Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Nasır, Nasır Nedir?, Nasırın Nedenleri?, Nasır Tedavisi

Nasır, Nasır Nedir?, Nasırın Nedenleri?, Nasır Tedavisi

 

NASIR

Nasır, cildin herhangi bir yerinde olabilen ve temelde cildin, kendisine yapılan basıncı korumak amacıyla oluşturduğu  kalınlaşmaya verilen addır. Bir başka deyişle, vücudun herhangi bir yerinde sürekli bir basınca maruz kalma durumu varsa, o bölgedeki cildin kalınlaşmasına nasır denilir. En sık rastlanan yerler ayak altındaki eklem bölgeleri, ayak yanları, ayak parmakları araları, parmak üstlerindeki eklem bileşen yerleri  ve bazen de ellerde oluşabilmektedir. Genellikle ayaklarda oluşan nasırın sebebi, yanlış ayakkabı seçimidir. Çünkü herkesin ayak yapısı birbirinden farklıdır. Nasırların sürekli ağrılı olması, nasırların sürekli  basınç altında kalmasına bağlı olarak gelişir. Özellikle ayak nasırlarında bu durum söz konusudur. Nasır ağrı yapmaya başladığı zaman, nasıra basınç uygulayan bölgeyi rahatlatmak gerekir. Bunun için ilaç tedavisinin yanı sıra, nasırın üstündeki basıncı çevreye dağıtan slikon yastıklar kullanılması önerilir.

Nasır nedenleri

Eklem yerlerinin sert bir zemine vurmasıyla basınç oluşur. Bu basınç ve sürtünmenin sonucunda da nasır meydana gelir. Deride meydana gelen bu kalınlaşmanın sebebi, vücudumuzun savunma sistemidir. Sürtünme ve baskıyı gören deri, katmanlarını artırarak bir uyarı yapar. Bu uyarının  önemsenmemesi durumunda, o bölgenin iç kısımlarında ölü doku hücreleri hızla büyür ve nasırın oluşmasına neden olur.  Nasır, hücrelerini artırarak kalınlaşmaya devam eder. Böylece çivinin üzerine basmış gibi ağrı ve acı hissedilmektedir.

Nasır oluşumunu önlemek için ne tür önlemler almalıyız?

Ayak nasırlarından sakınmak için ayaklara uygun ayakkabı seçimi çok önemlidir. Uzun süre ayakta duran kişilerin,  ortopedik ayakkabı seçimine özen göstermeleri gerekir.  Ağır işlerde çalışan kişilerin ellerinde ve ayaklarında  nasır oluşumu hızlanır. Bu durumu önlemek  için, ellerine eldiven giymeleri ve deriyi  yumuşak tutan nemlendirici kremler kullanmaları gerekir. Ayrıca, tabanlık ve ayak içi aparat kullanmak da, nasır oluşumunda  önleyici bir yol olabilir. Özellikle,  ayak tabanında hiçbir şekilde yağ bezleri olmadığından, ayakların nem seviyesine özen gösterip, ayakları nemlendirmek gereklidir. Böylece çatlama, kuruma  ve deride sertleşme de engellenmiş olur.

Nasır Tedavisi 

Nasır tedavisinde, nasırın aşamasına göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Yeni ortaya çıkmış nasırların daha fazla ilerlememesi için nasırı ortaya çıkaran durumlardan kaçınmak gerekmektedir.  Nasırlar, çoğunlukla ayaklarda olduğundan, rahat, ortopedik spor bir ayakkabıyla nasır oluşumunun önüne geçilebilir. Ayrıca, ılık suda bekletip, ponza taşıyla törpülemek ve deriyi yumuşak tutacak merhem sürmek faydalı bir yöntemdir. İleri aşamadaki nasırlaşmış bölgelere ise, yoğun asit içerikli solüsyonlar kullanılması gerekmektedir. Ancak, bu tedaviye rağmen sonuç alınamıyorsa, tıbbi müdahaleler söz konusu olabilmektedir. İlaçla tedavi edilemeyen bu hastalara, dondurma yöntemi, elektrikle yakma yöntemi, ya da lazerle kazıma gibi yöntemler uygulanmaktadır. Hastaya  cerrahi yöntem uygulansa da, kalıcı bir sonuç elde edilemez. Çünkü nasıra yol açan, sürtünme etkeni  ortadan kaldırılmadıkça nasırın tekrarlaması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle nasıra yol açan etkenlerden uzak durulması  gerekmektedir. 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*