Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Ramazanda oruç açarken neden hurma tercih edilir?

Ramazanda oruç açarken neden hurma tercih edilir?

11 ayın sultanı Ramazan ayı hızlı bir şekilde başlandı. iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma yine sofralarda yerini aldı.

Ramazan ayı denilince iftarda ilk akla gelen şey hurma ve pide`dir. Peki hurma nasıl bu kadar Ramazan ayıyla bütünleşti? ilim insanlarının son senelerde yaptığı çalışmalar hurmanın kalp hastalıkları ve kanserden korunmada ciddi bir noktayı olduğunu ortaya koydu. Oruç açma dışında sıhhat açısından da çok sayıda yararı olan hurmanın yararları günden güne ortaya çıkarken insanlar hurmanın faydalı etkilerinden ne kadar haberdar? Ve hurma oruç açmada neden tercih edilmekte? işte hurma konusu için bilinmeyenler…

Hurma, Kur`an-ı Kerim`de ismi geçen yiyeceklerden birisidir. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), “Müminin sahurunun hurma ile olması, ne güzeldir” ve “Oruçlu hurma ile iftar etsin. sebebi ise hurma bereketlidir.

Hurmanın bereketli olması, şöyledir ki, onun ağacında (nahle) topluluk ve adalet olmaktadır. bireyin yaradılışı da böyledir. nedeniyse bu ağaç, Âdem aleyhisselâmdan artan çamurdan yaratılmıştır. Nahlenin meyvesi yenince insanın parçası, dokusu olur. Onda bulunan her şey insana da geçer.” buyurmuşlardır.

Hurmanın ana vatanı Arabistan yarımadası ve şimal Afrika`dır. Müslümanlar için Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurma sıcak iklimlerde yetişir ve bol güneşe ihtiyacı olmaktadır. ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda yetişmektedir.

Hurma yağ, protein ve karbonhidratı arasında taşıyan tek meyvedir. Bu sebepten iftar ve sahurda beslenme açısından insanın tüm ihtiyaçlarını karşılar. Hurma tıpkı zamanda kansızlığa da destekçi olur arasında bulunan B1 ve B2 vitaminleri ile karaciğerin güçlenmesini ve yenilenmesini mümkün kılar. içinde bulunan antioksidanlar yardımı ile insan bedenindeki yaşlılık belirtilerini azaltır. iş hayatında çok çalışma neticesinde doğan yorgunluğu alır. tıpkı zamanda Hemoroit hastaları ve ishal olanlar için bünyenin kaybettiği vitamin ve minarelin geri kazanılmasını sağlar.

Hurma besleyici kıymeti gereği B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri arasında barındırır. Bedensel olarak zihnin zinde olmasını sağlar ve vücuda enerji verir. Vücuttaki kanın yenilenmesini sağlar. içinde bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.

Hamile hanımların bünyelerinin güçlenmesine destekçi olur ve içinde bulunan potasyum yapısıyla çocukların gelişmesinde ve büyümesinde büyük rolü vardır. Sindirim sistemini ve boşaltım sistemini temizlerken ülser benzeri hastalıklara iyi gelir.

Hurmanın hafızayı da güçlendirdiği ortaya konmuştur. Hafızayı güçlendirirken stresi azaltmasıyla yürek krizi riskini de en aza indirmektedir. insan vücudunda oluşan çoğu hastalığa deva olan hurma kuru öksürük, bronşit ve soğuk algınlığına da iyi gelir.

Bedenin kemik gelişimini güçlendirir ve destekler. Hurma Ramazan ayı dışında gündelik beslenmede de tercih edilirse bazı göz hastalıklarını ve gece körlüğünü de önlemektedir. Peki hurma neden Ramazan ayında oruç açarken tercih edilmelidir?

Müslümanlar için ayrı bir noktayı olan hurma bireyin oruçluyken yaşadığı halsizliğin önlenmesinde etkilidir. Bu anlamda iftarı hurmayla açmak insan sağlığı açısından da önemlidir. Ramazan ayında iftar sofralarının baş tacı olan hurma bu sene memleketimiz`de, kilosu on lira ile 80 lira içinde satışa sunuluyor.

Verilere göre, hurma azami Hindistan`a satılıyor. Hintliler geçen yıl 188 milyon 707 bin dolar tutarında 314 bin 477 ton hurma ithal etti. Bu alanda Hindistan`ı, 71 milyon 619 bin dolarla Fransa, 60 milyon 877 bin dolarla ABD, 52 milyon 894 bin dolarla ingiltere, 45 milyon 977 bin dolarla Malezya, 43 milyon 13 bin dolarla Almanya, 36 milyon 204 bin dolarla Kanada, 29 milyon 215 bin dolarla italya, 27 milyon 914 bin dolarla BAE, 22 milyon 520 bin dolarla Hollanda takip ediyor.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*