Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Şeker hastalarına göz kontrolü uyarısı

Şeker hastalarına göz kontrolü uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Dr. Evre Pekel, şeker hastalığının (Diyabet) insülinin azalması ya da etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla oluştuğunu belirterek, bu durumun gözün bütün bölümlerini etkilediğini söyledi.

Göz hastalıkları uzmanı Dr. Evre Pekel, diyabet ile birlikte kan şekerindeki dalgalanmaların geçici görme bozukluklarına neden olabileceğini ve diyabetli kişilerde katarak hastalığına daha sık ve daha erken yaşlarda rastlanabileceğini söyledi. Görme kaybı nedeninin retina damarlarında ortaya çıkan değişikliklerden kaynaklandığını ve bu duruma diyabetik ‘retinopi’ dendiğini belirten Dr. Pekel, şöyle konuştu:

“Şeker hastalığında retina tabakasındaki kılcal damarların yapısı bozularak damar geçirgenliği artar, damar içindeki maddeler dışarı sızar ve retina tabakasında ödem oluşur. Yine kılcal damarlar tıkanarak kan ile beslenemeyen retinal alanlar ortaya çıkar ve kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Bu yeni damarlar göz içinde kanama yapabilir ve retinada damarlı zarlar oluşur, sonuçta ciddi görme kayıpları ve ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri gelişebilir. Şeker hastalığı tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, retinanın bozulmasına ve hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır. Hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı ve gebelik retinopatiyi ağırlaştıran diğer faktörlerdir.”

“HER YIL GÖZ DİBİ MUAYENESİ YAPTIRIN”

Diyabetik retinopati tedavisinde esas amacın yeni damarların oluşmasını engelleyerek hastanın ileride görmesini tamamen kaybetmesini önlemek olduğunu söyleyen Dr. Evre Pekel, şöyle konuştu:

“Lazer tedavisi, diyabetik retinopatiyi durdurmada ve engellemede en önemli tedavi seçeneklerinden biridir. Diyabette kullanım amacı, beslenmeden yoksun retina alanlarına lazer yaparak, ileride görmeyi bozabilecek anormal yeni damarların gelişmesini engellemektir. Lazer tedavisinde hedef, görmeyi arttırmak değildir. Amaç retinopatinin ilerlemesini durdurmak, hastanın ilerde görmesinin tamamen kaybetmesini yani kör olmasını önlemektir. Diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybı erken tanı, düzenli takip ve de kan şekeri kontrolünün sağlanması ile önlenebilir. Hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile yılda bir kez göz dibi muayenesi yaptırması önemlidir.”

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*