Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Prostat Nedir?

Prostat Nedir?

Prostat Nedir?

Prostat bir salgı bezidir. Prostat mesanenin altında ve makatın önünde yer almaktadır. Prostatım merkezinde üretra adı verilen mesaneden idrarı boşaltmayı sağlayan kanal yer almaktadır. Cinsel boşalma sırasında prostatı çevreleyen kaslar seminal sıvıyı üretraya doldurur. Bu sıvı üretra boyunca penis ucuna gelerek buradan dışarı akar.

Prostat Kanseri Nedir?

Tüm vücut dokularında hücreler kendilerini belli bir kontrol mekanizması içinde yenilerler. Bu sayede zedelenen soku tamir edilerek yenilenir.
Kontrol dışı artan hücreler tümör olarak adlandırılan hücre topluluklarını oluşturur. Bir kısım tümörler büyümelerine karşılık köken aldıkları dokuda sınırlı kalırlar. Komşu organlara ilerlemezler. Bu tümörlere benign yani iyi huylu tümörler denilir. Bir kısmı ise yalnızca büyümek ile kalmayıp komşu organlara uzanarak onları tahrip etme potansiyeline sahiptir. Bu türdeki tümörler malign yani kötü huylu tümörlerdir. Kanser hücreleri köken aldıkları malign tümörden ayrılabilirler. Vücutta dolaşarak yeni yerleştikleri yerlerde de çoğalabilirler. Bu sayede köken aldıkları organ dışarısına sıçramış ve oralarda büyümekte olan tümörlere de metastaz denilir.

Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmalara göre aşırı yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörlerin etkisi olabileceğini söylemektedirler. Bazı araştırmacılara göre ise genetik nedenler ile gelişebileceğini söylemektedirler. Sebebi her ne olursa olsun bugün için kabul edilen en önemli risk faktörü yaşlanmadır. Kanserin gelişme riski 50 yaşından sonra artmaya başlar.

Prostat Kanserinin Tedavisi

Erken tanı ile tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk önce uygun tedavi için tümörün incelenmesi gerekmektedir. Bununla beraber kanserin yayılması da incelenir.
Tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Ayrıca yapılan hormon tedavisi de ilerlemiş prostat kanserinde uygulanır. Bununla birlikte östrojen hormonu verilir.
Diğer tedavi yöntemi ise ışın tedavisidir. Aynı zamanda radyoterapi denilen tedavi yöntemidir. Buradaki amaç kanser hücrelerini öldürmektir. Ameliyat ile yapılan tedavi sonucunda prostat bezi tümörün yayıldığı organlar çıkarılır.

Bir şeyi unutmamak gerekir ki kanser tedavisi için herkese aynı tedavi uygulanmaz. Burada tedavide ki amaç ömrü uzatmaktır. Eğer hastalık çok ilerler ise tedavi ile hastalık yalnızca yavaşlatılabilir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*