Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Tüberküloz Nedir?, Tüberküloz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?, Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?, Veremden Korunma Yolları Nelerdir?

Tüberküloz Nedir?, Tüberküloz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?, Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?, Veremden Korunma Yolları Nelerdir?

 

Tüberküloz Nedir?

Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. %80 oranında akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilmektedir. Yetersiz tedavi ya da tedavi edilmeyen hastalarda ölüm ile sonuçlanabilir. Günümüzdeki modern tedavi ile tüberküloz hastalarında tamamen iyileşme sağlanabilmektedir.

Tüberküloz hastalığı, vücudumuza giren tüberküloz mikropları çeşitli sebepler ile aktifleşerek çoğalmaya başlarsa hastalık ortaya çıkar.

Tüberküloz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ateş

Gece terlemeleri

Zayıflama

İştahsızlık

İki haftadan uzun süre devam eden öksürük

Göğüs ağrıları

Kan tükürme

Yorgunluk

Halsizlik

Zayıflama

Genelde belirtiler hafif başlar, yavaş yavaş ilerler. Bu yüzden birçok hasta doktora gitmekte gecikir. Bazı hastalar özellikle öksürük şikâyetini sigara veya başka bir sebebe bağlar. Bu nedenle doktora gitmez. Bu durum yanlış teşhise ve tedavilere neden olabilir.

Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde tüberküloz tedavisi için etkili, ucuz ve yan etkisi az beş tane ana ilaca sahip durumdayız. Bu ilaçlar ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri tarafından hastalara bedava olarak verilmektedir. Bu hastalığın başarılı tedavisi için tedavi başında dört tane ilaç birden kullanılmalıdır.

Tüberküloz tedavisi başladıktan çok kısa zaman sonra hastalığın belirtileri azalabilir hatta kaybolabilir. Ancak hastalığın kesin tedavisi ile hastalığın tekrarlanmaması için tedavi süresi minimum altı ay olmalıdır. Bu süre zarfı gereken durumlarda uzatılabilmektedir.

Tüberküloz hastalığının tedavisinde en önemli olan ilaçların düzenli ve eterli süre boyunca kullanılması tedavi sürecinde en önemli kuraldır. Eğer ilaçlar düzenli ya da yetersiz süre ile kullanılır ise tedavi süreci çok zor ve dirençli tüberküloza neden olur.

Veremden Korunma Yolları Nelerdir?

Günümüzde veremden korunmak için artık aşı kullanımı yaygındır. İki aylıkken ve yedi yaşında iken verem aşı yapılır. Ailesinde ya da çevresinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalıdır. Gerekli tedbirler yapılmalıdır. Hatta hastalığın bulaşmaması için bir süre ilaç kullanabilirler. Düzenli hayat, alkol, sigara ve madde bağımlılığının bırakılması, yeterli ve dengeli beslenme, temizliğe önem vermek hastalığın kontrol altına alınması veya başlamaması için çok önemlidir. Bu hastalığı geçirmiş bir kişinin tekrar olmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Aynı önlemleri hastalığı geçirmiş kişi de almalı ve hayatına dikkat etmesi gerekmektedir. Verem hastalığı tüm toplumu tehdit eden hastalıktır.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*