Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Pankreas Kanseri,Pankres Kanseri Belirtileri,Pankreas Kanseri Tedavisi,Pankreas Kanseri Evreleri,Pankreas Kanseri Risk Faktörleri

Pankreas Kanseri,Pankres Kanseri Belirtileri,Pankreas Kanseri Tedavisi,Pankreas Kanseri Evreleri,Pankreas Kanseri Risk Faktörleri

pank   

PANKREAS KANSERİ

 

Pankreas karnın en arka bölümüne yerleşmiş yaklaşık olarak 15 cm uzunluğunda, baş kısmı 12 parmak bağırsağı içine gömülmüş; mide ve kalın bağırsak ile ön yüzü tamamıyla kapanmış bir organdır. Pankreas kanserlerinin 3/2’ si pankreasın baş bölümünde geri kalanları ise pankreasın gövde uyruk bölümünde ve ünsinat prosesinde görülmektedir. Pankreas kanseri, kontrolsüz bir şekilde büyümesi, hücrelerin değişmeye başlaması ile oluşmaktadır. Pankreas kanseri genelde özgün olarak belirtilere yol açmadığından vücudun diğer bölgelerine yayılmadan teşhis edilemeyebilir.

 

PANKREAS KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Pankreas kanserinin tedavisi urun yerleşimine ve büyüklüğüne, yayılıp yayılmadığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Pankreas tedavisinin üç yolu bulunmaktadır. Bunlar cerrahi, kemoterapi ve ışın tedavisidir. Cerrahi olarak tedavi edilmesi durumunda tümörün büyüklüğüne ve yerleşimine göre pankreasın tamamının çıkarılması gerekebilir. Işın tedavisi veya kemoterapi cerrahi işlemden önce tümörü küçültmek kullanılabilir. Fakat daha çok cerrahi işlemden sonra geride kalan kanser hücrelerini yok etmek ve kanserin tekrar yaşanmasını en aza indirmek için kullanılmaktadırlar. Tedavi için karar verirken hastalar bir klinik çalışmasına katılabilirler. Mevcut tedavi yöntemlerini doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

 

EVRE NEDİR?

 

Kanserin nerye yerleştiğini, yayılıp yayılmadığını yayıldı ise nereye yayıldığını ve diğer orgaların işlevlerini etkileyip etkilemediğini tanımlamak için kullanılmaktadır. Pankreas kanserini evrelendirmek için sık kullanılan yöntem kanseri üç kategoriye ayırmaktadır. Cerrrahi olarak çıkartılabilir, pankreas etrafında sınırlı ve vücudun diğer kısımlarına yayılmış.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

 

Yaş, şişmanlık, sigara içilmesi, uzun süreli alkol kullanımı, kişide kronik pankreatit bulunması, aile öyküsü, geçmişte batına radyasyon uygulanması, önemli risk faktörlerindendir. Sigara içimi çok önemli bir risk faktörü olup, sigara içenlerde içmeyenlere göre 2,2 kat daha fazla pankreas kanseri riski vardır. Sigara içenlerde görülen pankreas kanserinde ‘fingerprint’ yöntemi ile sigara içmeyenlerde görülen pankreas kanserine göre daha fazla mutasyon saptanmıştır. Uzun süreli DM, artmış pankreas kanseri ile birliktedir. Ayrıca, yeni başlayan DM, pankreas kanserinin ilk bulgusu olabilir. Artmış vücut kitle indeksi artmış pankreas kanseri ile birliktedir. Artmış alkol tüketimi, az alkol alanlara göre, artmış pankreas kanseri ile birliktedir. Az veya orta düzeyde alkol kullanımı, riski artırmamaktadır. Kronik pankreatit, pankreas kanseri riskini, kronik pankreatit olamayanlara göre, 2.71 kat daha fazla artırmaktadır. 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*