Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde elinde mendille dolaşan birini gördüğünüzde hiç şüphesiz aklınıza gelen ilk soru; ” Bu hoş havada da hasta mı olunur?” oluyor.
Ama ne yazık ki bu hoş havalar da hasta ediyor hem de hafife alınmayacak kadar birden fazla kişiyi yatağa düşürebiliyor.
Bilinçsiz klima kullanımından kulağa su kaçmasına kadar yazın maruz kalınan çoğu faktör bu hastalıklara zemin hazırlıyor.
KBB Uzmanı Ahmet Erdem Kılavuz, yaz aylarında bizi hasta eden 5 sebebi şöyle anlattı:
1-HAVUZ VE DENİZ SUYU, DIŞ KULAK İLTİHABI NEDEN OLUYOR
Orta kulak iltihabı ne kadar kış hastalığıysa, kulak kanalının enfeksiyonu sonrası gelişen dış kulak iltihabı da bir o kadar yazı seven bir hastalık. Deniz ve bilhassa havuz suyu, dış kulak kanalındaki koruyucu düşük PH seviyesini yükseltip mikropların yerleşip ve üreyebileceği bir ortam oluşturuyor. Deniz ve havuz suyunun yanı sıra kulak çubuğu kullanımı da bu hastalığa davetiye çıkartıyor. Yoğun ağrı ve tıkanıklık hissi ile kendini gösteren bu hastalıktan korunmak için temizliğinden emin olmadığınız havuzlardan uzak durun, denize ve havuza girerken kulakları tıkaç veya bone ile koruyun ve kulak çubuğu kullanmayın.
2-KLİMALAR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNA YOL AÇABİLİYOR
Genelde kış aylarında daha fazla görülmekle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları, yaz aylarında kendi ellerimizle kış şartlarını oluşturduğumuz durumlarda da görülebiliyor. 30 derece sıcakta kış şartlarının nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız yanıtı kolay: Klimalar. Kuru ve soğuk hava üst solunum yollarındaki mikroplara karşı savunma mekanizmalarını yavaşlatarak mikropların yerleşmesine ön ayak oluyor. Aslında bu yüzden kış ayları ve soğuk havalar bizi hasta ediyor. Bilinçsiz klima kullanımı da aynı etkilere yol açıyor ve sonunda hastaların hekimlara sorduğu ilk soru “Bu sıcak havada nasıl hasta oldum ben?” oluyor. Yapılan çeşitli araştırmalar insanlar için en uygun ortam sıcaklığının 22-24 derece arasında olması gerektiğini ortaya koyuyor. Yazın klima mağduru olmamak için oda büyüklüğüne makul klima kullanmalı, sıcaklık ayarını 22 derecenin altına indirmemeli ve direkt klima akımı altında ahenkamaya dikkat etmelisiniz.
3-BAHAR VE YAZ AYLARINDA HAVADA ARTAN POLEN MİKTARI ALERJİYİ TETİKLİYOR
Bahar ve yaz aylarında, hem dışarıda geçirilen zamanın artması hem de doğanın olağan döngüsü gereği, bitkilerin uyanma ve üreme mevsimi olması itibariyle mevcut alerjiler artıyor. Alerji alt solunum yollarında astım, üst solunum yollarında ise burun tıkanıklığı akıntı ve hapşırmayla kendini gösteren rinite yol açabiliyor ve her ikisi de yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Bu hoş mevsimin kabusa dönüşmemesi için alerji hikâye nüz varsa mevsim gelmeden kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı, gereken tetkik ve tedavileri mevsim boyunca uygulamalısınız.
4-SICAK VE KURU HAVA BURUN KANAMASINA YOL AÇIYOR
Her insan hayatı boyunca en az bir defa burun kanaması yaşamıştır. Burnu ikiye ayıran septum isimli duvarın ön kısmı kan damarlarınca çok zengin. Bu damarların yüzeye yakın olanları sıcaklık ve nem gibi dış etkenlere duyarlıdır. Sıcak ve bilhassa kuru hava, bu damarları örten mukoza dokusunun kuruyarak kırılgan haline gelmesine ve bundan dolayı burun kanamalarına yol açıyor. Sık ve basit burun kanaması hikâye nüz varsa, güneş ve sıcağın etkili olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmayın. Ayrıca bu tür sık ve basit kanamaların çeşitli tedavilerinin olduğunu unutmayın ve kesinlikle kulak burun boğaz uzmanına görünün.
5-FİZİKSEL AKTİVİTENİN ARTMASI TRAVMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yaz ayları genelde tatil ve eğlence amacıyla dış mekan aktivitelerinin ve su sporları gibi fiziksel etkinliklerin arttığı aylar olmasından bilhassa çocuklar ve genç yetişkinlerde travma riski yükseliyor. Baş ve boyun bölgesi travmanın sık görüldüğü vücut bölgelerinden biri. Özellikle burun ve çene kemiklerine ait travmalar sık görülüyor. Bunun önüne geçmek için vücut yapısına makul güvenilir fiziksel etkinlik ve sporlar seçmeli, öncesinde gerekli güvenlik önlemleri kesinlikle almanız gerekiyor. Travma geliştiği durumlarda ise vakit kaybetmeden kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız