son zamanlarda dışarıdan alınan östrojen hapları ile bu sıkıntılar yok denecek kadar azalmıştır. Yıllık kontrolleri yapıldıktan sonra her kadın hekim kontrolünde hormon haplarını kullanarak yaşam kalitesini koruyabilir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*