Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Soğuk Alginliği, Soğuk Alginliği Belirtileri Nelerdir, Soğuk Alginliği Nedenleri, Soğuk Alginliği Tedavisi

Soğuk Alginliği, Soğuk Alginliği Belirtileri Nelerdir, Soğuk Alginliği Nedenleri, Soğuk Alginliği Tedavisi

 

SOĞUK ALGINLIĞI

 

Soğuk algınlığı, üst yolunum yolu denilen akciğer, burun ve ağız arasında kalan anatomik bölgenin viral enfeksiyonudur. Virüslerden oluşan mikrobik bir enfeksiyondur ve bulaşıcıdır. Genellikle kışın daha çok görülür. Hava üzerinde asılı kalan, küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu enfeksiyon esnasında oluşan şikayetler nedeniyle, atmosfere saçılan virüslerin kişiden kişiye geçmesidir. Diğer üst yolunum enfeksiyonlarından farklı olarak,  birçok virüsün neden olduğu hastalıktır. Bu özelliği, gripten ayrılmasındaki en önemli husustur.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Mikrobik ajanlarla temas edildikten iki üç gün içerisinde, şikayetler ortaya çıkmaya başlar. En önemli şikayet boğazda,  burun bölgesinde yanma ve kaşıntı, burunda akıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma görülür. Ateş durumu oluşmaz. Ateşin eşlik etmesi, şikayetin başka enfeksiyon nedeniyle oluştuğunun  göstergesidir. Halsizlik, keyifsizlik, çok şiddetli kas ağrıları, baş ağrısı, iştah kaybı, eklem ağrıları ve aşırı yorgunluk  görülebilir. Kapalı mekanlarda bulunan kişilerde daha sık görülür.

Soğuk algınlığına yakalanma riskini artıran faktörler 

Soğuk algınlığına yakalanma riskini  artıran faktörlere uzun mesafeli uçak yolculukları, yabancı bölgelere yapılan seyahatler, klimalar ( klimaların havadaki nemi alarak, burundaki koruyucu mukoza ortamını kurutması), stresin bağışıklık sistemini baskılayarak  enfeksiyonlara neden olması, toplu halde yaşanması gibi faktörler soğuk algınlığında oldukça etkilidir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin düşük olduğu kişilerde de görülme olasılığı yüksektir. Çocuklarda da sıkça görülmektedir. Soğuk hava da, soğuk algınlığına yakalanmakta önemli bir etkendir.

Soğuk Algınlığı Tedavisi

Genellikle bir hafta on gün içerisinde hastalık kendiliğinden geçse de, soğuk algınlığını geçirecek tamamen etkili bir ilaç yoktur. Çocuklarda soğuk algınlığının  altta yatan nedenleri olan kulak iltihabı, sinüzit, geniz eti ve bademcik problemlerinin hekim tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde ise yüksek tansiyon, diyabet, daha önceden belli enfeksiyonlar geçirmiş hastalar ve akciğer enfeksiyonuna yakalanmış grupların,  her yakalandığı soğuk algınlığında doktoruna mutlaka başvurması gerekir. Tedavide şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Eğer burun akıntısı varsa, spreyler ve ilaçlarla  burnun açılması sağlanmalıdır. Baş ve boyun bölgesinde ağrı varsa, ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Ses kısıklığı ve alt solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerde ise, beslenme ve diyete yönelik bazı tedaviler uygulanır. Boğaz ağrısı için pastiller ve  gargara  destekleyici  tedavidir. Hastanın dinlenmesi, stresten uzak durması ve vücut direncini yeniden kazanması sağlanmalıdır.  Ayrıca, soğuk algınlığı şikayetini önlemek için elleri sık sık yıkamak etkili bir yoldur.

 

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*