Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Siğil, verruca, Siğiller vulgaris veya human papillomavirüs infeksiyonu

Siğil, verruca, Siğiller vulgaris veya human papillomavirüs infeksiyonu

sigil_11

 

Siğil, verruca parmak siğili ve genital siğilin resmi (condylomata acuminata)
Siğil iyi huylu deri değişimleri olup, bunun 100?e yakın türü vardır ve bu rahatsızlıklara human papilloma virüsleri (HPV) sebep olur. Human papilloma virüslerine kısaca papilloma virüsleride denir Bu virüslerin hücre zarı yoktur ve 50 nm (nanometre) büyüklüğünde olup insan hüresinin çekirdeğine yerleşirler ve derinin yapısın bozarak siğile sebep olurlar. Almanyada yılda ortalama 800.000 kişi bu rahasızlığa yakalanmaktadır. Siğil genelikle zararsızdır, fakat nadiren deri kanserine sebep olur. Cinsel organlardaki incir siğili olarak bilinen siğilse bulaşıcıdır ve cinsel organlarda tahribat yapar.

Siğil türleri:
Siğilin bilinen 100?e yakın türü vardır ve bunları dört ana grupta toplayabiliriz.
a-) Basık siğil:
Basık veya düz siğil olarak bilinene siğile latince verrucae planae juveniles denir. Bu siğile papilloma virüsleri sebep olur. Basık siğil ur şeklinde, mercimek büyüklüğünde, basık hafif kızarık ve genelikle yuvarlaktır. Bu mercimak büyüklüğündeki basık, kırmızımsı siğile latince papula (papule) denir. Basık siğil alın, yüz, ağız ve kollarda olur. Papula genelikle küçük çocuklar, çocuklar ve nadirende yetişkinlerde görülür.

b-) Düğüm siğil:
Düğüm siğiline latince verrucae vulgaris denir ve bunada papilloma virüsleri sebep olur. Bu öncekilerden farklı olarak düz değildir, yani düğüm gibi yukarıda durur ve zamanla sertleşerek kemiksi ve grimsi bir hal alır, üzeri pörtükleşir. Düğüm siğili toplu iğnenin başı ile mercimek büyüklüğünde olabilir. Düğüm siğilleri vücudun hemen her yerinde görülmesine rağmen genelikle eller, yüz ve tırnak altında görülür. Düğüm siğili bulunduğu çevreye göre çeşitli şekiler alır.

c-) Tiken siğili:
Tiken siğili olarak adlandırabileceğimiz, bu siğil ayak tabanında olur ve içeri doğru büyüdüğünden ayağın üstüne basınca çok ağrı verir. Ayağa tiken batmış gibi ağrı verdiğinden tiken siğili denir. Tiken siğilinin özeliği olduğu yerde kemiksi sertleşme oluşur ve bu sertliğin üzerinde kırmızımsı ve siyahımsı noktalar vardır. Tiken siğilinin sebep olduğu iç kanama dışarı çıkar ve deri üzerinde kırmızımsı ve sıyahımsı nokta şeklinde lekeler oluşur. Bu lekeler mozaik gibi bir görünüm verir. Tiken siğili her yaşta ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık genelikle sauna, yüzme havuzu, kapalı spor salonu ve işyerlerinde toplu giyinme ve duş alınan mekenlarda buluşur.

d-) İncir siğili:
İncir siğiline latince ??condylomata acuminata?? (kondilomata akuminata) denir ve bu siğil genelikle nemli ve sıcak deri aralıklarında ve mukozada oluşur. Bu nedenle daha çok anüs, rektum (son bağırsak), erkeklerin penis ve kadınların vajinasında görülür. Bu organlar ve dokularda tahribat oluşmuşsa enfeksiyon daha kolay yayılır. Enfeksiyondan önce papula (küçük kırmızı, basık ve mercimek büyüklüğünde kabarcık) oluşur. Genelikle birçok siğilden kümeler oluşur ve bunlar önce tuta benzer ve sonra azarak incir şeklini alırlar. Bu nedenlede incir siğili diyede anılır.

Siğilin Teşhisi:
Siğilin görünümü bulunduğu yer aslında onu tanımak ve teşhis etmekte çok kolaydır. Eller ve ayaklar üzerinde pörtüklü ve pullu düğüm şeklinde yukarı kalkıkdır. Bazen ortasında siyah nokta olur. Ayak tabanındaki siğiller derinin içine doğru büyür ve dış yüzeyi düz olup kemik gibi siyah ve kırmızımsı noktalarla bezenmiştir. Cinsel organlardaki incir siğili ise genelikle birçoğu bir arada olup tedavi edilemezse azar ve incirin görünümü gibi bir görünüm verir.

Ne yapılabilir?
1-) Şayet 45 yaşının üzerinde siğil görülürse mutlaka doktora görünmek gerekebilir. Zira kötü huylu ur olabilir, bu nedenle teşhis şarttır.
2-) Şayet yüzme havuzu ve sauna gibi umuma açık yerlere gidince ayakları mutlaka dezenfekte etmek gerekir.
3-) Siğilleri kendiniz tedavi etmeye kalkarsanız, yani keserek, yolark veya ısırarak koparmaya çalışırsanız, virüsler serbet kalır ve dahada yaygınlaşır.
4-) Banyodan sonra siğilli nokta nasır taşı ile törpülenir, fakat kanatmamak gerekir.
5-) Bazı kocakarı ilaçları etkili oluyorsaki olabilir, buna karşı bu tür ilaçlardan dolayı immün sisteminin uyarılıp harekete geçmesindedir.

Siğilin tedavisi:
Siğil bazen kendiliğinden iyileşir. Siğile karşı oldukca çok doğal veya kimyasal ilaç vardır ve bunların etkileri tartışılmaktadır.
1-) Salisilik veya laktikasitten yapılan damlama ve bantlar mevcuttur. Bandı yapıştırmadan önce siğilin etrafındaki derinin tahrip olmaması için, siğilin çevresine çinko merhemi sürülür.
2-) Tiken siğili ise doktor tarafından laserle amaliyat edilir veya burada tentür, ya siğile sürülür veya alınır.
3-) Bazı alkalik minerallerin karışımından oluşan özel tebeşir siğillere sürülerek tedavisi yapılır.

M. Şamilin ellerinde 7-8 adet olmak üzere toplam 17-16 civarında siğiller vardı ve bazen konturl edip gelişmeleri takip ediyordum ve gördüklerim beni korkutuyordu, çünkü sürekli siğiler çoğalıyordu. Gökçek İksiri ile siğiller tamamen iyileşti. Oysa daha önceleleri çok çeşitli şifalı bitkiler ve tentürler denemiştim ve hiç bir netice elde edmemiştim.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*