Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Soğuk algınlığı ile savaşan 4 şifalı bitki

Soğuk algınlığı ile savaşan 4 şifalı bitki

Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu ise ıhlamur, adaçayı, zahter ve nane gibi bitkilerin soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırdığını söyledi.

Zahter ıhlamurun tahtına göz dikti

Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde doğal ortamda yetişen ve tezgahta kilogramı 15 liradan satılan kekik türlerinden “zahter”, son dönemde yüksek fiyatı nedeniyle “el yakan” soğuk kış günlerinin şifa kaynağı ıhlamurun alternatifi olarak tüketilmeye başlandı.

Türkiye’de belli bölgelerde doğada yetişen zahter, şifa niyetine tüketildiği gibi yemek ve salatalarda baharat olarak da tercih ediliyor.

Tarihi Kapalı Çarşı’daki aktarlar, ıhlamurun kilogramının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle tüketicilere zahteri öneriyor.

Çarşıda uzun yıllardır aktarlık yapan İbrahim Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların soğuktan korunmak için bitkisel ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.

“Binbir derde deva”

Vatandaşların daha çok ıhlamuru tercih ettiğini ancak fiyatını duyunca bundan vazgeçtiğini anlatan Demirkol, “Ihlamur gerçekten çok pahalı, herkes alamıyor. Onun için aynı etkiye sahip zahteri öneriyoruz. Zaten bölgemizde yaygın olan zahter son dönemde en çok sattığımız ürünlerin başında geliyor. Aslında zahter binbir derde deva ama her yerde çok bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

Zahterin tadı farklı olsa da etkisi ıhlamurla aynı

Çarşı esnaflarından İbrahim Uzun da zahterin, faydalı bir bitki olarak bilindiğini anlattı.

Bazı hastalıklardan korunmak için doğal ürünleri tercih etmeye çalıştığını aktaran Latif Mol da “Her yıl kış gelmeden çarşıya gelip ıhlamur almaya çalışırız ancak bu yıl fiyatlar inanılacak gibi değil. Bunun için ıhlamur yerine çok daha uygun olan zahter aldım. Böyle giderse zahterin fiyatı da artar gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Halil Fidan – AA

Yaklaşık

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*