Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Sırt Tutulması Nedenleri ve Tedavisi

Sırt Tutulması Nedenleri ve Tedavisi

Sırt tutulmasının en yaygın sebebi sırt kaslarında görülen işlev bozukluklarıdır. Çoğu sırt tutulması ya uyanınca ya da ağır bir işte çalıştıktan sonra hissedilir.

Sırt Tutulmasının Nedenleri 1) Sırt Travmaları ve Sırt Kaslarında Gerginlik

Spor ve egzersiz esnasında sırt kaslarını zorlamak sırt tutulmasına neden olabilir. Bunun nedeni kas dokularının sıvı ile dolup şişerek hareket kabiliyetini kısıtlamasıdır. Bu tür tutulma genelde sabah uyanınca fark edilir.

Ağır kaldırmak kasları, tendonları ve eklemleri sağlıksız şekilde gerer. Bu gerilimden sonra kaslar kuvvet kaybına uğrar. Yetersiz beslenme ve su kaybı da böyle bir etkiye neden olarak sırt tutulmasına yol açabilir. Ayrıca;

Soğuk havaya ve hava akımına maruz kalmak da kan dolaşımına etki ederek kasları gerip sırt tutulmasına yol açabilir. Spor yaralanmaları ve araba kazaları sırt tutulmasına yol açabilir. Duruş bozuklukları, sürekli ekran başında oturmak ve hareketsizlik de sırt tutulmasına neden olur. 2) Omurlar Arasındaki Bağ Sorunları

Omurların arası kireçlenirse hareket kabiliyeti kısıtlanabilir. Kıkırdak dokunun kaybı ise eklemleri kilitleyerek sırt tutulmasına yol açabilir. Kireçlenmeden kaynaklanan sırt tutulması yarım saatlik hafif egzersizle rahatlarken kıkırdak kaybı daha ciddi ve uzun süreli sırt tutulmalarına yol açar.

50 yaşın üzerindeki insanlarda görülen Polimiyaljia Romatika ve ergenlerde görülen Ankilozan Spondilit hastalıkları da bu bağlarda (ligament) sorunlara yol açarak sırt tutulmasına neden olur.

Sırt tutulmasına en sık neden olan gündelik sorun, fazla yumuşak veya fazla sert yataklar olmaktadır. Bu yatakları sağlıksız yapan en önemli sorun, bedenin yatağa temas eden noktalarında eşit olmayan basınç dağılımı olmaktadır.

Sırt Tutulması Tedavisi 1) Açma Germe Yapın

Aşağıdaki hareketleri hafifçe ve sırt kaslarınızı zorlamadan yapın. Tutulma açıldıkça hareketin boyutunu artırabilirsiniz:

Kol kaslarını gerin. Bir kolunuzu öne uzatın, diğer kolunuzla arkadan sararak göğsünüze doğru çekin. Sırt üstü uzanın. Ellerinizi başınızın altında birleştirin. Bu pozisyonda iken dizlerinizi ayak tabanınız yerde kalacak şekilde yükseltin. Topuklarınız kalçanıza temas edince iki dizinizi birden yavaşça sola devirin. Sonra sağa devirin. Hazır hissettiğinizde ayaklarınızı vücudunuzdan uzaklaştırarak sırtınızdaki gerilimi daha çok hissedebilirsiniz. 2) Doğal Tedavi Yöntemleri

Sırt tutulmasından kurtulmak ve tekrar yaşamamak için çok yönlü yaklaşmalı, aşağıdaki disiplinleri hayatınıza geçirmelisiniz:

Gergin olan kasları dinlendirmelisiniz. Daha da zorlarsanız durumu kötüleştirirsiniz. Çok ağır çalışmayın.
Yürüme, koşu ve yüzme rahatlamanızı sağlar. Duruşunuzu (postür) düzeltin Vücudunuzu bir spor dalında eğitmek sırt tutulmalarının önüne geçer. Stresten uzak kalmak sağlıksız kas gerilmelerinin önüne geçmede yardımcı olur. Akupunktur, akupresür, homeopati ve sırt masajı gibi teknikler sırt tutulmasını rahatlatabilir. Yatak ve yastık seçiminizi doğru yapın. Yumuşak ve deforme olmuş yatak kullanmayın. Yüzüstü değil yan veya sırt üstü yatın.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*