Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Trombosit, Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?, Trombosit Yüksekliğinin sebepleri Nelerdir?

Trombosit, Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?, Trombosit Yüksekliğinin sebepleri Nelerdir?

 

TROMBOSİT

Trombosit; kanın pıhtılaşmasını sağlayan en önemli hücrelerdir. Kan sıvısı içindeki en küçük hücresel elemanlar olan Trombositler aynı zamanda kan pulcukları olarak da isimlendirilirler. Milimetreküp başına 300 bine yakın sayıları olan Trombositler en fazla 10 gün boyunca yaşayabilmektedirler. Bütün görevleri hasar meydan gelen damarlarda pıhtı oluşturmak ve kanın hasarlı bölgeden sızmasına ve ziyan olmasına engel olmaktır.

Tıp dilinde Primer Aggregasyon işlemi hayat kurtaran mucizevi bir olaydır.Damarlarımızda herhangi bir yırtık bozukluk hasar oluştuğunda  Trombositler ; endotel hücre devamlılığının ortadan kalktığı  noktalarda açığa çıkan kallojen lifleri üstüne biriken protinlerin birikme aşamasını takiben ortaya çıkarlar ve hasarlı bölgeyi kuşatma altına alırlar. Damarlarımızda zarar gören yırtılan patlayan ezilen yapısı bozulan damarların hasarlı noktaları üzerinde kümeleşirler ve o bölgeyi kapatarak hasarı onarırlar.

Damar duvarlarında meydana gelen açıkları yırtıkları onaran Trombositler sürekli olarak fibrinojen maddesi salgılarlar. Bu madde  pıhtılaşma meydana gelirken sanki savaşa giden askeri bir birliğin önde giden istihkam bölükleri gibi , hasarlı ve kapatılmak istenen bölgeye ağ kurarlar. İstihkam birlikleri de geçilmesi zor bir nehre yaklaştıklarında öncelikle geride kalan tüm taburların geçişini sağlamak için nehre köprü kurarlar. Kurdukları bu ağ üzerinden geride kalan tüm askerler geçiş sağlayabilirler.

Damardaki Hasarı Onaran Tamirci Hücreler Trombositler,  Onarım Sonrasında Ne Yaparlar?

Damarda meydana gelen hasar onarıldıktan sonra karaciğerimizden sentezlenen bir takım kimyasal enzimler sonucu plazmin enzimi tarafından ziyan edilmeden kolayca sindirilirler. Trombositler onarım işini başarıyla bitirdikten sonra yine vücudun diğer mekanizmaları tarafından sindirilerek görevden alınırlar.

 

Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?


Kansızlık hastalığı

Tar Sendromu

Kanser hastaları için uygulanan terapiler

Lösemi

Akciğer Kanseri

Meme Kanseri

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kalp yetmezliği

Alkol zehirlenmesi

İlaçlara bağlı olarak gelişen Toksik Trombositopeni

Gibi hastalıklarda Trombosit seviyelerinde düşüş meydana gelir.

 

Trombosit Yüksekliğinin sebepleri Nelerdir?

 

Herhangi bir sebepten dalağın alınması

Böbrek yetmezliği

Verem

Anemi

Pankreas hastalıkları

Kanser hastalıkları

Demir Eksikliği

Kemik ilik yetmezliği

Trombosit düşüklüğü ya da Trombosit yüksekliği durumlarında Trombosit  değerlerinin normalin altında veya üstünde olduğu durumlarda mutlaka neden araştırılmalıdır.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

3 Yorumlar

  1. Enginar Forte, Söğüt Forte, Cocos Forte, Gökçek Aloe Vera Jel, Gökçek İksir, Karaciğer Çayı ve Kemik Çayı kullanmanız gerekir. Barsak Mantar ve Bakterileri toksik maddeler üretir ve Karaciğer bu toksik maddeleri arıtmaz ise diğer organlara depolanır ve organlarda çeşitli rahatsızlıklar görülmeye başlar. Günümüzde Bakterilerin teşhisi kan, idrar ve gaita tahlilleri hemen yapılabilir, fakat mantarların teşhisi hemen hemen imkansız ve ancak belirtileri ve dilden anlaşılabilir. Kimyasal ilaçlar ve yanlış beslenme mantarları çoğaltır ve vücudun asit-baz dengesini bozulur ve oluşan asitik ortamda mikroplar hızlı çoğalır. Aksi halde çok yoğun cüruf oluşur. Cüruflu ortamda ise bakteri, virüs ve mantarlar çok kolay çoğalır ve bağışıklık sistemi zayıflar, kişi önce halsiz, dermansız, yorgun olur ve aşırı uyur sonra ise birçok hastalığa yakalanır.

  2. Enginar Forte, Söğüt Forte, Cocos Forte, Gökçek Aloe Vera Jel, Gökçek İksir, Karaciğer Çayı ve Kemik Çayı kullanmanız gerekir. Barsak Mantar ve Bakterileri toksik maddeler üretir ve Karaciğer bu toksik maddeleri arıtmaz ise diğer organlara depolanır ve organlarda çeşitli rahatsızlıklar görülmeye başlar. Günümüzde Bakterilerin teşhisi kan, idrar ve gaita tahlilleri hemen yapılabilir, fakat mantarların teşhisi hemen hemen imkansız ve ancak belirtileri ve dilden anlaşılabilir. Kimyasal ilaçlar ve yanlış beslenme mantarları çoğaltır ve vücudun asit-baz dengesini bozulur ve oluşan asitik ortamda mikroplar hızlı çoğalır. Aksi halde çok yoğun cüruf oluşur. Cüruflu ortamda ise bakteri, virüs ve mantarlar çok kolay çoğalır ve bağışıklık sistemi zayıflar, kişi önce halsiz, dermansız, yorgun olur ve aşırı uyur sonra ise birçok hastalığa yakalanır.

  3. 7 yaşında torunum var trombosit düşüklüğü var ne tavsiye edersiniz yükseltilmesi için 

    raporlar aşağıdadır ege üniversitesi ve enson BEHÇETUZ ÇOCUK HASTANESİNDE tahlilleri oldu hepsini nasıl gönderirim size

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*