Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Ms Hastalığı,Multipl skleroz,Ms Hastalığı Nedenleri,Ms Hastalığı Belirtileri,Ms Hastalığının Tedavisi

Ms Hastalığı,Multipl skleroz,Ms Hastalığı Nedenleri,Ms Hastalığı Belirtileri,Ms Hastalığının Tedavisi

Ms Hastalığı   

MS HASTALIĞI – MULTİPL SKLEROZ

 

Merkezi sinir sistemindeki sinirlerin çevresinde ‘miyelin’ adı verilen koruyucu malzeme zarar gördüğü zaman MS hastalığı ortaya çıkar. MS otoimmün bir hastalıktır; böylece vücudun bağışıklık sistemi kendi dokusunu yabancı madde zannederek ona saldırır. MS’de, bağışıklık sistemi beyin ve omurilikte miyeline saldırır. MS bulaşıcı bir hastalık değildir. Tedavi edilemese de ölümcül bir hastalık olarak değerlendirilmez. Diyabet gibi kronik bir hastalık olarak bilinir; dolayısıyla bu hastalık bir kez ortaya çıktıktan sonra ömür boyu kişi ile birlikte kalır. MS hastasının ortalama yaşam süresi genel nüfustan çok daha kısa değildir. Genel olarak 40 yaşın altındaki erişkinlerde gözlemlenir. Hastalığın görülme sıklığı 30/100000 üzerindedir. Hastalığın etmenleri ise, çocukluk döneminde ilk 15 yıl ve bu dönemdeki çevresel faktörlerin Multipl Skleroz gelişmesinde önemli olduğu düşünülmektedir. Hastalığın gelişmesinde bayan cinsiyet, ailevi öykü, yaş, etnik köken ve yaşanılan coğrafya risk faktörü olmaktadır

 

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

 

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Fakat belli başlı belirtileri; güçsüzlük, mesane problemleri, duygusal belirtiler, yorgunluk, görme bulanıklığı, bellek-konsantrasyon-bozukluğu sık görülen belirtilerdir. Bu belirtilerin dışında baş ağrısı, işitme kaybı, epileptik nöbetler de seyrek de olsa görülen belirtilerdir. MS hastalığının oluşumunu engelleyebilecek bir metot henüz bulunmamaktadır. Ancak uygun MS hastalarında doktorlar tarafından önerilen koruyucu tedaviler ile atak sıklığını azaltma ve geçirilen atağın daha hafif atlatılmasına yardımcı olmaktadır.

 

MS TANISI NASIL KONULMAKTADIR?

 

Tek başına hiçbir test MS tanısı koyamadığından dolayı çeşitli test ve yöntemlere gerek duyulmaktadır. Bunlar; Doktorun, geçmişte yaşadığı belirtilerin ve bulguların varlığını araştıracağı tıbbi bir öykü Ayrıntılı nörolojik muayene Omuriliğin ve beynin kesin ve oldukça detaylı görüntülerini veren ve görece yeni bir görüntüleme biçimi olan MRG Uyarılmış potansiyeller ve merkezi sinir sisteminin belli bir uyarıya verdiği yanıtı ölçen çalışmadır. Az kullanılan ancak tanının daha zor olduğu durumlarda faydalı olan bir incelemede spinal kanalı çevreleyen ve sıvının bileşimini araştıran beyin omurilik sıvısı incelemesidir.

 

MS HASTALIĞININ TEDAVİSİ

 

Öncelikli soru hangi atağın tedavi gerektirdiğidir. Genellikle işlev kaybına yol açmayan atakların steroid tedavisi gerektirmediği düşünülmektedir. Atak işlev kaybına yol açmışsa, progresyon sürüyorsa veya daha önceden ilgili becerinin kaybı ile giden sekel kalmışsa atağın steroid ile tedavisi yapılır. Steroid tedavisinin nasıl uygulanması gerektiğine dair de fikir birliği yoktur. Farklı steroid preparatları, farklı dozlar ve farklı uygulama yolları kullanılabilmektedir. Atak tedavisi Koruyucu tedavi Semptomatik tedavi ve rehabilitasyondan oluşur. Tedavinin düzenli kullanımı, aşırı sıcakta uzun süre kalınmaması, sağlıklı beslenme, iyileştirme önerilerinin düzenli yapılması dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*