Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Şeker hastaları sahurda protein ağırlıklı beslenmeli

Şeker hastaları sahurda protein ağırlıklı beslenmeli

Ramazan ayında şeker hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Kan şekerinin dengelenmesi için sahurda protein ağırlıklı beslenilmeli, iftarda ise yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinin oruç tutanlar için iki dezavantajı var; havaların daha sıcak olması ve oruç tutulacak saatin daha uzun olması. Diyetisyen Eda Bilen Doğuş, özellikle şeker hastalarının bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak tüyolar verdi:

Sağlıklı beslenmek için süt, et, sebze-meyve ve ekmek grubundan dengeli bir şekilde yememiz gerekiyor. Sahur ve iftarda bu besin gruplarından hepsinden en az bir yiyeceğin tabağınızda olmasına dikkat edin.

Normal zamanda aşağı yukarı 12 saat olan açlık, oruçla 17 saati bulmakta ve sahur yapmamak bu süreyi daha da uzamakta. Bu sürenin uzaması şeker hastaları için hipoglisemilerin (kan şeker düşüklüklerinin) yaşanmasına sebep olur. Bu yüzden sahurda sadece bir bardak su içip yatmak veya sahura kalkmamak yanlıştır.

BAHARAT KULLANMAYIN

Sahurda çorbalar, zeytinyağlı yemek, kahvaltılık gibi hafif yiyecekler tercih etmeniz; özellikle mide sağlığınız açısından iyi olacaktır.

Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, baharatlı yiyecekler, turşu gibi hem midenizi rahatsız edecek, hem de gün içinde susatacak besinleri tercih etmeyin.

Midenin geç boşalması, daha iyi kan şekeri dengesi, uzun süre tokluk sağlanması için posa içeriği yüksek besinler tercih edin. Mesela; söğüş yeşillik mutlaka sahurda sofranızda olsun, beyaz ekmek yerine esmer ekmek yiyin. Çabuk acıktığınızı veya gün içinde şeker düşüklüğü yaşadığınızı hissediyorsanız posadan zengin, kompleks karbonhidrat içeren kurubakliyatları sahurda tercih edebilirsiniz.

Sahurda protein ağırlıklı beslenin; kan şekeri daha düzgün olacak ve acıkmayı geciktirecektir. Kolesterolü yüksek olmayan insanların günde bir yumurta yemesi gün içinde daha çok tokluk sağlayacaktır.

KARBONHİDRATA DİKKAT

17 saat aç kaldıktan sonra bizi çok güzel ve çeşitli bir sofra bekliyor olabilir. Fakat ara vermeden, hızlı hızlı ve normalden iki-üç kat fazla yemek başta hiperglisemi (kan şeker yüksekliği) olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirir. Uzun süre aç kalındıktan sonra birden yenen, özellikle ağır yemekler hazımsızlığa sebep olur.

Oruçla beraber yavaşlayan metabolizmamızın enerji ihtiyacı normal zamandan biraz daha azdır. Bu yüzden normalde yediğimiz miktarların üzerine çıkmak bize kilo aldırır.

Uzun süreli açlıklardan sonra birden, fazla miktarda ve karbonhidrat ağırlıklı (makarna, pilav, ekmek, börek vb. ağırlıklı) yemek, kan şekerinin birden yükselmesine sebep olur.

Ana yemeğimiz et ise yanında zeytinyağlı sebze yemeği; ana yemeğimiz zeytinyağlı sebze ise en azından salataya peynir doğramak etsebze dengesini kurmaya ve kan şekerlerini dengelemeye yardımcı olur.

Yemeklerin pişirilme şekli çok önemlidir. Kızartma, kavurma gibi yağlı yöntemler yerine ızgara, fırında, haşlama, tencere yemeği, buğulama gibi sağlıklı yöntemler tercih etmek gerekir. Yağlı yiyecekler, içinde şeker bulundurmasa bile kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*