Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Sırt ağrısı neden olur ? Postür bozukluğu sırt ağrısı belirtisi!

Sırt ağrısı neden olur ? Postür bozukluğu sırt ağrısı belirtisi!

TÜBERKÜLOZ VE AKCİĞER KANSERİ SIRT AĞRISI YAPABİLİR: Vücuttaki öbür kanser odaklarından dağılma sonucu meydana gelen omurga metastazları da sırt ağrısına yol açan nedenler arasındadır. Tüberküloz, brusella, akciğer kanseri ve omurgaya metastaz yapan tümörler sırt ağrısı yapabilir. Yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve tümörlerinin niçin olduğu ağrılar da sırttan hissedilebilir.

SIRT FITIĞI AĞRIYA YOL AÇIYOR: Omurganın sırt kısmı omurilik fıtıkları açısından en fazla risk yaratıcı bölgedir. Sırtta 12 omurun bulunduğu omur aralarında bulunan kıkırdağın aniden dışarı fırlaması sonucu omuriliğin doğrudan doğruya basısına niçin olabilir. Sırt fıtığı nadir görülen fakat önemli fonksiyonel bozukluklara yol açabilen bir hastalıktır. Hastalar yalnızca sırt veya karın ağrısı ile başvurabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına karşın iyileşmeyen veya ilerleyici nörolojik bulguların olduğu hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Dürüst hasta seçimi ile yapılan cerrahi tedavi, hastaların takriben %80-90’ının ağrısının geçmesi ve nörolojik bulguların düzelmesi ile sonuçlanır.

YALNIŞ POSTÜR SIRT AĞRISININ NEDENİ: Sırt ağrıları, uzun vakit hatalı postürde oturma ya da baş ve sırt öne eğik iki büklüm ayakta durma, ağır sırt çantası kullanma, uzun vakit bilgisayar kullanma, kaslarda dayanıksızlık, spor ya da meslek yaşamında sırtı zorlayan sürekli olan tekrarlayıcı yanlış hareketler ya da vasıta kazaları sonrası görülür. Bilhassa çalışan kesimde iş stresi ve yorgunluğun tetiklediği kasların aşırı gerilmesi, sertleşmesi sonucu görülen bölgesel ağrılar ya da fibromiyalji de kayda değer sırt ağrısı nedenlerindendir.Yaşlanma ile açığa meydana çıkan sırt ağrıları çoğunlukla kas güçsüzlüğü, omurgada kireçlenmeler, osteoporoza alt gürültüsüz omurga kırıkları ve dejeneratif skolyoz ve kifoz da sırt ağrılarına neden olabilir. Bel ve boyun fıtığı, incinmesi, kireçlenmesi ve kayması gibi hastalıklar çare edilmediğinde mekanik olarak sırt ağrısı yapar.

SIRT AĞRISINDA BU 12 BELİRTİYE DIKKAT: Yetişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları ya da kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı bitkinlik şehvetli ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir. Sırt ağrılarına yol açan sebeplerden aşağı bahsedilen belirtiler varsa bir lahza önce uzman bir doktora gidilmelidir.

1-Son 3 ay içinde geçirilmiş ciddi araç kazası veya yüksekten düşme,

2-Osteoporotik kişilerde düşük enerjili travma, kaza veya yaralanma, ağır bir eşya kaldırmakla veya ani öksürmekle açığa çıkan sancı

3-20 yaş altı veya 50 yaş üstünde ilk önce açığa meydana çıkan sırt ağrısı

4-Kanser, madde bağımlılığı veya HIV enfeksiyonu gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olması ya da 6 aydan uzun zaman kortizon kullanımı

5-Genel sıhhat durumunu fena kavrama, nedensiz kilo verme ya da ateşlenme hali. Gece terlemesi, geceleri büyüyen ağrı, zayıflama,

6-Bakteriyel enfeksiyon geçirmiş olma

7-Sırt ağrısı sürekliyse ve daha kötüye gidiyorsa

8-Sancı zorlanma veya mekanik kaynaklı değilse

9-2-4 haftada geçmiyorsa

10-Sabahları ağrılı ve tutuk kalkılıyorsa

11-Omurganın şekli değişmeye başladıysa

12-Bacaklarda iğnelenme, karıncalanma, uyuşmalar, kuvvetsizlik başladıysa ve artarak sürüyorsa

SIRT AĞRILARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR: Adale ve omurga kaynaklı mekanik ağrılarda yanlış postürün düzeltilmesi, jurnal hayat düzenlemeleri, ergonomik düzenlemeler, postur egzersizleri, kolay sancı kesiciler, kas gevşeticiler ve yerel etkili merhemler kullanılır. İnatçı ve şiddetli durumlarda mutlaka fizik çare ve rehabilitasyon uygulamaları ve tetik nokta enjeksiyonları, botoks, akupunktur gibi lokal enjeksiyon uygulamaları yapılabilir. Hastanın psikolojik durumu gözden geçirilip icabında antidepresana ya da psikoterapiye başlanmalı. Sırt ve omuz kuşağı kaslarının gevşetilmesi, güçlendirilmesi tedavinin en manâlı parçasıdır. Bu amaçla uygulanacak konut egzersiz programlarına ilave olarak hastanın haftada 3-4 gün oluşturacağı aerobik egzersizler, fitness ve yüzme yardımcı olur.

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*