Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Sivilce, Sivilce Nedir?, Sivilce Nasıl Oluşur, Sivilcenin Tedavisi

Sivilce, Sivilce Nedir?, Sivilce Nasıl Oluşur, Sivilcenin Tedavisi

Sivilce

 

Sivilce

Sivilce Nedir?

Sivilce; en sık karşılaşılan cilt hastalığı olan sivilce genellikle ergenlik döneminde başlar ve tedavi edilmez ise kalıcı izler bırakabilmektedir. Derideki yağ oranının yüksek olduğu yerlerde çıkar ve kendisini deride kırmızı sivilce, siyah nokta, kist şeklinde kendisini belli eder.

Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıksa da hem erkekte hem de kadında her yaşta görülmektedir.

Sivilce Nasıl Oluşur?

Sivilce; Yağ bezlerinin geneli kıl köklerinin içerisindedir. Bezlerin cilde açılmakta olan kanalları vardır. Bu kanallar eğer tıkanır ise sivilceler oluşur. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Bu yağ yapısındaki sebum cildi korumaktadır. Sebum kıl kökünden dışarı çıkamaz ise birikir ve sivilcenin oluşmasına sebep olur.

Sivilceyi Arttıran Faktörler Nelerdir?

Sivilceyi Arttıran Faktörler; Sivilce oluşumunda tek bir faktör etkili değildir. Genellikle birkaç faktörün etkisi ile oluşmaktadır.

Anne ve babada sivilce olması çocukta da görülmesi için büyük bir ihtimaldir. Bununla birlikte sivilce oluşumunda hormonların da etkisi büyüktür. Böbrek üstü bezlerinden salgılanmakta olan androjen grubu hormonlar bunların başında gelmektedir. Bu hormonlar ya artış göstermiştir ya da deri bu hormonlara karşı hassaslaşmıştır.

Güneş ışığı sivilcelerin iyileşmesine kolaylık sağlar. Fakat uzun süre güneşte kalmak cilt lekelerini arttırır. Bunun ile beraber aşırı terlemek sivilcelerin artmasına neden olur.

Sivilceleri kapatmak için kozmetik ürünleri kullanmak ise hastalığın daha da kötüleşmesine neden olur. Sivilceler artar. Bunun nedeni ise makyaj ve kozmetik ürünleri ile deri gözenekleri tıkanır ve cildi bozar. Endişe ve stres de sivilce oluşumunu arttırır.

Sivilcenin Tedavisi

Sivilcenin tedavisi uzun zaman alır. Tedavi sürecine geç yanıt veren bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle sabırlı ve düzenli bir tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi için cildiye uzmanına başvurmalısınız.

Tedavi için kullanılan birçok ilaç vardır. Doktorunuz cildiniz için en uygun ilacı belirleyecektir. Çok yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. 3 ay sürebilecek bir tedavi gerekebilecektir. Hastanın cinsiyeti, yaşı, sivilcenin şiddeti, sivilcenin türü de ilaç tedavisinde göz önünde tutulacak faktörler arasındadır.

Cildin sabun ile yıkanması cildin yağlanmasını azaltarak tedaviye de yardımcı olur.

Sivilceler ile oynamak, kaşımak, sıkmak ciltte iz kalma ihtimalini arttırır.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*