Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Varis nedir, varis nasıl tedavi edilir, nelere dikkat edilmelidir, bitkisel çözümleri nelerdir ?

Varis nedir, varis nasıl tedavi edilir, nelere dikkat edilmelidir, bitkisel çözümleri nelerdir ?

Varis kadınlarda daha çok rastlanır ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri bizleri üzen bir hastalıktır. Varis nedir? Varis nasıl oluşur? Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız? Varis nasıl geçer? Varisi olanlar neye dikkat etmelidir? Varis nasıl tedavi edilir? Tedavi olmazsak ne gibi sıkıntılar yaşarız?

Varis nedir? 
Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir.

Varisi olanlarda, gece kramplar yaşanır, bacaklarda kaşıntı, şişkinlik olur, ayakta kalınca ağrı başlar. Kadınların, hamilelik ve period dönemlerinde varislerle ilgili şikayetleri artar.

Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız?
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, varisin aşamalarını anlatıyor:
Çapı 1 ile 3 mm. arasında olan varisler birinci derece varislerdir. Birinci derece varisler hastaya zarar vermez ve cilt dışından belli olmaz. Birinci derece kılcal varislerde ağrı ve sızı çok az olur. Kılcal varislerde daha çok görüntü problemi olur. Hastalarda bunla ilgili yakınma varsa tedavi edilir.
İkinci derece varislerde damarın çapı 4-5 milimetrenin üzerine çıkar. İkinci derece varisler dışarıdan çok kolay fark edilir. Daha şiddetli ağrı ve yakınmalara neden olurlar.
Üçüncü derece varislerde bacakta şişme başlar. Hastanın sağ bacak çapı 20 cm. ise sol bacak çapı 25 santimetreye çıkabilir. Üçüncü derece varislerde ağrı şikayeti daha yoğun görülür. Ayakkabı giyememe sıkıntısı başlar.
Dördüncü derece varislerde ayak bileği çevresinde siyaha yakın renk değişiklikleri görülür.
Beşinci derece varis altıncı derece varis ile dördüncü derece varis arasında bir yerdedir.
Altıncı dereceye gelmiş varisler ayak bileğinde yaralara sebep olur.
En basit varisler kılcal varislerdir. En ciddi varisler ise ayak bileği çevresinde yaraya neden olan varislerdir.

Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, varisin korkulduğu kadar kötü bir hastalık olmadığını belirtiyor. Varisi olanlara hastalara şu önerilerde bulunuyor:

  • Sıcak damarları genişlettiği için aşırı sıcaklar varisli hastalara iyi gelmez. Çok sıcak suyla banyo yapmayın, kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır.
  • Çok yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
  • Uzun süre ayakta aynı pozisyonda kalmamaya çalışın.
  • Düzenli yürüyüş yapın. Bacakları çalıştırdığı için yüzme de varise iyi gelir.
  • Dolaşım bozukluklarına neden olduğu için dar kot pantolon giymeyin.
  • Kilo varisin artmasına neden olacağı için beslenmenize dikkat edin. Kilo almamak için Akdeniz tipi beslenme ile hafif bir diyet yapılabilirsiniz. İdeal kilosunu koruyan varis hastaları, ayak ve bacaklara daha az yük bineceğinden rahat eder.
  • Akşamları soğuk suyla masaj yapmak ve ayaklar hafif yüksekte yatmak hastaları rahatlatır.

Varis tedavisi nasıl yapılır? 
Varis tedavisinde yıllardır kullanılan varis çorapları hala tedavi edici… Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. (Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı.)

Varis tedavisinde çok değişik yöntemler bulunuyor. Artık yara oluşmuş olgularda tedavi çok karmaşıktır. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, özellikle ailesel yatkınlık olan hastalarda yeniden varis oluşumu görülebilir.

Son yıllarda lazer yöntemi ile varis tedavisinde büyük gelişmeler kaydediliyor.

Varis için bitkisel tedavi yöntemleri

1-Eşit miktarda yerde sürünen beşparmak otu, oğul otu, civan perçemi, kuzu kulağı 1 su bardağında 20 dakika kaynatılır. Hafifçe nöbet şekeri ile tatlandırılır ve yudum yudum içilir.

2-Sığır dili yaprakları kurutulur, dövülüp sarılır.

3-Avuç dolusu ballıbaba (beyaz çiçekli) kurutulur. Döğülüp, suda kaynatılır. Varisli kısımlara sarılır. Üzerine de kuru bez sarılır. Bu şekilde nöbet tesirini daha iyi gösterir.

4-Varisli yerlere hortumla, 5 dakika soğuk su sıkılır. Sonra iyice kurulanır ve papatya yağı ile aşağıdan yukarı doğru ovulup, bir sargı bezi ile sıkmadan sarılır.

5-Önce limon suyu ile masaj yapılır, sonra 4 bardak suya 1 yumarta büyüklüğünde kaya tuzu konur. Eriyinceye kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra, varisli yerler yıkanır. Ancak ovulup, kurulanmaz.

6-Dört bardak kaynar suya 1 tutam (20 gr) asma yaprağı konur. Yarım saat bekletildikten sonra süzülür, günde 3 kere 1 kahve fincanı içilir.

7-Küçük bir parça kuyruk yağı eritilir. Ilıdıktan sonra 1 çorba kaşığı kuyruk yağı ile 1 su bardağı erik hoşafı içilir.

8-Bir tatlı kaşığı üzerlik tohumu dövülür. Bir su bardağı ılık suya 1 çorba kaşığı bal konur, eritildikten sonra bu suyla üzerlik tohumları içilir. Aynı işleme, günde bir kere olmak üzere 15 gün devam edilir.

9-Bir avuç turunç kabuğu yakılıp, ufalanır. Külüne birkaç damla limon suyu dökülüp merhem yapılır ve sürülür. Bu, her gün tekrar eder.

10-Bir bardak suya bacakları saracak sayıda lahana yaprağı konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Yapraklar sıcak sıcak varislerin üzerine sarılır, soğuyuncaya kadar sırtüstü yatılır. Her gün bu işlem tekrar edilir.

11-Her gün 4 diş sarımsak yenir. Üzerine 1 fincan pekmez içilir.

12-Varise kuru üzümle yapılan hoşaf da çok faydalıdır.

13-Dört bardak suya 20 gr yulaf sapı konur, 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere birer kahve fincanı içilir.

14-Her akşam limon suyu ile bacaklar aşağıdan yukarı doğru ovulur. Sonra, 1 karış yükseğe konulup, dinlendirilir.

15-Gerekiyorsa varis çorabı giyilir.

Varis ülseri

Daha ziyade bacağın alt kısmında görülen bir yaradır. Sebebi, varisli yerde meydana gelen bir yaralanmadır. Doktor tedavsi şarttır. Aşağıdaki reçetelerde kullanılabilir:

1-Dört bardak suya 1 tutam eşek kulağı konur. Yarım saat kaynatıldıktan sonra süzülür, otlar ezilir ve 2 gazlı bezin arasına konup, varis ülserinin üzerine sarılır.

2-Altı bardak suya 1 avuç kabukları çıkarılmamış ceviz veya kabuklu fındık konur. Yarım saat kaynatıldıktan sonra süzülüp pansuman yapılır.

3-Bir avuç taze sinirli yaprak otu, üzerine sıcak su dökülerek yıkanır, sonra otlar ezilir. İki sargı bezi arasına konup, ülserli yere sarılır.

Ayak ve topuk, günde 100 kere yere sürülüp, bacaktaki kan dolaşımı hızlandırılır.

Varisler tedavi edilmezse başka sorunlara yol açar mı?

Varis tedavi edilmezse ciltte çeşitli ödemlere sebep olabilir. İlerleyen varis kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu yüzden varislerin ilerlemesine engel olmak gerekir.

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*