Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Tansiyon Nedir?Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Tansiyon Nedir?Tansiyon Nasıl Ölçülür?

tansiyon

 

Tansiyon nedir?

Kan basıncı; kanın atardamar duvarlarına yaptığı basınç. Bu basınç sayesinde, kan vücuttaki bütün organ ve dokulara kadar nakledilmekte ve böylece bu organ ve dokular hayatiyetlerini devam ettirebilmek için gerekli maddeleri kandan almaktadır
Tansiyonun belirli normal değerleri vardır. Tansiyonun bu değerlerin altına düşmesi veya üstüne çıkması sağlık için zararlı olmaktadır. Tansiyonun iki şekli vardır: Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı), kalbin kasılması yani kalbin kanı damarlara atması esnasındaki ölçülen tansiyondur ve yetişkin insanlar için normal değerleri 10 ila 14 cm (cıva basıncı) ise, kalbin gevşediği yani kanın kalbe dolduğu sırada ölçülen kan basıncı olup, normalde 9 cm cıva basıncını geçmemelidir. Tansiyon bebeklerde oldukça düşük değerlerdedir. Yaş ilerledikçe bu değerler artmaya başlar ve yetişkinlerdeki değerlere yükselir.
Bir kimsede hipertansiyon (yüksek kan basıncı) var diyebilmek için büyük tansiyonun 14’ten, küçük tansiyonun 9 cm cıva basıncından yüksek olması gerekir. Hipertansiyonu değerlendirmede özellikle küçük tansiyon ehemmiyet arz eder. Bununla beraber bir kimsede tansiyon düşüklüğü var diyebilmek için, büyük tansiyonun 10 cm cıva basıncının altında olması gerekir. Yani tansiyon düşüklüğü değerlendirilirken, büyük tansiyon dikkate alınır.

Tansiyon nasıl ölçülür

Tansiyon, sfigmomanometre adı da verilen tansiyon aletleriyle ölçülür. Cıvalı, metalik ve elektronik tansiyon aletleri vardır. Bunlar içinde en hassas ölçüm yapanı cıvalı aletlerdir. Fakat taşıma kolaylığı yönünden diğerleri tercih edilmektedir. Elektronik olanlar pahalı olmakla birlikte, herkes tarafından kullanılma kolaylığı vardır. Diğer aletlerle doğru ölçüm yapabilmek için belirli bir tecrübeye sahip olmak lazımdır. Son zamanlarda parmaktan ölçüm yapan tansiyon aletleri ve kolye şeklinde tansiyon aletleri geliştirilmiştir.
Tansiyon ya rahat bir koltukta oturulurken veya yatarken dinlendikten sonra ölçülmelidir. Hangi vaziyette ölçülürse ölçülsün kolun gevşek ve hafifçe bükük bulundurulmasına, elbisenin kolu sıkmamasına, mümkün oldukça kolun kalp seviyesinde bulundurulmasına dikkat etmelidir. Ölçüm sırasında manşetteki havanın, cıva sütunu veya ibre saniyede 2-3 mm kadar inecek şekilde yavaş yavaş boşaltılmasına dikkat edilmelidir. Tansiyon aletinin manşonu, kolun 2/3 üst kısmını kaplayacak şekilde sarılır, dinleme cihazının tamburu da kol atardamarının üzerine konulur ve ölçüm yapılır. Dinleme sırasında sesin ilk duyulduğu sayı büyük tansiyonu, hafiflediği veya kaybolduğu sayı ise, küçük tansiyonu gösterir. Dinleme aleti olmaksızın ise el yardımıyla sadece büyük tansiyon ölçülebilir. Bunun için de tansiyon aletinin menşonu şişirilmeden önce bilek atardamarı (radial arter) bulunarak sol elin dört parmağı üzerine konur. Manşon şişirilince nabız kaybolur. Manşon indirilmeye başlanınca, nabızın tekrar hissedildiği sayı büyük tansiyonu gösterir. Dinleme cihazıyla ve el yardımıyla ölçülen tansiyonlar arasında 1-1,5 cm cıva basıncı kadar fark bulunabilir. Hangisi daha yüksekse, o değer esas alınmalıdır.
İnsanların çoğunluğunda tansiyon, sağ kolda sol kola nazaran biraz daha yüksektir. Şayet bu fark, 3 cm cıva basıncından daha fazlaysa düşük olan taraftaki atardamarlarda darlık olma ihtimali vardır. Şişmanların tansiyonları, yaşına uygun olandan 1-1,5 cm cıva basıncı daha yüksek çıkabilir. Özellikle çocuklarda ve gençlerde kollardan ölçülen tansiyon yüksek bulunursa, bacaklardan da tansiyon ölçülmelidir (doğuştan olabilen bazı damar darlıklarının teşhisi yönünden).
Tansiyon; yaş, heyecan, ruhi ve fiziki yorgunluklar, açlık ve tokluk halleri, cinsiyet, gıda tarzı gibi sebeplerle değişiklikler gösterir. Dolayısıyla günün her saatinde tansiyon değişiklik arz edebilir. Kadınlarda, yaş dönümüne kadar, erkeklere nazaran 1 cm kadar düşüktür. Bundan sonra birden yükselme görülür. İnce şahıslara göre tıknaz tiplerde biraz daha yüksektir.

Tansiyon Nasıl Düşer-Doğal Yollardan Tansiyon Düşürme Yöntemleri

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarının başında yüksek tansiyon şikayetleri gelmektedir. Yüksek tansiyon, bazı hastalıklarla birlikte görüldüğünde ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. O nedenle yüksek tansiyon şikayeti olan kişilerin tansiyonlarını yani kan basınçlarını normal seviyelerde tutmalarına ihtiyaç vardır. Tıbben tansiyon düşürmek için bir takım tansiyon düşürücü ilaçlardan faydalanılmaktadır. Ancak doğal çözümler ve egzersiz yapmak gibi günlük aktiviteler ile de doğal yollardan yüksek tansiyonu düşürmek mümkündür.

Spor egzersizleri yapmak tansiyonu düşürür: Haftanın 3-5 günü yapacağınız 30 dakikalık egzersiz kan basıncınızı önemli ölçüde düşürebilir.Çok fazla hareket etmeyi sevmiyorsanız, sistolik kan basıncınızı düşürmek (2-3 puan) için aerobik egzersizi deneyebilirsiniz. Yüzme, yürüyüş, koşma, bisiklete binme gibi sevdiğiniz egzersizleri de göz ardı etmeyin.

Muz yemek tansiyona iyi gelir: Birçok insan fazla muz yemenin kan basıncını yükselttiğini bilir. Ancak insanlar potasyumun faydalarından habersizdir ve bu nedenle de bu mineralden yeterince alamazlar. Amerika’daki 2010 Beslenme Rehberi’ne göre, hipertansiyon hastaları beslenmelerinde özellikle potasyum bakımından zengin gıdalara yönelmelidir. Bazı potasyum kaynakları şöyle: Muz (her bir muzda 422 mg), fırında patates (738 mg), portakal suyu (bardak başına 496 mg) ve yağsız-az yağlı yoğurt (225 gramında 531-579 mg).

Tuz tansiyonu yükseltir: Hem hipertansiyonu olanlar hem de tansiyonu normal olan tüm insanların tuz tüketimini azaltmaları halinde kan basıncı düşebilir. Uzmanlar, hipertansiyonu olan hastalara günde 1,500 miligramdan daha az tuz tüketmelerini öneriyorlar. Tükettiğimiz tuz miktarının çoğunu işlenmiş gıdalardan alıyoruz, bu nedenle tam tahıllı yiyecekleri tercih etmeliyiz.

Sigara içenlerde yüksek tansiyon tehlikesi daha yüksektir: Sigara içenlerde hipertansiyon riski daha fazladır. Sigarayı bırakmak kan basıncınızın düşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca sigarayı bırakınca daha fazla egzersiz yaparsınız, tansiyonunuz daha fazla düşer.

Kilo vermek tansiyona iyi gelir: Araştırmalar, birkaç kilo zayıflamanın kan basıncınız üzerinde önemli bir etkisi oluşturduğunu göstermiştir. Fazla kilolar kalbinizin daha çok çalışmasına yol açar. Fazladan bu çalışma da hipertansiyona neden olabilir.

Stres yüksek tansiyon nedenleri arasındadır: Günlük hayatınızda stresle mücadele edebilmek kan basıncınızın da düşmesine yardım edecektir. Ancak stresi yenmek için hangi yöntemin iyi olduğuna kendiniz karar vermelisiniz. Uzmanlar, hipertansiyonu olan insanlara stres yönetimiyle ilgilenmelerini ve kendilerine uyacak bir yaklaşım bulmalarını öneriyorlar.

Kafeinli içecekler tansiyonu yükseltici etki yapar: Kahvenin sağlığınız için yararı olabilir. Ancak kan basıncını düşürmek bunlardan biri değildir. Kafein, hipertansiyonu olmayan insanlarda bile kan basıncında kısa süreli artışlara yol açabilir. Eğer tansiyonunuz yüksekse, kafein alımınızı günde 2 fincan kahveyle sınırlandırın. Kafeinin kan basıncını artırıcı etkisine karşı hassas olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Tansiyonunuzu kahve içmeden önce ve kahve içtikten yarım saat sonra ölçün. Tansiyonunuzda bir artış varsa, kahve kan basıncınızı artırıyor demektir. Kahveden uzak durun.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*