Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Skolyoz nedir belirtileri nelerdir? Eğer omuzlarınız eşdeğer seviyede değilse…

Skolyoz nedir belirtileri nelerdir? Eğer omuzlarınız eşdeğer seviyede değilse…

Sıradan bir insan omurgasına yanlamasına bakıldığında boyun ve bel bölgesinde bir miktar çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif bir kamburluk (kifoz) kabul edilebilecek derecelerde bulunmaktadır. Fakat önden ya da arkadan bakıldığında adi bir omurgada eğrilik bulunmaz. Eğer var ise bu araştırılması gereken bir durumdur. Çoğunlukla çocukluk döneminde tanısı konulabilen skolyozda bazen çok düşük dereceli eğrilikler çocuklukta ayrım edilmeyip erişkin dönemde de tanı alabilmektedir.

BU DURUMLARDA SKOLYOZDAN ŞÜPHELENİN

1) Kişinin belinde veya sırtında asimetri varsa

2) Bir omuzu diğerinden daha yüksekse

3) Arkadan bakıldığında bir kürek kemiği diğerinden daha çıkık ya da belirginse

4) Bir etap diğerinden daha uzunmuş gibi görünüyorsa

5) Vücut ya da göğüs kafesi bir tarafa kaymış görünüyorsa

6) Birey öne içten eğildiğinde gövdenin bir tarafındaki kaburgalar öteki tarafa tarafından daha yüksek kalıyorsa

7) Elbiseleri, bireyin üstünde sürekli asimetrik bir şekilde duruyorsa omurga biçimsizlik olabileceğinden şüphelenilmelidir.

ILK 5 YIL OMURGA EĞRİLİNİN EN HIZLI İLERLEDİĞİ DÖNEMDİR: Skolyozun ilerleyip ilerlemeyeceğini tahminde bulunmak daima basit olmayabilir lakin ilerleme riskini artıran bazı faktörler mevcuttur. Özellikle mevcut omurga eğriliğinin en çabuk ilerleyebileceği dönem yaşamın birincil beş yılı ve erginlik dönemindeki “seri tepe uzaması” dönemidir. Bu dönemde saptanan eğriliklerde teşhis koyulduğu andaki çarpıklık yüksek dereceli ise düşük dereceli bir eğriliğe nazaran bu eğriliğin ilerleme riski daha fazladır. Bilhassa idiyopatik skolyozda çare planını belirlerken göz önünde bulundurduğumuz kriterlerden birincisi çocuğun yaşı; ikincisi de eğriliğin derecesidir. Çocuğun yaşı teşhis koyulduğu anda ne dek minik ise omurgadaki eğriliğin de büyüyüp ilerlemesi o oranda pozitif olacaktır. İskelet gelişimini tamamlamış erişkin bireylerde eğriliğin ilerlemesi bu derecede belirgin ve çabuk olmamaktadır. O sebepten ötürü ufak yaşlarda ve bilhassa ergenliğin seri doruk atma döneminde skolyoz tanısı almış olan çocuklarda skolyoz fazla yakından peşine düşüp takip edilmelidir ki bu takip sürecinde eğriliğin ilerleme miktarına tarafından çare şeklinde değişikliğe gidilebilmektedir.

TEDAVI ŞAHSI PLANLANIYOR

1) Gözlem ve takip: Çok hafif dereceli eğriliklerde genel olarak özel bir çare uygulamaksızın çocuğun da yaşını göz önünde bulundurarak eğrilikte herhangi bir ilerleme oluşup oluşmayacağını 4 ya da 6 aylık periyodlarla yakından peşine düşüp takip etmekteyiz.

2) Korse: Orta dereceli skolyozlarda ise gene çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak suretiyle korse tedavisi uygulamaktayız. Korse tedavisindeki esas amaç eğriliği korse ile düzeltmekten ziyade ilerlemesini önleyerek ileri dereceli bir skolyoz ortaya çıkmasının önüne geçmek ve hastayı ameliyattan kurtarmaktır.

3) Cerrahi: İleri dereceli skolyozlarda ise cerrahi tedavi ile eğriliğin düzeltilmesi gerekmektedir.

TEDAVI EDİLMEYEN SKOLYOZ FARKLI SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR: Skolyozun tedavisine, sadece omurgadaki bir eğriliğin düzeltilmesi şeklinde görmek yetersiz bir görüş açısıdır; çünkü omurgadaki şekil bozukluğu, eğriliğin derecesi muhakkak bir dereceye ulaşınca (80 ila 100 derece) kaburgalar ve göğüs kafesinin şeklini de etkilemekte olup göğüs kafesi hacmini daraltabilmektedir.Özellikle çoğaltma çağındaki çocuklarda göğüs kafesi hacminin ileri derecede daralması akciğerlerin gelişimini negatif yönde etkileyip solunum yetersizliğine neden olabilmekte ve ara sıra de olsa yaşamsal fonksiyonları korkutma eder hale gelebilmektedir. Yani skolyoz tedavisinde, omurgadaki şekil bozukluğunu düzeltmenin yanı sıra, gelişebilecek göğüs kafesi deformitelerinin önüne geçerek akciğer fonksiyonlarını da koruma altına almak tedavi hedeflerinin başında gelir. Bu sebeple, bilhassa ufak yaşlarda skolyoz tanısı bölge ve tedavi gerektiren durumlarda skolyoz tedavisinin uygulanmaması ya da ertelenmesi yaşamsal açıdan risk oluşturabilecek sonuçlar doğurabilir.

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*