Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel Bilgiler / Zehirli guatr hakkında bilinmesi gerekenler

Zehirli guatr hakkında bilinmesi gerekenler

Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, sizler için zehirli guatr hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

“Tiroid bezinin büyümesine guatr deniyor. Bu büyümede nodül gelişimi yoksa ve hormonlar normal ise diffuz guatr ya da basit guatr olarak adlandırılır. Tiroid hormonlarının fazla sentezlenmesi ve salgılanması ile zehirli guatr oluşur. Eğer guatr bir toplumun %10’undan fazlasında bulunursa endemik guatr adı verilir. Bu nedenle bizim ülkemiz endemik bir bölgedir.”

Zehirli guatrın sebepleri nelerdir?

“İlk olarak Basedow Graves hastalığı, otoimmun bir tiroid hastalığıdır. Hipertiroidinin yani zehirli guatrın en sık nedenidir. Hastaların %10’unda göz bulguları vardır. Gözler dışarı doğru çıkabilir veya hafif durumlarda gözlerde parlaklık görülür. Göz kapaklarında kapanma sorunu yaşanabilir. Göz bulguları göz kaslarında gelişen ödem nedeniyle gelişir. Halsizlik, sinirlilik, çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı, terleme, ishal, nefes darlığı, iştah artmasına karşın zayıflama, adet kanamasında azalma gibi hipertiroidi bulguları görülebilir. İkinci sebebi multinodüler toksik guatrdır. Bu durumda tiroid bezinde birden çok nodül vardır ve bu nodüllerin bir bölümü fazla hormon salgılayarak zehirli guatra neden olur. T3 ve T4 hormonları yüksek, TSH düşüktür. Antikorlar negatiftir. Üçüncü sebebi ise ender olarak görülen toksik adenomdur. Tiroid bezinde tek bir nodül olup, bu nodülden fazla hormon salgılanması durumudur. Zehirli guatra neden olur. T3 ve T4 hormonları yüksek, TSH düşüktür. Antikorlar ise negatiftir.”

Zehirli guatr nasıl teşhis edilir?

“Tiroid hormonları T3 ve T4 yüksek, TSH ise düşük olur. Anti TPO ve anti Tg antikorları yüksektir. Tanıyı kesinleştirmek için TSH reseptör antikoru istenebilir, hastaların büyük bölümünde sonuç pozitif çıkar. Diğer zehirli guatr türlerinden ayırabilmek için TSH reseptör antikoru da istenebilir. Bazı hastalarda yalancı nodül de görülebilir.”

Yaklaşık igokcek

Dikkatinize çekebilir

Âmâ Eden Hastalıklar

Âmâ Eden Hastalıklar

Göz sağlığını tehdit eden, sadece göz problemlerine yol açmayan bununla birlikte körlüğe niçin olan hastalıklar ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

/*